HABER

"Çalışanların yüzde 52.6'sı sigortasız"

SAMSUN (İHA) - Türkiye İş Kurumu Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar, dünyada 42 bin meslek türü olmasına rağmen Türkiye'deki eğitim kurumlarında 150-200 mesleğe göre insan yetiştirildiğini belirterek, "Türkiye'de istihdamın yüzde 52.6'sı sosyal güvenceden yoksun çalışıyor" dedi.

Aynı mesleklerde aşırı işçi arzı yaşandığını, işçiye talep olmaması ve SSK primlerinin çok yüksek olması sebebiyle Türkiye'de işsizlik ve sosyal güvenlik sorunlarının giderek arttığını belirten Tahsin Bayar, "Dünyada 42 bin meslek türü var. Bu meslekler gelişen sanayi doğrultusunda ortaya çıkmış. Fakat insanlarımız 150-200 mesleğe göre eğitiliyor. Sanayiinin istediği yönde insan yetiştirmek gerekiyor. Örneğin gıda mühendisi yetiştiriyoruz. Türkiye'nin lokumu ve helvası meşhur. Hiçbir gıda mühendisi bu ürünleri geliştirmek yönünde çaba harcamıyor. Çünkü bu yönde istidadı yok" dedi.

İnsanların sevdikleri mesleklerde üretken hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Bayar, "Belli başlı mesleklere aşırı müracaat var. Oysa, Samsun'da endüstri mühendisi yok. Romeyözcü, sanayi makinesi kullanabilen terzi, koltuk döşemecisi yok. Kuruluşlar bu alanda işçi istiyor, işçi yok. Yetişmiş işgücü yok. Bilinen mesleklerde ise şirketlerin adama ihtiyacı yok. İşsizler de bu alanlara koşuyor. Haliyle çalışanların binlerce çalışmayan alternatifi oluyor. Bu durum şirket sahiplerinin korkusunu ortadan kaldırıyor. Haliyle çalışanların çok sayıda alternatifi olduğundan sigorta yaptırmıyor, düşük ücret veriyor, SSK'sını yaptırmıyor. Şu da bir gerçek ki SSK primleri de çok yüksek. Bazı yanlış eğitim politikaları, insan yetiştirememe ve SSK primlerinin çok yüksek oluşundan dolayı millet kaçak istihdama yöneliyor. Bu çok vahim bir durum. En çok işçi çıkarılan ve işçi hareketi en çok olan il de Samsun. Samsun'da işçiye doğru dürüst ücret verilmiyor ve SSK'sız işçi sayısı da çok fazla" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler