HABER

Büyük öğretmen boykotunun 40. yılı

Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, 15 Aralık 1969 yılında yapılan “Büyük Öğretmen Boykotu”nun 40. yılında, öğretmenlerin yaşadığı sorunların artarak sürdüğünü dile getirdi.

Atıcı yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlerin, bilim insanlarının 1969 Büyük Öğretmen Boykotunu ayrıntılı bir şekilde araştırmalarını isteyerek, bu alanda bilimsel çalışmalar yapılmasının gerektiğini dile getirdi ve “Bu bağlamda Büyük Öğretmen Boykotu’nun 40. yılını kutluyor, Başta TÖS Genel Başkanı Fakir Baykurt olmak üzere mücadele arkadaşlarını, ülkemiz aydınlanmasına katkıda bulunan tüm öğretmenlerimizi saygıyla anıyoruz” dedi.

Atıcı, açıklamada Büyük Öğretmen Boykotu’yla ilgili olarak şunları kaydetti:

“1969 yılında ülkemizde siyasal iktidarın uyguladığı politikalar, Cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin temel ilkelerini zedelemeye başlamış, kurumların dinselleştirilmesi yolunda hızlı adımlar atılmaya başlanmıştı. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları çok iyi değerlendiren emperyalist güçler, ülke siyasetini güdümleri altına almanın alt yapısını oluşturmaya başlamışlardı.

Ülkenin bağımsızlığı, demokratik ve laik cumhuriyetin temel ilkelerini korumaya, bilimsel ve demokratik eğitimi, insan haklarını savunmaya çalışan öğretmenler, ne yazık ki sık sık saldırıya uğruyor, sürülüyor, dövülüyor, öldürülüyordu.

Öğretmenlerin örgütlü mücadelesi için kurulan ve öncülüğünü Köy Enstitülü öğretmenlerin yaptığı; Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS), yöneticilerine, şubelerine, üyelerine yönelik sürgün, baskı, açığa alma, öldürülme olayları gittikçe yaygınlaşıyordu.

TÖS bu antidemokratik uygulamaların önlenmesi, kamuoyu oluşması için çabalarını sürdürdü. Genel Başkanı Fakir Baykurt ‘Bilimsel Danışma Kurulu’ toplayarak, durumu değerlendirdi, bu kurulun aldığı tavsiye kararı sonucunda ‘dört günlük genel boykot kararı’ alındı. Boykot, ilk, orta ve yüksek bütün okullarda 15 Aralık 1969 Pazartesi günü başladı ve 18 Aralık 1969 Perşembe günü akşam sona erdi.”

Atıcı, büyük boykottan 40 yıl sonra bugün gelinen noktada, eğitimin ve öğretmenlerin yaşadığı sorunların artarak sürdüğünü belirterek, “Özellikle eğitimde gerici kadrolaşma, eğitimin özelleştirilmesi ya da özelleştirmenin önünü açacak önemli adımların atılması, öğretmenlerin ekonomik durumunun giderek kötüleşmesi, örgütlenmede yaşanan sıkıntılar ve okullarımızda yaşanan şiddet, eğitim alanında onarılması güç yıkımlara neden olmaktadır. Bir an önce bu sorunların çözümlenmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

ANKA

En Çok Aranan Haberler