ANKARA (ANKA) -CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, TRT'deki kadrolaşma iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
AKP iktidarının tüm devlet kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi TRT'de de ne pahasına olursa olsun mantığıyla hareket ederek kadrolaştığını savunan Köktürk, Erdoğan'a "TRT'nin çok açık bir şekilde tarafsızlığını yitirmesi, halkın haber alma hakkının elinden alınması anlamına gelmeyecek midir?"diye sordu. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, AKP iktidarı ile birlikte devlet televizyonu olan TRT'de çok önemli olayların yaşandığını belirterek "AKP iktidarı, tüm devlet kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi TRT'de de her ne pahasına olursa olsun mantığıyla hareket ederek kadrolaşmaktadır. Bu bağlamda son zamanlarda TRT'de yayınlanan programlarda da iktidara yakın yayın yapan gazeteler ve yazarları görevlendirilmiştir" dedi.
Soru önergesinde TRT'de program yapan isimlere yer veren Köktürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in Aksiyon, Cihan Haber Ajansı, Kanal 7 gibi kurumlarda çalışmış 13 kişiyi sınavsız olarak TRT'de başlattığı yönündeki haberleri de hatırlattı. Köktürk, "TRT tarihi boyunca, yayıncılıkta yönetim görevine atananların hepsi, meslek içinde yetişen, görevlerini bilen, liyakat ilkesine uygun insanlar olmasına karşın, son zamanlarda atanan yönetici ve elamanların büyük bir bölümü meslek dışındandır. Televizyon Daire Başkanlığı'na, Program ve Yayın Planlama Müdürlüğü'ne, televizyon müdürlüklerine hiçbir dönemde meslek dışı kimseler alınmamasına karşın; bugünkü atmalara ve personel alımlarına baktığımızda, bunun tam tersi bir durum karşımıza çıkmaktadır." Dedi. Köktürk, soru önergesinde Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:
"TRT'de çalıştırılacak personel, TRT'nin Kuruluş ve Görev Yönetmeliği, Personel Yönetmeliği, göreve alınacak ve göreve atanacak elemanların niteliklerini belirleyen yönetmeliklere göre alınmakta mıdır? TRT'de program yapanların seçimi konusunda hangi ölçütler kullanılmaktadır, örneğin bu programlarda niçin Cumhuriyet Gazetesi yazarı yoktur? Adı geçen programlarda adı geçen yazarlar bu programlardan, bir program için ne kadar para almaktadırlar? TRT'de sınavsız olarak işe başlatılan 13 kişinin TRT Haber Dairesi'nde çalışabilmesi için KPSS'ye girerek, TRT'nin ilan edeceği sınav ile yazılı ve sözlü aşamalarda başarılı olmaları, bunun ardından 3 yıl stajyerlik yapmaları gerekmiyor mu? TRT'nin çok açık bir şekilde tarafsızlığını yitirmesi, halkın haber alma hakkının elinden alınması anlamına gelmeyecek midir? Anayasamızın 28. Maddesine göre "Basın hürdür, sansür edilemez." Bir basın kuruluşu olan TRT Kamu Tüzel Kişiliği yukarıdaki uygulamalarla ‘Bir nevi sansür edilerek' Anayasanın 28. Maddesi ihlal edilmiş olmuyor mu?"