Bursa'nın Yenişehir İlçesi'nde milyonlarca YTL harcanarak 15 yılda bitirilen Boğazköy Barajı, İnegöl ilçesi ile Yenice beldesinden gelen evsel ve sanayi atıkları sebebiyle su tutamıyor.
Küresel ısınma sebebiyle bir litre suya bile muhtaç durumdaki Yenişehir'in her türlü sebze ve meyve yetişen verimli ovasında, Boğazköy Barajı'nda su tutulamadığı için ciddi anlamda sıkıntı yaşanıyor. Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, İnegöl'de yapılan arıtma tesisinin kapasitesinin en kısa sürede kapasitesinin artırılmasını isteyerek, "Barajın faaliyete geçmesinin yıllık gecikmesi Yenişehir'e 25 milyon YTL'ye mal oluyor" dedi.
Türkiye, bir yandan kuraklıkla boğuşurken, diğer yandan da iyi planlanmayan su kaynaklarını heba ediyor. Uludağ'ın eteklerinden gelen doğal sular, İnegöl'de sanayi ve evsel atıklarla karışıp, Yenişehir'de yapımı 15 yılda biten ve su tutması beklenen Boğazköy Barajı'nı kirletiyor. Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, atıklar sebebiyle barajda su tutmadıklarını ifade ederek, "Burası meşakkatli bir inşaat çalışmasının ardından milyonlarca YTL harcanarak bitirildi. Yenişehir Ovası için umut olarak görülüyordu. Ancak fabrika ve evsel atıklar yüzünden barajı çalıştıramıyoruz" dedi.
Sim siyah akan suyun tutulmasının imkansız olduğunu ifade eden Bülent Hamdi Cingil, "Bunun sebebi İnegöl ilçesi ve Yenice beldesindeki atıkların bu dereye verilmesidir. Bunun için İnegöl Belediyesi ve Organize sanayi bölgesinin evsel atıklarla birlikte 2001-2002 yılında devreye aldığı 50 bin kapasiteli arıtma vardı. Şu an yaklaşık 5 yılda bu kapasite aşılıp 80 binleri bulmuştur. İnegöl Belediyesi ve Organize sanayi bölgesi arıtmalarının kapasitelerini 120 bin olarak arttırmayı düşünüyor. Ama bizim önerimiz daha büyük çaplı arıtmanın yapılması. Çünkü 5 senede hedef şaşmışsa 120 bini İnegöl kısa bir zamanda yakalayacaktır" dedi.
Biyolojik arıtmanın yanı sıra Yenişehir Ovasına zarar vermemesi için kimyasal arıtmanın da mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Cingil, " 1 yıllık gecikme Yenişehir'in 25 milyon YTL kaybetmesine sebep oluyor. İnşallah yetkililer ellerini çabuk tutarlar. Baraj su tutmaya başlayıp kanaletlerin ihalesi yapılıp, barajdan gönül rahatlığı ile sulaması yapılabilir" diye konuştu.
41 milyon 620 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak baraj, Yenişehir Ovası için umut olarak görülüyor.
İHA