HABER

Cezaevlerinde Türkçenin dışındaki dile izin

Hükümlü ya da tutukluları ziyaretlerde, Türkçeden başka bir dilde görüşme yapılabilmesi için Türkçe bilinmediğinin beyan edilmesi yeterli olacak.

ANKARA (A.A) -''Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmesi Hakkında Yönetmelik''te bazı değişiklikler yapan yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Değişiklikle hükümlü ve tutukluların, akrabalık ilişkisi dışında kalan üç ziyaretçisinin açık adresini bildirme zorunluluğu kaldırıldı. Hükümlü ve tutuklular, üç ziyaretçinin ad ve soyadlarını bildirecek, bu kişilerin adreslerini ise bilmesi halinde ilgili makamlara iletecek.

Daha önce ceza infaz kurumlarında ''inceleme yapmasına'' izin verilen insan hakları il ve ilçe kurulları, yapılan değişikliğin ardından Cumhuriyet Başsavcılığından izin almak koşuluyla cezaevlerini ziyaret edebilecek ve hükümlü ve tutuklularla görüşebilecek.

Ziyaret edilmek istenen kişinin, biri Türk vatandaşlığı olmak üzere birden fazla vatandaşlığa sahip olması halinde, konsolosluk memurunun izin talebi karşılıklılık ilkesi gözetilerek yerine getirilecek. Daha önceki düzenlemede, ziyaret edilecek kişinin Türk vatandaşlığı esas alınıyordu ve konsoloslukların izin talebi kabul edilmiyordu.

Taraf olunan sözleşmeler gereğince Türkiye'ye iade edilen Türk uyruklu hükümlü ve tutuklular, Bakanlığın izniyle iade eden ülkenin konsolosluk memurunca da ziyaret edilebilecek.

-GÖRÜŞMEDE KONUŞULACAK DİL-

Yönetmelik, hükümlü ya da tutukluyu ziyarette konuşulacak dil konusunda da esneklik getiriyor.

Ziyaret sırasında görüşmelerin Türkçe yapılması esas olacak, ancak ''hükümlü veya tutuklunun Türkçe bilmemesi veya görüşeceğini bildirdiği yakınının Türkçe bilmediğinin beyan edilmesi halinde'', Türkçeden başka bir dilde konuşma yapılmasına izin verilecek ve konuşma kayda alınacak.

Yönetmelikte, daha önce, ''Türkçe dışında dilde konuşulmasına, hükümlü ya da tutuklunun Türkçe bilmemesi ve görüştüğü kişinin Türkçe bilmediğinin tespit edilmesi halinde'' izin veriliyordu.

Kurum dışında yatarak tedavileri yapılan hükümlülerin yanında, tedaviyi yapan hekimin raporuyla zorunlu olduğunun bildirilmesi halinde, eşi, annesi, babası, kardeşi, çocuğu; bunların olmaması halinde Cumhuriyet Başsavcılığının uygun gördüğü bir aile yakını refakatçi olarak bulundurulabilecek.

En Çok Aranan Haberler