Uyku dengesini bozan, horlamaya neden olan hatta müzminleştiğinde kalp ve akciğer hastalıklarına yol açan burun tıkanıklığına ise bazen bir kemik eğriliği bazen de burun eti şişmesi neden olabiliyor. Kemik eğriliklerinin bulundukları yere ve boyutuna göre ameliyata karar verilmesi gerektiğini belirten Nişantaşı KBB Merkezi’nden Doç. Dr. Erhun Şerbetçi “İnsanın burun orta bölmesi hiç bir zaman cetvelle çizilmiş gibi dümdüz değildir. Bir tek ileri düzeyde bir eğrilik yeri nerede olursa olsun solunumu engeller. Bu gibi durumlarda da ameliyat gerekir” dedi.
Önemli bir sağlık problemi gibi görülmeyen burun tıkanıklığının altında önemli sorunlar barındırdığını belirten uzmanlar yaşam kalitesinin sağlıklı nefes alabilmekle mümkün olduğunu belirterek, bu problemi yaşayanları tedavi olmaları konusunda uyarıyor. Uyku bozukluğundan, horlamaya, tat ve koku alma bozukluklarına kadar birçok probleme yol açan burun tıkanıklığı, bazen depresyona bile yol açabiliyor. Halk arasında burun veya kemik eğriliği denilen septum deviasyonu, burun tıkanıklığının en sık bilinen nedeni olarak bilinse de konka adı verilen burun eti şişmeleri burun tıkanıklığına en fazla yol açan, en sık karşılaşılan neden olarak görülüyor. Burun tıkanıklıklarının birçok sebebe bağlı olabileceğini ve bunların bir kısmının sıradan tedavi yöntemleri ile giderilebileceğini belirten Nişantaşı KBB’den Doç. Dr. Erhun Şerbetçi kemik-kıkırdak eğriliklerinin burun içerisinde bulundukları yere ve eğriliğin boyutuna göre farklı şiddetlerde tıkanıklık yapabileceğini söyledi. Her eğriliğin ameliyat gerektirmediğini belirten Şerbetçi “Burun deliklerine yakın yerde bulunan bir eğrilik, hava giriş bölgesinin dar olması nedeniyle hastaya çok sıkıntı verebilir. Aynı şiddetteki bir eğrilik daha gerideyse hiçbir belirti vermeyerek tıkanıklığa neden olmayabilir. Ancak ileri düzeyde bir eğrilik yeri nerede olursa olsun genellikle solunumu engeller. Bu şekildeki burun tıkanıklıklarının tedavisinde “burun eğriliği ameliyatı” gerekebilir” diye konuştu.
HAVA KİRLİLİĞİ, SİGARA VE ALERJİK NEZLE BURUN ETİNİ ŞİŞİRİYOR
Burun tıkanıklığının bir başka önemli nedenlerinden biri ise hastalarda sonradan ortaya çıkan ve giderek artan konka (burun eti) şişmesidir. Konka şişmelerini hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanlarda, sigara kullanıcılarında, alerjik nezlesi olanlarda, sinüzit hastalarında ve burun damlası bağımlılarında sıklıkla görüldüğünü belirten Şerbetçi,“Son yıllarda burun tıkanıklığının önde gelen nedenleri arasına yerleşmiş bu duruma, iş merkezlerinde çalışanlarda sağlıksız klima koşulları nedeniyle de rastlayabiliyoruz.” dedi.
Konka şişmelerinin, tek başlarına burun tıkanıklığı yapacak kadar büyüyebileceklerini ancak bazen de burun eğrilikleri ile beraber görülebileceklerini söyleyen Şerbetçi, “Bu durumda deviasyon ameliyatının başarısı için aynı zamanda şişmiş konkaların da küçültülmesi gereklidir. Tıp teknolojisindeki gelişmeler, konkalara daha etkin yaklaşmamızı sağlayan cihazların çeşitlenmesini sağlamıştır. Bu durumda şiddetli bir burun eğriliğinin bulunmadığı hastalarda, sadece burun etlerine uygulanacak girişimlerle de burun solunumu açılabilmektedir.” şeklinde konuştu.
