Kepsut ilçe merkezine 27 kilometre uzaklığında bulunan, 30 Mart'tai yerel seçimlerden sonra köyden mahalleye dönüştürülen Bükdere'nin kadınları, ev, tarla, ahır işlerinin yanı sıra kahvehane ve bakkal dükkanı işletiyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yerel seçimlerine kadar köy olan, büyükşehirlerle ilgili düzenlemeyle mahalleye dönüştürülen Bükdere'nin ekonomisi ve sosyal hayatı kadınlardan soruluyor.
Evde yemek, bulaşık, çamaşır, çocuk bakımı, tarla işleri ve ahırda hayvan bakımlarının yanı sıra mahallede bulunan 3 kahvehane, bir bakkal dükkanı ile tavuk ızgara ve tost yapan büfede çalışan kadınlar, bıkmadan usanmadan her işe yetişmeye çabalıyor.
Mahallenin yaşlılarından Semiha Keser, 3 ay önce kahvehanenin işletmesini devraldıklarını belirterek, "Bağ, bahçemizi ekmiyoruz çünkü çiftçilik artık kazandırmıyor. Herkes kahvehane işletiyor, yaptıkları da çay ve kahve. Biz kadınlar bunu her zaman yapıyoruz. Bu yüzden 'Ben de kahvecilik yaparım' dedim ve dükkanımızı açtık. Çayı 35 kuruştan veriyoruz. Burada 3 kahvehane var, hepsinde de kadınlar çalışıyor" diye konuştu.
Keser, kahvehanelerde kadınlar çalıştığı için erkeklerin kötü sözlerden uzak durduğunu, birbirlerine karşı daha anlayışlı ve hoşgörülü davrandığını dile getirerek, kadınların egemenliğinin erkeklerin davranışlarını değiştirdiğini söyledi.
Tavuk ızgara ve tost büfesi işleten, aynı zamanda 7 yıl önce eşiyle açtıkları kahvehanede çalışan Ümmügülsüm Bodur da mahallede her işin kadınlardan sorulduğunu kaydetti.
Önceden kahvehane önünden geçemeyen kadınların şimdi bu dükkanları işlettiğini anlatan Bodur, "Kahvehanede eşim de duruyor. Büfeyi ise tamamen ben işletiyorum. Eşimin ilçede ve Balıkesir'de sık aralıklarla işleri çıkıyor. Bu durumda kahvehanede de büfede de ben duruyorum. Bazen zor oluyor ama ekmek parası" ifadesini kullandı.
- "Erkekler kısa kollu giyip geziyor ortalıklarda"
Kahvehanede çalışan Rahime Uysal (36) ise bu tür dükkanları işletmenin en kolay işlerden biri olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: "Evde yemek, bulaşık, çocukların bakımı, bahçedeki iş, ahırdaki hayvanlardan sonra kahvehaneler ve dükkanlar da kadınların elinde. Buradaki erkekler haylaz. Kahvehane işi çok kolay, hayvanlarla ilgilenmek ise çok zor. Biz hepsini yapabiliyoruz. Erkekler bir tek kahvehane işi yapıyor onda da sürekli şikayet ediyor. Erkekler kısa kollu giyip geziyor ortalıklarda. Başımızda sağ dursun diye gezdirip duruyoruz. Köyümüzdeki işlerde kadınlar ön planda."
Mahalledeki tek bakkal dükkanını 25 yıldır işleten Emine Keskin, babadan kalma işi yaptığını bildirerek, "Kadınlar olarak bir adım öne çıkmaya çalışıyoruz. Kadınlar hep ötelendi, ezildi. Artık kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. Erkekler de biz de çalışıyoruz. Ekonomik özgürlükse sosyal hayata katılımsa bizim köyümüzde hepsi var" değerlendirmesinde bulundu.