Ankara-AA- Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Öcalan'a af getireceği iddia edilen Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'ndaki 'tartışmalı' 6. maddenin kalacağını söyledi.
Çiçek, Kanal 7 televizyonunda yayınlanan "İskele-Sancak" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
TERÖRLE MÜCADELE YASA TASARISI
Çiçek, programda çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'na ilişkin sorularını da yanıtladı.
Terörün uluslararası boyut kazandığını, bazı konularda düzenleme yapmak gerektiğini, güvenlik güçlerinin de bazı ihtiyaçları olduğunu anlatan Çiçek, bu konularla özgürlükler arasındaki dengenin sağlanmasının zor olduğunu söyledi.
Vatandaşa "Ya özgürlük, ya güvenliğini seç" diyemeyeceklerini ifade eden Çiçek, kamu düzeninin sağlanmadığı yerde özgürlüklerden bahsedilemeyeceğini vurguladı. Çiçek, "Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek gibi bir yanlışa düşmeyiz. Olağanüstü tedbirlerle özgürlükleri kısıtlayarak teröre çare bulunamayacağının hükümet farkında" dedi.
Tasarıyı hazırlarken, terörün tanımında bir değişikliğe gitmediklerini, yeni bir suç ihdas etmediklerini, mevcut Terörle Mücadele Yasası'ndaki ve ceza yasalarındaki suçların tasarıya alındığını anlattı.
Tasarıda tartışılan "Örgütün veya amacının propagandasını yapmak" ibaresinin de 1 Haziran'da yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'ndan (TCK) aktarıldığını ve tasarıya yeni bir şey yazılmadığını kaydeden Çiçek, tasarıda yer alan "Terör örgütüne doğrudan veya dolaylı yardım" ibaresiyle ilgili de keyfi işlem yapılacağından korkulduğunu, keyfiliğin olduğu yerde yazılanların bir öneminin olmadığını vurguladı.
TASARININ 6. MADDESİ
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a af getireceği iddialarıyla gündeme gelen tasarının 6. maddesini de irdeleyen Çiçek, bu iddianın tasarı İçişleri Komisyonu'nda görüşüleceği sırada gündeme geldiğini, ertesi gün de Milli Güvenlik Kurulu toplantısı olduğunu hatırlattı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın iddiasını partisi dışında kimsenin doğru bulmadığını söyleyen Çiçek, terör örgütü elebaşı Öcalan'ın bu maddenin Türk Ceza Kanunu'nda işaret ettiği maddeden değil, TCK'nın 125. maddesinden hüküm giydiğinin söylendiğini kaydetti. Baykal'ın bu iddiasından daha sonra vazgeçerek maddeyi kimin koyduğu tartışmalarını ortaya attığını kaydeden Çiçek, yasa tasarılarını bir iki kişiyle hazırlamadıklarını, söz konusu tasarının 36 kişilik bir komisyon tarafından hazırlandığını belirtti.
Çiçek, "Biz karanlıkta bir şey yapmadık. Tasarıda ne varsa herkesin bilgisi var. Temmuz ayında tasarı metne dönüştürüldüğünde bu madde vardı"
diye konuştu.
"Söz konusu 6. madde kalkacak mı?" sorusu üzerine Çiçek, "Hayır. Kalacak, kalkacak diye ben Meclis iradesine karşı bir şey diyemem. Konunun gündeme gelmesi bu kişiye af getiriyor şeklindeydi. Bunun böyle olmadığı apaçık ortada" dedi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Öcalan'ın yeniden yargılanması talebinin reddine ilişkin kararını da değerlendiren Çiçek, kararı henüz okumadığını ancak bildiği kadarıyla ilgili mahkemenin başvuruyu aldığını, dosyayı getirttiğini ve savcılığın görüşü doğrultusunda bir karar verdiğini söyledi.
Çiçek, "Mahkeme dosyayı açtı, karar vermesi için dosyayı açması gerekiyor. Sonuçta yeniden yargılamanın fayda getirmeyeceğini söyledi. Çünkü yeni TCK o kişi bakımından lehe hüküm getirmiyor. Öcalan için çıkış yolu olması mümkün değil. Adam suçunu inkar etmedi ki. Zaten etse ne olacak herkes biliyor" şeklinde konuştu.
1.5 SENE EVVEL TARTIŞMAYA AÇMAK TUZAKTIR
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Cumhurbaşkanlığı gibi her şeyi belli olan bir konuyu 1.5 sene evvel tartışmaya açmak, buna taraf olmak ya da bu tuzağa düşmek bence siyasette yapılacak büyük yanlışlardandır, bu tuzaktır. AK Parti'nin ANAVATAN'ın kuruluşundan bugüne geçirdiği süreci çok iyi takip etmesi gerekir" dedi.
Son günlerde yaşanan laiklik tartışmalarına değinen Çiçek, bu konuların 50 yıldır tartışıldığını, ancak konular tartışılırken yeni bir şey üretilmediğini söyledi. Tartışmaların bu tür ortamlarda yapılmasından bir fayda sağlanamayacağını belirten Çiçek, tartışmaları "Ayağı yere basmayan, sonucu rejim meselesine kadar götürülen" tartışmalar olarak niteledi.
Ortaya atılan tartışmalarda cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de önemli rol oynadığını savunan Çiçek, tartışmaların erkene alınmasının nedeninin AK Parti içinde çatlak çıkarmak olduğunu ifade etti. Çiçek, Anayasa'da cumhurbaşkanlığı seçiminin usulünün, zamanının, yönteminin belli olduğunu belirterek, "Her şeyi belli olan bir konuyu 1.5 sene evvel tartışmaya açmak, buna taraf olmak ya da bu tuzağa düşmek, bence siyasette yapılacak büyük yanlışlardandır. Bu tuzaktır"dedi.