Doğuştan çarpık ayak sakatlığının bin doğumda bir görüldüğü ve buna yakalanma riskinin erkeklerde 2,5 kat fazla olduğu bildirildi.
Anne karnındaki ilk haftalarda fizyolojik olarak mevcut olan çarpık ayağın 14. haftada normal şeklini alması gerektiğini belirten Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Helvacı, "Ayağın tam olarak açıklanamayan sebeplerle düzelmemesi, doğumda çarpık ayak hastalığına sebebiyet veriyor. Ailesinde çarpık ayağı olanlarda görülme oranı daha yüksektir. Sadece tek ayakta olabildiği gibi her iki ayakta da çarpıklık olabilir" dedi.
Mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanması gerektiğini söyleyen Helvacı, "Ağrısız, yere düz basan bir ayak için tedavi şart. Tedavi edilmeyen vakalarda sakatlık kaçınılmazdır. Hafif vakalarda doğumu takip eden ilk günlerde çarpıklığı düzeltici germe egzersizleri ve masaj yapılır. Bariz çarpıklık durumunda usulüne uygun elle düzeltmeyi takiben pozisyonu korumak için ayak alçılanır. Har hafta yeni alçı yapılarak, tedaviye devam edilir. Böylece ayak, yavaş yavaş düzeltilmiş olur. Ortalama 10-12 haftalık alçı tatbiki gerekir. Ayaklar, alçıdan çıkınca çarpık hale dönme eğilimindedir. Alçı ile yeterli düzeltme sağlandığında, ayağı düzgün pozisyonda tutacak özel cihazlar kullanılmalıdır. Hastaların tedavisi ve takibi uzun zaman almaktadır" diye konuştu.
Düzelmenin yeterli olmadığı durumlarda, geç başvuran ve esnek olmayan deformitelerde ameliyat yapılabileceğini açıklayan Mehmet Helvacı, "Ayak boyunun yeterli büyüklüğe ulaştığı 3- 12 aylık çocuklarda, cerrahi tedaviden tatminkar sonuçlar alınır.
Erken dönemde yumuşak doku düzeltmeleri yeterli iken, gecikmiş vakalarda kemik düzeltmesi de tedaviye eklenmekte. İleri yaşlardaki, çocukların tedavilerinde tedrici düzeltmeyi sağlayan sistemlerden ilizarov yöntemi de kullanılmakta. Cerrahi tedavi sonrası ayağın eski haline dönmesini önleyen özel ayakkabılar, en az 7 yaşına kadar kullanılmalıdır. Erken tedavi ile fonksiyonu tam, rahat, ağrısız bir ayak elde edilmesi mümkün iken, gecikmiş vakalarda en iyi tedaviye rağmen sakatlık olabilmekte. Çarpık ayak, diğer ayağa göre daha küçük kaldığı gibi, yere basmada problemler olabilir" şeklinde konuştu.