İSTANBUL (İHA) - Karadeniz kökenli vatandaşlarda görülen kanser vakalarında belirgin bir artış olduğunu öne süren Trabzon Dernekler Birliği (TDB) üyeleri, Çernobil felaketinin 18. yıldönümünde, dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ahmet Yüksel Özemre hakkında "görevi ihmal" ve "görevi suiistimal" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Çernobil felaketinin 18. yıldönümünde, sorumluların cezalandırılmasını isteyen TDB üyeleri, İstanbul Adliye Sarayı önünde bir basın açıklaması yaptı. Dernek Başkanı Tahsin Usta, "Çernobil felaketinin 18. yıldönümünde hastanelerdeki kanser vakalarında belirgin bir artış görülmektedir. Ayrıca Karadeniz illerindeki kanser ölümlerindeki oran da artmıştır. Kazadan itibaren bunca zaman geçmesine rağmen, Türkiye'de herhangi bir resmi veya akademik kurumda bilimsel verilerle yapılmış kapsamlı bir çalışma yoktur. Kazanın hemen ardından, devlet yetkilileri bilimsel araştırma sonuçlarının resmen açıklanmasına yasak getirmişlerdir. Bu konuda açıklama yapmasına izin verilen yegane kişi Cahit Aral'dı. Üniversiteler ve diğer bilimsel kurumlar, resmi emirlerle bu konu üzerinde çalışmaktan caydırıldı. Sanatçı Volkan Konak'ın ailesinden de 7 kişi vefat etmiştir. Bunun altını çizmek istiyorum" dedi.
Suç duyurusu dilekçesinde, "Felakete karşı gerekli hukuksal güvenceye sahip olmamak veya hak arama yollarını harekete geçirememek, gerekli yaptırımları uygulatamamak gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Felaketin etki ve zararlarını hafife alarak, kamuoyundan gizleyerek, vatandaşların bilgi edinmesini engellemek suretiyle dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ahmet Yüksel Özemre'nin, 'görevi ihmal' ve 'görevi suiistimal' suçlarından cezalandırılmasını istiyoruz" denildi.
Daha sonra içeri giren grup, suç duyurusunda bulundu. Dilekçede imzası bulunan sanatçı Volkan Konak ise eyleme katılmadı.
Suç duyurusunun ardından bir açıklama yapan sanatçı Kazım Koyuncu da, "Karadenizli olduğum için bugün buradayım. Karadeniz'in sorunlarıyla ilgilenmek zorunda hissettim kendimi. Artık her aileden bir ölü çıkıyor. Ben de bu olayı çocukluğumdan hatırlıyorum. Türkiye'de her şey çok çabuk unutuluyor. Fırsat bilen politikacılar memleketi çok rahat yönlendirebiliyor; ama böyle gidecek değil. Yeter ki insanlar kendilerine sahip çıksınlar" dedi. Nizam Ayaz, "Babamı kanserden kaybettim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Hastanesi, artık kanser hastanesi haline geldi. Hasta sayısı arttığı için artık cevap veremiyor" diye konuştu.
Olayı kınadıklarını açıklayan bir pankart açan grup, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.