HABER

Çeçeniştan parlamentosuna saldırı

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de parlamentoyu hedef alan baskına güvenlik güçlerinin müdahalesinde üç saldırganla en az üç sivil öldü. Yorumculara göre, saldırı Çeçenistan'daki normalleşmenin yüzeyselliğini gösteriyor.

Saldırganlarla çatışmanın 20 dakika sürdüğü bildiriliyor

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de parlamentoyu hedef alan baskına güvenlik güçlerinin müdahalesinde üç saldırganla en az üç sivil öldü.

Kremlin'in desteklediği Çeçen lider Ramazan Kadirov ve emniyet birimleri, saldırının sona erdirildiğini, parlamentodaki tüm milletvekillerinin hayatta olduğunu açıkladı.

BBC muhabiri Sasha Schichter'e göre, saldırı Çeçenistan'daki normalleşmenin ne kadar yüzeyde kaldığını ve ne pahasına elde edildiğini gösteriyor.

Yirmi yıllık huzursuzluk Schichter, Rusya ile uzun ve zorlu bir tarihi olan Çeçenistan'daki mevcut huzursuzlukların 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle başladığını söylüyor.

Bu huzursuzluğun dönüm noktaları arasında 1994'te Yeltsin tarafından Çeçenistan'a gönderilen ve büyük bir direnişle karşılaşan Rus birliklerinin operasyonu ile 1999 yılında Rusya'da yaşanan ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan apartman bombalamaları var.

Putin'in Rusya Cumhurbaşkanı olmasından sonra 2000 yılında gerçekleştirilen Çeçenistan operasyonu ise hızlı ve acımasız olmuştu.

Başkent Grozni'nin düşmesini takip eden kanlı savaşa önce Batı ülkelerinden itirazlar gelmiş, ancak bu itirazlar 11 Eylül sonrasında Rusya'nın Çeçen isyancı güçlerini uluslararası terör ağlarının bir parçası olarak göstermesiyle dinmişti.

Rusya'nın 'zaferi' BBC muhabiri Schichter, Kremlin'in geçen yıl Çeçen ayrılıkçılara karşı yaklaşık on yıldır sürdürülen "anti-terörizm" mücadelesinin sona erdiği zaferini ilan ettiğini hatırlatıyor.

Ancak Schichter'e göre Çeçenistan mevcut Moskova yanlısı lideri Kadirov'un yönetiminde daha istikrarlı bir yer olsa da, şiddet ve hukuksuzluğun hep çok yakında olduğunu hatırlayan olaylar da sıkça yaşanıyor.

Bu olaylarda en yüksel bedeli yetkilileri kızdıranlar ödüyor.

Geçen yıl hükümet tarafından desteklenen milislerin görevlerini kötüye kullanmasını araştırırken kaçırılıp öldürülen Natalia Estemirova, bu bedeli ödeyenlerden biri.

Schichter, "Fakat bugün yapılan kanlı saldırı, sorumluları kim olursa olsun, Çeçenistan'ın Moskova'nın yıllarca yakasını bırakmayacak bir sorun olduğunun yeni bir hatırlatması" diye ekliyor.

Bombalama olayları Parlamentoya yapılan saldırıyı en az iki intihar eylemcisinin gerçekleştirdiği düşünülüyor.

İntihar eylemcileri üzerilerindeki patlayıcıları havaya uçururken, diğer silahlı kişiler de bina çevresindeki güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi.

Çatışma sonucunda saldırganların tamamının öldürüldüğü bildirildi.

Yetkililer, saldırıda üç muhafız ve bir sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

En Çok Aranan Haberler