BURUN TIKANIKLIĞI AMELİYATLARINDAN HASTALAR KORKUYOR
Burun boşluğunun alelade bir boşluk olmadığını ve içerisindeki tüm yapıların korunması gereken işlevsel bir organ olduğunu söyleyen Şerbetçi, bu sebeple son yıllarda tüm cerrahi uygulamaların “ez an girişimle en iyi sonuç alma” prensibi göz önüne alarak yapıldığını belirtti. Konkaların tamamen çıkartıldığı tekniklerin yerini artık küçültme tekniklerinin aldığını belirten Şerbetçi, “Bu şekilde uygun bir yöntemle uygulanan endoskopik konka küçültülmesi ile burun işlevleri korunmakla birlikte, genellikle tampon da gerektirmediğinden, hasta için burun eğriliği ameliyatlarına göre daha konforlu olabiliyor.” dedi. Burna konulan tamponlar nedeni ile birçok hastanın burun ameliyatlarından korktuğunu söyleyen Şerbetçi, günümüzde hiç tampon konulmadan yapılan burun ameliyatlarının da olduğunu ayrıca sebebi doğru konulmuş burun tıkanıklıklarında deneyimli uzmanların elinde ameliyat başarısının oldukça yükseldiğini söyledi.
Burun tıkanıklığında uygulanan lazer tekniklerinin oldukça başarılı sonuçlar verdiğini bildiren Şerbetçi, “Endoskopik konka küçültülmesi için kullanılmakta olan çeşitli radyofrekans cihazları ile konkalar bir kaç uygulama sonrasında küçülebiliyor. Bu uygulamalar ofis koşullarında ya da ameliyathane ortamında lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabiliyor. Sadece Lazer uygulanan hastalarda burun içerisine tampon konulmuyor ve hasta hastanede yatırılmıyor. Lazerle yapılan ameliyatların kalıcı başarısı da artık çok yüksek oranlarda. Ayrıca bu konuda deneyimli uzmanların elinde hiçbir ciddi komplikasyona yol açmadığı da söylenebilir.” diye konuştu. Kansız bıçaksız denilerek yapılan her ameliyat tanıtımlarına ve reklamlarına dikkatle yaklaşmak gerektiğini belirten Şerbetçi, bazı hastalarda burun ameliyatlarına çok kolay karar verilebildiğini oysaki burun tıkanıklığına neden olan bazı sebeplerin ilaç tedaviyle de rahatlıkla giderilebileceğini belirtti.
Burun Tıkanıklığı ile İlgili Güncel Doğru ve Yanlışlar
Her burun tıkanıklığı sebebi aynıdır: YANLIŞ
Her burun tıkanıklığı ameliyat gerektirir: YANLIŞ
Her burun eğikliği (Deviasyon) mutlaka ameliyat gerektirir: YANLIŞ
Her burun tıkanıklığı ameliyatı aynı sonucu verir: YANLIŞ
Burun tıkanıklıklarında tek bir ameliyat yöntemi vardır :YANLIŞ
Her burun ameliyatı sonrası tampon konulur: YANLIŞ
Burun ameliyatları sonrası bir süre sonra tıkanıklık mutlaka tekrar olur: YANLIŞ
Burun tıkanıklığı ameliyatları basit ameliyatlardır: YANLIŞ
Estetik burun ameliyatları burun tıkanıklığı için yapılır: YANLIŞ
Her estetik burun ameliyatı tıkanıklığı da giderir: YANLIŞ
Burun solunumu özellikle çocuklar için zorunludur :DOĞRU
Burun tıkanıklığı önemli bir hastalık olarak kabul edilmelidir :DOĞRU
İleri burun tıkanıklığı akciğer ve kalp gibi hayati organları zorlar :DOĞRU
Burun tıkanıklığında ameliyat başarısı sebebin doğru teşhis edilmesine bağlıdır :DOĞRU