ANKARA (İHA) - Türkiye Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişikle kabul edilen, "Çocuklarda Bilimsel Deney Hiçbir Suretle Yapılamaz" maddesinin sıkıntı doğuracağını söyledi. "Başka ülkelerin çocukları üzerinde deneyler yapılsın sonra ilaçlar bizim ülkemize gelsin, bizim çocuklarımız öyle kullansın' düşüncesinin yanlış olduğunu savunan Tolunay, "İnsanlar özellikle yaşadıkları bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle ilaçların etkileri de farklıdır. Her ülkede yaşayan çocuk üzerinde ayrı araştırma yapılmalıdır" dedi.
Klinik Farmakoloji Derneği tarafından Ankara Radisson SAS Otel'de düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Tolunay, son yıllarda çocuk hastalara yönelik 200'e yakın ilacın geliştirildiğini belirterek, ABD başta olmak üzere diğer batı ülkelerinde çocuk ilaçlarına ilişkin araştırmaların çocuklar üzerinde yapıldığını kaydetti. Her ülkede yaşayan çocukların farklı özellikler gösterdiğini savunan Tolunay, "ABD'de ilaçlar zenci ve beyazlara ilişkin olarak ayrı ayrı test ediliyor. 'Başka ülkelerin çocukları üzerinde deneyler yapılsın, sonra ilaçlar bizim ülkemize gelsin, bizim çocuklarımız öyle kullansın' dememiz mümkün değil. Çünkü insanların özellikleri yaşadıkları bölgelere göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle ilaçların etkileri de farklıdır. Her ülkede yaşayan çocuk üzerinde ayrı araştırma yapılmalıdır" diye konuştu.
Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılan değişikle, "Çocuklarda Bilimsel Deney Hiçbir Suretle Yapılamaz" hükmünün getirildiğini söyleyen Tolunay, "Pek çok ilaç geliştiriliyor. Ancak TCK'daki bu düzenleme nedeniyle çocuklarımız bunlardan mahrum kalacak. Yasalar ve yasa koyuculara elbette ki saygılıyız; ancak konu çocuklarımız olunca kendimizi daha hassas davranmak zorunda hissediyoruz" şeklinde konuştu.
Panelde konuşan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Onar ise, Türkiye'nin imza koyduğu uluslararası antlaşmalar ve sözleşmelerle uygulanmakta olan ya da yeni çıkarılacak yasa hükümlerinin uyum sağlaması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Onar, İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi'nin konuyu farklı şekilde düzenlediğini ifade ederek, normların çatışmasının ileride büyük sorun çıkarabileceğini öne sürdü.
TBMM Adalet Alt Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü ise konuşmasında, düzenleme ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi. Köylü, TCK'da günün şartlarına göre gerçekleştirilen düzenlemelerin, sürekli olarak sivil toplum örgütleriyle fikir alışverişinde bulunularak yapıldığını söyledi. Köylü, "Eğer yapılan bu düzenleme bir şekilde sıkıntı yaratıyorsa, örnek olacak yararlı başka bir uygulama mevcutsa, mevcut düzenleme tekrar gözden geçirilebilir. Mecliste bu konuda çalışma yapılabilir. Konu yeniden ele alınabilir" diye konuştu.