Ülkedeki besin maddeleri fiyatları geçen yıla göre yüzde 12 oranında arttı.
Çin'in son 28 ayın en yüksek enflasyon rakamlarına rağmen haftasonu boyunca faiz oranlarını sabit tutması piyasalarda olumlu karşılandı, dünya borsaları yükseldi.
Çin merkez bankası ayrıca ülkedeki en büyük altı borç veren kuruma zorunlu rezerv artışının devam edeceğini bildirdi.
Bu gelişmeler haftasonu Çinli yetklilerin ülkedeki fiyat artışlarını frenleme sözü vermelerinin ardından yaşandı.
Asya borsaları yükselişle kapanırken, Avrupa borsaları da yükseliş eğilimi sergiledi.
"Enflasyonla mücadele öncelikli" Bankaların verebileceği borç miktarınının sınırlanması, ülkedeki para miktarını azlatmayı ve dolayısıyla da enflasyonu düşürmeyi amaçlayan bir hamle anlamına geliyor.
Cuma günü, Çin'deki tüm bankalardan rezervlerini yüzde 0,5 oranın artırmaları iştenmişti.
Son rezerv artırma talebi son bir ayda bu yönde yapılan üçüncü müdahale oldu.
Pazar günü devlet başkanı Hu'nun katıldığı bir toplantıda ülkede enflasyonun kontrolü öncelikli mesele olarak tanımlandı.
Pazar günkü toplantı, cumartesi günü açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarının yüzde 5.1 ile amaçlanan yüzde 3'lük oranın bir hayli üstünde çıkmasının ardından yapılmıştı.
Enflasyon derdi Ülkede besin maddelerinin fiyatlarındaki gözlenen geçen yıla oranla yüzde 12'lik artış, Çin'i etkisi altına alan enflasyon riskini ortaya koyuyor.
Yorumcular bunu kontrol edilemez derece büyük bir hızla büyüyen ekonominin bir sonucu olarak değerlendiriyorlar.
BBC ekonomi muhabiri Andrew Walker, Çin'in hızla büyüyen ekonomisinin sebep olduğu sorunları çözebilmesi için temel bir politika değişikliği yapılması gerektiğini söylüyor.
Buna göre, Çin para birimi yuan'ın değer kazanmasına müsade etmeli ve böyle başka ülkelerin Çin'e ihracat ve Çin'den ithalat yapmasını özendirmeli.