Polisler 4 saatte Emniyet’te teşhis için sıraya dizildi. Polislerin kalça kemiğini kırdığı Dilşat Aktaş ise 1 yıldır teşhise gidemiyor.
260 DAKİKA İÇİNDE TEŞHİSE ÇIKTILAR Hatay Dörtyol’da polisler vekilin oğluyla tartıştıklarında saat 16.50’ydi. Mesai bitti evlerine gittiler. Ama bir süre sonra karakola çağrıldılar. Teşhis için karakolda dizildiklerinde duvardaki saat 22.00 civarındaydı
Hatay Dörtyol’da, milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu’nun oğlunun polislerle tartıştıktan sonra ilçedeki polisleri ‘teşhis’ için sıraya dizmesi olayının yankıları sürüyor. Hatay Valiliği, teşhisle ilgili tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, olayla ilgili bazı somut bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Milliyet, hem bu açıklama hem de internet sitelerine sızan teşhis görüntüleri üzerinden, olayın dakika dakika hikayesini saptadı. Videolardaki digital saat göstergelerini, videodaki emniyete ait duvar saatlerinin görüntülerinden ortaya çıkan tablo şöyle:
SAAT 17.40: KANTİNDE İLK TARTIŞMA: 29 Haziran Cuma günü, saat 17.40 sıralarında Dörtyol İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Alper Atilla kantinde tost talep ediyor. Emniyet lokalinde işçi olarak çalışan Ömer Uzun “Yapamam, malzeme yok” deyince polisle tartışıyor. Polisi sürdüreceğini söylüyor, tartışma büyüyor. Bu sırada kantinci Ömer uzun, Ak Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu’nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu’nu arayıp yardım istiyor.
SAAT 17.50 VEKİL OĞLU EMNİYET’TE: Milletvekilinin oğlu İstemi Kağan Türkoğlu, babasının danışmanı Fehmi Rigan’ı da yanına alarak İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne geldi. İddiaya göre milletvekili oğlu Türkoğlu ve danışmanı Rigan, Emniyet Müdürlüğü bahçesinde polislerle tartıştı, sert sözler söyledi.
SAAT 18.15 BABA DEVREYE GİRİYOR: İstemi Kağan Türkoğlu, Milletvekili olan Hacı Bayram Türkoğlu’na durumu aktarıyor. Babasının önerisiyle, konuyu adli makamlara bildirmek üzere harekete geçiyor. Telefon trafiği sonrası Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı ‘vekil oğlunun hakarete uğraması” şikayetiyle ilgili işlemlere başlıyor.
SAAT 19.00: EMNİYET’E JET YAZI: Savcılık, 2012/3382 hazırlık no ile ‘darp’ iddiasını kayda alıyor. Hemen Emniyet’e yazı yazıyor, “darbedildiklerini iddia eden müşteki İstemi Kağan Türkoğlu ve Ömer Uzun’a darp olayına karışan polis memurlarının tespiti amacıyla ’canlı teşhis’ yaptırılmasını” istiyor.
SAAT 19.30: POLİSLERE 'TOPLANIN': Bu gelişmeler üzerine, Dörtyol İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde o saatte görevli polis memurları teşhis için emniyet binasına çağrıldı.
SAAT 22.00: POLİSLER SIRALANDI: Bu işlemlere tepki gösteren polisler güçlükle emniyet binasında toplandı.Komiser Yardımcısı Murat Emer ile Polis Memuru Alper Atilla da teşhis için Türkoğlu’nun karşısındaydı. Saatler bu sırada 22.00’yi gösteriyordu.Vekil oğlu İstemi Kağan Türkoğlu yaklaşık 40 dakika içinde, kendisini darp ettiğini öne sürdüğü iki emniyet mensubunu teşhis etti.
ÖNCE GÖREVDEN ALINDILAR: Komiser yardımcısı Murat Emer ile Alper Atilla Dörtyol Kaymakamı’nın kararıyla jet hızıyla görevden el çektirildi. Ancak 17 Temmuz’da göreve iade edildi. Bu sırada, soruşturmacı raporunu hazırladı ve iki polisin başka ilçeye tayinini önerdi. bunun üzerine polislerin tayini çıktı.
