İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün Ankara'dan Fransa ve Almanya liderlerine seslenerek Türkiye'nin AB üyeliğine engel çıkarmamalarını istemesi bekleniyor.
Türkiye ziyaretine dün başlayan İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün Ankara'da Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini savunan bir konuşma yapacak.
Metni önceden basına dağıtılan konuşmasında Cameron Ankara'nın önünü tıkadıkları gerekçesiyle Fransa ve Almanya'yı eleştirecek.
Cameron'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından da iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalanacak.
Anlaşma ticaret, savunma ve kültürel alandaki işbirliğinin derinleştirilmesini öngörüyor.
Uzmanlar hızlı büyüyen ekonomisi ve bölgesinde giderek öne çıkması nedeniyle Türkiye'nin İngiltere için daha da çekici hale geldiğine dikkat çekiyor.
İngiltere basınında ziyaret İngiltere Başbakanı David Cameron'ın dün akşam başladığı Türkiye ziyareti İngiltere'nin ciddi gazetelerinde geniş yer buluyor.
Haberlerde Cameron'ın bugün Ankara'da yapacağı konuşmadan bölümler aktarılmış. Birçok gazete gibi Guardian da, Cameron'ın Türkiye'yi tutkulu bir şekilde savunacağını yazmış. Cameron'ın Fransa ve Almanya'ya seslenerek Türkiye'yi Avrupa Birliği dışında bırakmanın tehlikelerine işaret edeceğini belirtiyor gazete.
Bir yandan Ankara'nın bir NATO üyesi olarak Avrupa'nın sınırlarını korumasını beklerken diğer yandan Avrupa Birliği kapılarını kapatmanın Paris ve Berlin'in ikiyüzlülüğü olduğunu söyleyecek olan İngiltere Başbakanı'nın konuşmasından şu satırlara yer verilmiş: "Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Avrupa'nın savunmasına yaptığı katkıları düşündüğümde ve Türkiye'nin bugün Avrupalı müttefikleriyle birlikte Afganistan'da yaptıklarını düşündüğümde, Avrupa Birliği üyeliği yönündeki ilerleyişinizin bu şekilde engellenmesi beni sinirlendiriyor. Türkiye'nin kampı koruyabileceğini, ancak çadırın içine giremeyeceğini söylemek yanlıştır." Guardian İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Fransa'ya özellikle yükleneceğini belirtmiş. Paris tarafından engellenmenin ne demek olduğunu İngiltere'nin iyi bildiğini hatırlatarak, sözü Charles de Guaulle'ün 1963 ve 1967'de İngiltere'nin Ortak Pazar üyeliğine itirazına getirecek olan Cameron şöyle devam edecek: "Şu sözleri kim söyledi biliyor musunuz? 'Bu ülke Avrupa Birliği'ne ait değildir. Tarihi, coğrafyası, ekonomisi, tarımı ve insanlarının karakteri farklı bir yöne işaret etmektedir. Bu ülke tüm iddiasına ve buna olan inancına rağmen tam üye olamaz.' Bu kulağınıza Türkiye'yi tanımlayan bir Avrupalı'nın sözleri olarak gelebilir. Ancak bu sözler İngiltere'nin üyeliğini veto etmeden önce Charles De Guaulle tarafından sarf edilmiştir." Guardian Cameron'ın bugün Ankara'da yapacağı konuşmadan bu satırları aktarırken, Financial Times İngiltere Başbakanı'nın bu övgülerinin zamanlamasına, yani Türkiye'nin ülkesi, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ile ters düştüğü bir döneme denk gelmesine dikkat çekiyor.
Türkiye'nin ABD, Avrupa ve İsrail ile diplomatik gerilimler yaşadığı bir dönemde Cameron'ın sözlerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı rahatlatacağını belirtiyor gazete.
Cameron'ın bu mesajları verirkenki amacı ise şöyle açıklanıyor: "Destek beyanı kısmen, İngiltere'nin dünyanın bazı yükselmekte olan ekonomik güçlerini cezbetme girişiminin parçası. Cameron ticareti diplomatik önceliklerin önüne alıyor."
"Türkiye'nin en büyük destekçisi olma vaadi karşılığında bir bedel ödemek zorunda da kalmayacak Cameron. Zira Türkiye'nin üyelik müzakereleri Kıbrıs gibi ihtilaflar nedeniyle tıkanmış durumda. AB üyeliğinin en ateşli Türk destekçileri bile bunun yıllar değil on yıllar alacağından bahsediyor." Independent'a göre ise İngiltere Başbakanı Türkiye'ye destek vermenin yanı sıra Avrupa Birliği yönündeki reformlara hız vermesini de isteyecek.
Cameron ayrıca Ankara'dan İsrail ile olan dostluğundan vazgeçmemesini de isteyecek ve şöyle seslenecek: "Hiçbir ülke İsrail ile Arap dünyası arasında karşılıklı anlayışı inşa etme potansiyeline sizin kadar sahip değil."
Independent, David Cameron'ın Ankara'dan İran'a karşı daha sert bir tavır takınmasını da isteyeceğini belirtiyor. Times da Cameron'ın yapacağı konuşmadan bölümler aktarmış ve gazetenin İstanbul muhabiri Suna Erdem'in şu analizine yer vermiş: "İngiltere Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini hep desteklemiştir. Ancak Türk kamuoyunun bunu her zaman anladığı söylenemez. Güçlü ekonomisi, bölgesel önemi ve birçok AB ülkesinin tersine Afganistan gibi NATO görevleri konusundaki istekliliği ile övülmeyi hak eden bir ülkende, İngiltere'nin daha olumlu algılanması memnuniyetle karşılanacak bir gelişme olur."
"Ancak Cameron Türkiye'ye ne kadar yardımcı olabilir ki? Ankara'daki Avrupalı diplomatlar şaka yollu, İngiltere'nin niyetinin AB''nin birliğine zarar vermek olduğunu söylediklerinde bunda gerçek payı da var. Dolayısıyla İngiltere'nin Türkiye'ye ne kadar yardım edebileceği, AB içindeki kendi imajını nasıl düzelteceğine ve Avrupa'nın o oynak merkezinde yer alıp alamayacağına da bağlı."