HABER

Çoban heykeltıraşın eserleri

KARS (İHA) - Kars'ın merkeze bağlı Çamurlu Köyü'nde çobanlık yapan Metin Doğrukartal, sert taşları pamuk gibi işliyor. "En büyük hayalim Kur'an-ı Kerim'i taşa işlemek" diyen çoban heykeltıraş, belediyeye 'Miniakars' yapıyor.

Kars'a 22 kilometre uzaklıkta bulunan 40 haneli ve 200 nüfuslu Çamurlu Köyü'nde çocukluğundan bu yana çobanlık yapan Metin Doğrukartal (32), hiçbir eğitim almadan tamamen doğal yeteneğiyle usta heykeltıraşlara taş çıkartıyor. Ustalığıyla sert taşları işleyen evli ve 2 çocuk babası Doğrukartal, hayalinde canlandırdığı ve bir defa gördüğü bir şeyi taşa işleyebiliyor. İnsan figürlerinden, hediyelik eşyalara, heykellerden tarihi binalara varana kadar akla gelen her şeyi taş üzerinde resmeden Doğrukartal için hiçbir zorluk yok. Beylerbeyi Sarayı, 12 Havariler Kilisesi, Evliya Camii, Kars Kalesi gibi Kars'ın tarihi dokusunu ayrı ayrı siyah ve beyaz taşlara işleyerek mini bir kent hazırlayan Metin Doğrukartal'ın, Miniakars için hazırladığı eserler ise şimdilik Belediye Başkanı'nın makamında bekletiliyor. Miniakars'ı, Ekim ayında yapılacak olan Kafkas Kültürleri Festivali'ne yetiştirebilmek için gece-gündüz çalışan Doğrukartal, çobanlığı sırasında da yanında gezdirebileceği büyüklükteki taşlarla heykel yapıyor. Doğrukartal, hem hayvanlarına bakıyor hem de boş zamanını taşları işleyerek geçiriyor. Çivi ve demir parçası gibi ilkel aletlerle büyük işler yapan ve herkesi hayran bırakan Doğrukartal, aynı zamanda da çobanlık yaptığı sırada kendisini ziyarete gelen köylülere sanatın ince noktalarını öğretiyor ve onlarla sohbet ediyor. Köylüler ise köye her geri dönüşlerinde Doğrukartal'a yardımcı olarak çevreden topladıkları taşları evine kadar taşıyor. Evin önünde biriken taşlar ise zamanı geldiğinde ya bir bina yada bir heykel olarak vitrinleri süslüyor. Bugüne kadar sayısız taşı işlediğini ve çeşitli eserler ortaya çıkardığını söyleyen çoban heykeltıraş Metin Doğrukartal, "Hedefim Kur'an-ı Kerim'i taşa yazmak. 600 adet tablo taş kullanacağım. Bu, dünyada bir ilk olacak" dedi.

Doğrukartal'ın 1.5 yılda siyah taştan yaptığı yaklaşık yarım ton ağırlığındaki tarihi Kars Kalesi, 2 parça halinde zabıta aracıyla köyden getirilerek belediyeye çıkarıldı. Kalenin parçaları 5'şer kişiyle güçlükle araçtan indirildi. Kale, daha sonra asansör aracılığıyla makama çıkarıldı. Parçalar yerde birleştirilince ortaya muhteşem bir eser çıktı. Belediye Başkan Yardımcısı Dünyamalı Demir bile hayranlığını gizleyemedi. Kaleyi yakından inceleyen Demir, çoban heykeltıraşı kutladı.

En Çok Aranan Haberler