ANKARA (İHA) - Nevşehir'de tarımsal sulama yapan 2 binin üzerinde üreticinin, 1998 yılından beri TEDAŞ'a ödemesi gereken elektrik borcunun faiziyle birlikte 114.4 trilyon liraya ulaştığı bildirildi.
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç yaptığı açıklamada, merkez ilçeye bağlı Kaymaklı ve Göre beldeleri ile Çardak, Güvercinlik ve Ürgüp İlçesi'nin Mazı Köyü, Derinkuyu İlçesi'ne bağlı köy ve beldelerde 2 bin 186 tarımsal sulama yapan üretici elektrik abonesinin, 1998 yılından beri TEDAŞ'a olan elektrik borçlarını ödeyememe sıkıntısıyla karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Tunç, üreticilerin TEDAŞ'a olan elektrik borçlarının son 6 yıllık süre içerisinde çeşitli dönemlerde ertelendiğini, 800'e yakın tarımsal sulama abonesinin bir bölümünün ödemelerini tam olarak yaptıklarını, bir bölümünün de taksitlendirme yöntemiyle ödeme yolunu seçtiklerini anlattı. 114.4 trilyon liralık elektrik borcunun, 51 trilyon liralık bölümünün gecikme faizi olduğunu ve bu borcun üreticiler tarafından ödenmesinin mümkün görünmediğini vurgulayan Tunç, geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan patates siğili hastalığı nedeniyle de üreticilerin büyük bir çıkmazın içerisine girdiğini ifade etti.
Bu koşullarda elektrik borçlarının ödenmesinin hayalden öteye gidemeyeceğini öne süren Tunç, TEDAŞ Müessese Müdürlüğü'ne ödenmesi gereken miktarın, her geçen dönem daha da artığını söyledi. 1998 yılında faizleriyle birlikte 2 bin 186 çiftçinin 1.5 trilyon liralık elektrik tüketim bedelinin 6 yıl içinde 100 kat artarak 114.4 trilyon liraya ulaştığının altını çizen Tunç, "Üreticilerimizin bu orana ulaşmış borçları, bir anda ödemeleri kesinlikle mümkün değildir. Patates siğilinin hastalığı nedeniyle bu yıl üreticimiz elde ettiği 1 milyon ton civarındaki patatesin 900 bin tonunu satamaz hale geldi. Başta hükümet olmak üzere Tarım Bakanlığı'nın bu soruna çözüm bulması gerekir" diye konuştu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ile yaptığı görüşmede, 2004 ve daha önceki yıllar itibariyle tahakkuk eden elektrik borçlarının gecikme faizinin tamamen silinmesini istedi. Bayraktar, üreticilerin elektrik borçlarının 5 yıl süreyle ödeme devresi gecikme zammı uygulanmadan taksitlendirilmesini ve taksitlerin de yıl sonunda yıllık olarak tahsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti:
"Her ay düzenli bir geliri olmayan üreticilerimizin, elektrik faturalarını aylık olarak ödemelerinin mümkün olmaması nedeniyle, üreticilerimizin mağdur olmaması bakımından, 2004 yılında olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da elektrik faturaları hasat dönemi sonunda yıllık olarak tahsil edilmelidir. Üreticiler arasında eşitsizliğin giderilmesi bakımından elektrik birim fiyatı ve KDV oranı düşürülmelidir."