HABER

CHP, başbakan ile randevuya sıcak bakmıyor

CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te düzenlediği gazetecilerle sohbet toplantısında soruları cevapladı.

ANKARA (İHA) - CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, hükümetin açılıma ilişkin bir projesi varsa bunu ortaya koymasını isteyerek, "Bu randevu talebinin gelmesi halinde o koşullarda gözden geçirilir ama şarta bağlı. Bir proje yoksa, bir düşünce yoksa ve bu anlayış devam ediyorsa böyle bir görüşmenin yapılması mümkün değildir" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Okay, Meclis'te düzenlediği gazetecilerle sohbet toplantısında soruları cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam yapılan MYK toplantısında demokratik açılım konusunda muhalefetten randevu talep edeceğini açıkladığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Okay, iktidarın değişik zamanlarda Türkiye'nin gerçek gündemini saptırmak için açılım projeleri ortaya koyduğunu savundu. Siyasi partilerin ve medyanın, bir toplum mühendisliği projesi olarak sunulan bu açılım

projeleriyle meşgul edilmeye çalışıldığını belirten Okay, bir açılım geride kaldığında yeni bir açılımın ortaya atıldığını ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın Kürt açılımı diye başlayarak daha sonra demokratik açılıma ve milli birlik projesine çevirdiği bir açılımla ilgili siyasi partileri ziyaret edeceğini söylediğine işaret eden Okay, usul ve yöntem olarak böyle bir ziyarete CHP'nin kapılarının kapalı olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı. AK Parti'nin, projesi, düşüncesi neyse, yol haritası varsa bunu

kamuoyuna açıklaması gerektiğini dile getiren Okay, açıkladığı takdirde bunlar üzerinde görüşülebileceğini söyledi. CHP'nin, sorunun çözümü konusunda açıkladığı görüşlerinin yıllardır süregelen görüşleri olduğunu belirten Okay, CHP Genel Başkanı'nın da, 'Başbakan'ın bir projesi varsa görüşebiliriz' dediğini hatırlattı.

"DEMOKRATİK AÇILIM, 'İMRALI'DAKİNİN KURTARILMASI' PROJESİNE DÖNÜŞTÜ, TARAFI OLMAYIZ"

Demokratik açılımın, İmralı'dakinin kurtarılması ve onun muhatap alınması projesi haline döndüğünü söyleyen Okay şöyle konuştu:

"CHP'nin böyle bir projenin tarafı olmayacağını çok net ifade ediyoruz. Bunu da kararlılıkla söylüyoruz. Eğer siyasal iktidar bu projenin bir parçası olmadığını ifade eder ve açılıma ilişkin bir projesi varsa, bir düşüncesi varsa, bunu söylerse o koşullarda belki bir görüşme olabilir. Ama bugünün koşullarında, bu haliyle bir görüşmenin yapılması söz konusu olamaz. Sayın Genel Başkanımız da 'hangi limana gideceği belli olmayan bir gemiye binmeyiz' dedi. Bu görüşlerimizde herhangi bir değişiklik yoktur.

Böyle bir talep gelebilir. Böyle bir talep geldikten sonra da CHP'nin Genel Başkanı buna ilişkin değerlendirmede bulunur."

AK Parti iktidarının bir taraftan 'siyasi partilerden randevu alacağız' derken, diğer taraftan Meclis'te kapalı oturumda görüşme yapmak istediğine işaret eden Okay, "Demek ki siyasi parti liderlerine bayram sonrası ziyaretinizde herhangi bir proje sunmayacaksınız. Düşüncelerinizi açıklamayacaksınız. O zaman niçin gideceksiniz?" diye konuştu.

Anayasa ve içtüzük uyarınca 20'yi aşan milletvekilinin talebiyle Meclis'te genel görüşme yapılabileceğini kaydeden Okay, Meclis'in kapalı oturum yapıp yapmayacağına ise Meclis Genel Kurulu'nda karar verileceğine dikkat çekti. AK Parti iradesinin, bu oturumu kapalı olarak yapma yönünde olduğunu belirten Okay, "O zaman soru şu: Siz 'bizim muhatabımız millet' diyorsunuz. Ama Meclis'te kapalı oturum yaparak milletten neyi kaçırıyorsunuz? Milletin neyi bilmesini istemiyorsunuz? Sunacağınız proje milletin

kabul edemeyeceği projeler mi ki bunları saklamak istiyorsunuz. Kapalı oturumlarda yapılan görüşmelerin tutanakları 10 yıl süreyle açıklanamaz. O zaman kapalı kapılar arkasında milletten bir şeyler saklayıp milletin vekillerine bir şeyler söylemek istiyorsunuz. O zaman bir art niyet düşünmek lazım" şeklinde konuştu.

Bu randevu talebinin gelmesi halinde o koşullarda gözden geçirileceğini ama şarta bağlı olduğunu söyleyen Okay, "Bir proje yoksa, bir düşünce yoksa ve bu anlayış devam ediyorsa böyle bir görüşmenin yapılması mümkün değildir. Kapalı oturum talebi gelirse CHP'nin tavrı, o talebin geldiği koşullarda ortaya çıkar" dedi.

Özel televizyonlarda Kürtçe yayın yapılmasının önünün açılması girişimiyle ilgili soru üzerine Okay, CHP'nin 1989, 1999, 2001 ve 2008 kurultaylarında kabul edilen programlarında özel televizyonların Kürtçe yayın yapmasının, geleneklere, kültürlere özgürlük anlayışının doğal bir parçası ve uzantısı olduğunun ifade edildiğini anlattı. CHP'nin bunu programına aldığına işaret eden Okay, "Eğer RTÜK bugün özel televizyonlarda Kürtçe yayını yapacak ise, CHP'nin programında olan bir hususu hayata geçiriyordur"

diye konuştu.

Okay, 'Eurovision şarkı yarışmasına Kürtçe şarkıyla katılmaya nasıl bakarsınız?' sorusuna, "Olabilir. İngilizce de katıldık. Mesele şu. CHP'nin bakışı şu. Devlet bu işi güdümlemesin. Devlet etnik kimliklere göre ayrım yapmasın. Devlet etnik kördür. Devlet güdümünde olmasın" karşılığını verdi.

En Çok Aranan Haberler