YEMEK

Büyük balıktan küçüğüne kadar tüm detaylarıyla balık nasıl temizlenir?

Sonbahar geldi, balık tezgahları pazarda markette yerlerini aldı. Balıkseverler için biz de balık temizlemenin en ince ayrıntılarını derleyelim istedik. Balık temizlemek ince bir iştir ve doğru temizlenmedikçe yemekten keyif almak mümkün değildir. İşte çok zahmete girmeden evde nasıl balık temizlenir, gelin hep birlikte öğrenelim.

Büyük balıktan küçüğüne kadar tüm detaylarıyla balık nasıl temizlenir?

Pulsuz balıklardan başlayalım:

palamut

Pulsuz balıklar deyince aklımıza palamut, uskumru gibi balıkları getirelim. Temizlemesi zor gibi gelse de aslında tekniğini öğrendikten sonra son derece basit olduğunu anlayacaksınız. Diyelim ki bir adet palamut temizleyeceğiz. Bunun için balığın başı öne, kuyruğu ise alt tarafta kalacak şekilde kesme tahtasının üstüne alalım. Balığının karnının alt tarafında minik bir delik olacak, bıçağı ordan sokup karın boşluğunu keselim ve balığın iç kısmını güzelce boşaltalım. Bakmayın zahmetlki durduğuna, ikinci balıkta siz bu işi tam olarak çözmüş olacaksınız. Sonra baş ve işaret parmağımızla balığın solungaçlarını açalım.

Temiz ve bol su ile yıkayalım. Siyah zarları ve kanları muhakkak temizleyelim aksi halde balığın tadı bozulabilir. Son aşama doğrama. İsterseniz tekerlek isterseniz iki parça haline bölüp dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz. Afiyetler...

Sıra pullu balıklarda;

pullu

Levrek, çupra, barbun, kefal gibi balıklar pullu kategorisine girer ve temizleme işlemine öncelikle bu pulları deriden ayırarak başlamamız gerekir. Balıkları buzlu suda 3,5 dakika boyunca yıkayalım. Ardından balığı sol elimizle kuyruğundan tutuyoruz. Diğer elimize keskin olmayan bir bıçağı alıyoruz. Bıçağın keskin olmayan yönüyle kuyruktan başlayıp kafasına kadar pulları sıyırmaya başlıyoruz. Tüm pullar gidene kadar bu işlemi tekrar ediyoruz. Balığın derisi pürüzsüz bir şekilde kaldıysa olmuştur bu iş. Ardından pulsuz balıkta uyguladığımız işlem gibi balığın iç kısmını temizliyoruz.

Balık mevsiminin en çok rağbet göreni hamsiyi ayrı inceleyeceğiz

Hamsiyi avucunuzun içine alın ve diğer elinizle kafa kısmını koparın. Bunu yaparken baş kısmı arkaya çevirebilir ya da tam tersi öne doğru çekebilirsiniz. Elinizle yapmak istemiyorsanız bıçak kullanarak da kafa kısmını kesmeniz mümkün.

hamsi1

Kafasını çıkardıktan sonra işaret parmağınızla balığın gövdesini sıyırabilirsiniz. Bunun için balığın gövedisinden aşağı kuyruk kısmına kadar parmağınızla hafif bir şekilde bastırın. Böylelikle iç organlarının tamamını çıkarmış olacaksınız.

hamsi2

Kimisi hamsiyi kılçıklı pişiriyor kimisi de kılçığını temizlmek istiyor. Siz de kılçıksız sevenlerdenseniz bunun için; iç organları çıkardıktan sonra balığın etli kısmını çok dikkatli bir şekilde (ayrılmamasına dikkat edin) ikiye ayırın ve iki parmağınızla kılçığı gövdeden kuruğa doğru çekin.
hamsi4
Ayıklama bittikten sonra balıkları 10 dakika boyunca tuzlu soğuk suda bekletin. Ardından duru suyla yıkayın.
hamsi5

iStock-606001670

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler