HABER

Çin'de ticari büyüme tahminlerin ötesine geçti

Çin'in ticaret sektöründeki büyüme, Nisan ayında tahminleri aşarak, ekonomik büyümenin canlanacağı yönünde olumlu gelişmelere işaret etti

Çin'in ticaret sektöründeki büyüme, Nisan ayında tahminleri aşarak ekonomik büyümenin canlanacağı yönünde olumlu gelişmelere işaret etti.

İhracat bir önceki yıla kıyasla %14,7 arttı. Mart ayındaki artış ise %10 olmuştu. İthalat artışı ise %14,1'den %16,8'e yükseldi.

Böylece Çin, Mart ayındaki beklenmedik ticaret açığını geride bırakarak ticaret fazlası kaydetmiş oldu.

Ancak bazı uzmanlar verilerin doğruluğu konusunda şüpheli.

Çin'in Mart ayındaki 884 milyon dolar beklenmedik ticaret açığından sonra Nisan ayında 18,2 milyar dolar ticaret fazlası vermesi beklentilerin ötesinde bir fazla olarak değerlendirildi.

Son aylardaki ihracat verileri, dış talebin canlanması yönünde olumlu bir gösterge oldu.

Fakat bu, küresel talepteki yavaşlama nedeniyle Kore ve Tayvan gibi Asya'nın diğer ihracatçı ülkelerinde gözlenen zayıflamanın tersi yönünde bir gelişme oldu.

Daha sıkı denetim

Bazı uzmanlar, bazı Çinli ihracatçıların ülkeye getirdikleri fonlar üzerinde sermaye sınırlamasına maruz kalmamak için rakamları olduğundan büyük gösterdiğini düşünüyor.

Çin, ülkeye sermaye giriş çıkışlarına sıkı bir denetim uyguluyor.

Önceki gün, yetkililerin, ihracat makbuzlarının daha sıkı bir incelemeye tabi tutulacağı konusunda açıklama yapması, bu konudaki endişelerin artmasının işareti olarak değerlendiriliyor. Hong Kong'daki Nomura'nın Çin alanındaki baş ekonomisti Zhiwei Zhang, Çin Döviz Kurları İdaresi'nin bu yeni düzenlemelerini, ticari ödemeler adı altında yapılan sermaye girişini önlemeye yönelik bir adım olarak görüyor, bu nedenle "ticari veriler konusunda şüphelerim var" diyor.

Çin, büyüme oranındaki yavaşlamayı tersine çevirmek amacıyla ekonomiyi canlandıracak önlemler almaya çalışıyor.

Dünyanın ikinci en büyük ekonomisine sahip olan Çin'in yıllık büyüme oranı 2013'ün ilk çeyreğinde %7,7 oldu. 2012'nin son çeyreğindeki büyüme ise %7,9 oranında gerçekleşmişti.

Satın alma müdürleri endeksi PMI'nin geçen hafta açıkladığı verilere göre, yeni ihracat talebindeki düşüş nedeniyle Çin'in imalat sektöründeki büyüme oranı Nisan ayında yavaşladı.

En Çok Aranan Haberler