ANKARA (ANKA)- Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, CHP'ye "cibiliyetsiz" dediği gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde açılan davada noktayı koydu. Daire, CHP'nin yaptığı "karar düzeltme" talebini de reddederek "cibiliyetsiz" sözünün hakaret olmadığına hükmetti.
Başbakan Erdoğan'ın sözleri nedeniyle CHP adına CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü aracılığıyla Ankara 17. Hukuk Mahkemesi'ne 250 bin YTL'lik manevi tazminat talebiyle dava açtı. Mahkeme, Başbakan Erdoğan'ın kullandığı sözlerini ‘hakaret' olarak değerlendirmedi ve davanın reddine hükmetti. CHP, davanın reddi üzerine temyiz başvurusunda bulundu. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, mahkemenin verdiği kararı oyçokluğuyla onadı.
-"CİBİLİYETSİZ OLMAK; KÖTÜ YARATILIŞLI, SOYSUZ VE SÜTÜ BOZUK DEMEK"-
Yargıtay'ın onama kararının ardından CHP, olağanüstü hukuk yolu olarak bilinen 'karar düzeltme' talebinde bulundu. Bu talebi de görüşen Yargıtay, oy çokluğuyla karar düzeltme talebini reddetti. Karara Yargıtay 4. Hukuk Dairesi üyeleri Mustafa Kıcalıoğlu ve Mehmet Uyumaz muhalefet şerhi yazdı. Kıcalıoğlu, karşı oy yazısında şu görüşleri dile getirdi:
"Davalı, TBMM'deki komisyon çalışmaları sırasında, davacı parti milletvekillerini çok sayıda değişiklik önergesi vermesinden yakınarak, davacı partiye yönelik olarak 'böyle bir muhalefeti iyi niyetle izah etmek mümkün mü? Yani şu beyazı görüyorsunuz, güya 'muhalefet edeceğim' diye bu beyazın siyah olduğunu ispat etmeye ne gerek var. Bu beyaz diyemiyor. Bu cibiliyet meselesi aynı zamanda... Bir kanun maddesinde 48 tane önerge verebilecek kadar siyasi ahlaktan, etikten uzak. Ne demek bu?' suçlamalarında bulunmuştur. Ana muhalefet partisi olan davacının TBMM çalışmaları sırasında çok sayıda yasa değişikliği önergesi vermesini 'siyasi etik ve ahlaktan' yoksunluk olarak değerlendirmek hem TBMM'ne hem de davacı siyasi partiye yönelik ağır bir hakaret ve suçlamadır. Davalı, davacı siyasi partiye yönelik olarak 'cibiliyetsiz' sözcüğünü kullanmıştır. Cibiliyetsiz olmak günlük yaşamda; 'kötü yaradılışlı, soysuz kimse, sütü bozuk' anlamlarında kullanıldığından hakareti içermektedir. Açıklanan nedenlerle davalının davacı siyasi partiye yönelik sözleri hakaret olduğundan kişilik haklarına saldırı oluşturur. Davacının karar düzeltme isteminin kabul edilerek, yerel mahkeme kararının bozulması gerektiğinden sayın çoğunluğun ret kararına katılamıyorum."
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği bu kararla hüküm kesinleşti.