‘Dayak yedik şikâyetçi olduk’ İstemi Kağan Türkoğlu da dün, olayla ilgili komiser yardımcısı Murat Emer ve polis memuru Alper Atilla hakkında suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Emniyette darp edildiğini, kaba yerlerine vurulduğu için iz kalmadığını belirten Türkoğlu, sadece ensesinde kızarıklık olduğunu bu yönde de rapor aldıklarını anlattı. Türkoğlu, canlı teşhisin savcılığın talebi ile yapıldığını belirterek, “23 çevik kuvvet polisi vardı. Amirlerinin apoletlerini sökmüşler. Ben dayak yediğim polisleri teşhis ettim. Bunlar kamera görüntülerine yansımıyor. Olayın sadece teşhis kısmı gündeme düştü. Zaten o da bizim isteğimizle olmamıştır” dedi. Hatay Valiliği de olayla ilgili soruşturma açıldığını kaydetti.
1 yıldır hâlâ teşhis bekliyor
Dilşat Aktaş, Ankara’daki Hopa olayları protestosunda, polisler tarafından dövülerek kalça kemiği kırılmış, uzun süre hastanede yatmış ve buradan bir ayağı kısalarak çıkmıştı. Aktaş, şikâyetçi olduğu polislerle bir türlü yüzleşemedi
Milliyet'in haberine göre Hatay’da bir komiser yardımcısı ile tartıştıktan sonra emniyete çağrılan Ak Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu’nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu’na polisler sıraya dizdirilip teşhis yaptırılırken, Ankara’da 31 Mayıs 2011’deki Hopa protestosunda panzerin üzerine çıkan ve eylem sonrasında yediği dayak sonucu kalça kemiği kırılan Halkevleri üyesi Dilşat Aktaş, savcılık daveti olmadığı için kendisini döven polisleri hâlâ teşhis etmeyi bekliyor.
Savcılık ve emniyetin, Ak Partili Milletvekili Türkoğlu’nun oğlu İstemi Kağan Türkoğlu için gösterdiği hassasiyeti, Ankara’daki Hopa protestosu sırasında polislerden yediği dayak sonucu kalça kemiği kırılan, aylarca hastanede yatarak, bir ayağının kısalmasına neden olan Aktaş için göstermemesi dikkati çekti.
Ağır şekilde darp edilen, yaralı olmasına karşın polisler tarafından yerlerde sürüklenen ve ardından çevreden gelen vatandaşlar tarafından teslim alınıp hastaneye kaldırılan Aktaş’ın, geçirdiği ameliyatlar nedeniyle bir bacağı 1 cm. kısaldı. Uzun süre felç riski yaşayan ve aldığı darbeler sonucu kalça kemiği kırıldığı anlaşılan Aktaş, kendisini döven polislerden şikayetçi oldu.
Fotoğraf gitti ama Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, Aktaş’ın suç duyurusu üzerine polislerle ilgili soruşturma başlattı. Demir, soruşturma kapsamında emniyete yazı yazarak, protestoya katılan polislerin fotoğraflarını istedi.
Emniyet, olay tarihindeki protesto için görevlendirilen polislerin yerine Ankara’da görev yapan 2 bin polisin fotoğrafını savcıya gönderdi. Alınan bilgiye göre fotoğraflar savcılığa gönderilmesine karşın Aktaş, teşhis için halen ne savcılığa ne de emniyete çağrıldı. Bu arada Demir’in de adli tatil nedeniyle izinde olduğu öğrenildi.
Vekil oğlu için savcılık devrede Oğluna, Hatay’da tartıştığı polisi teşhis işlemi yaptırılan Hatay Ak Parti Milletvekili Türkoğlu, “Olay yanlı ve maksatlı yansıtılmış. Bir tartışma olayı ile ilgili adli ve idari soruşturma devam ederken savcılık emniyetten teşhis istemiş.
Teşhis isteyince iddia sahibine teşhis nasıl yaptırılacak? Söz konusu isimleri, o memurları belli bir sıraya dizip oradan en azından görsel olarak gösterilmesini temin edecek. Bu olay tümüyle bizim dışımızda, idarenin iç hukukunda savcılığın talep ettiği şekilde yürüyen bir işlem” demişti.