HABER

"Çocukların yüzde 15'i cinsel şiddetle karşılaşıyor"

Ankara -AA Çocuk ve gençlerdeki şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen şiddet olaylarının araştırılması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu TBMM Başkanlığına sundu.

Raporda, şiddet olaylarının ve gençlerdeki şiddet eğiliminin önlenmesi için çocuklara ve gençlere yönelik ulusal planlamaların acilen, etkin ve ölçülebilir bir şekilde yapılması gerektiği belirtildi.

Rapora göre, son üç ayda, ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin yüzde 22'si fiziksel, yüzde 53'ü sözel, yüzde 36,3'ü duygusal, yüzde 15,8'i ise cinsel şiddetle karşılaştı.

Ceza ve infaz kurumlarındaki çocukların, bu kurumlara girmeden önceki son 3 ayda fiziksel şiddet ile karşılaşma sıklığı yüzde 69,2, fiziksel şiddet uygulama sıklığı ise yüzde 69,3 olarak belirlendi.

Raporda, Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün, şiddetten kaynaklı ölümlere yönelik istatistiki verileri de yer aldı.Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Ulusal Hastalık Yükü çalışmasına göre, 15-59 yaş arasındaki tüm ölümlerin yüzde 1,7'si şiddet nedeniyle meydana geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre ise geçen yıl yaklaşık 2 bin 900 kişi, şiddet nedeniyle hayatını kaybetti.Okula devamsızlığın şiddet içeren davranışlarla ilişkili olduğu ifade edilen raporda, "Bu nedenle okula devamsızlık yapan ya da okula hiç gitmeyen çocuklar olmak üzere, iki ayrı grupta devamsızlık nedenlerinin belirlenmesi ve devamsızlığın takip edilerek önlenmesi gerekmektedir" denildi.

Çocuk ve gençler arasında sigara, alkol ve madde kullanımının, şiddet davranışlarında önemli etken olduğu ifade edildi.İnternet kafelerde yetişkinlerle gençlerin birlikte olduğu ortamların ayrılması; gençlerin kullandığı bilgisayarlarda şans oyunlarının filtrelenmesi önerildi.

Ailelerin, çocuk ve gençlerin internet kafelerde sınırlı bir süre kalmalarını sağlaması gerektiği ifade edilen raporda, internet kafelerin etkin denetiminin, ilgili birimlerce sağlanması istendi.

Okullarda, farklı yaş grubu öğrencilerin birbirleriyle olumsuz etkileşimini önlemek için eğitim-öğretim ya da teneffüs saatlerinin ayrı düzenlenmesi ve oyun alanlarının farklı olması önerildi.

Televizyonlara "şiddetten arınmış" ya da "çocuk dostu televizyon" gibi belgeler verilebileceği belirtildi.Raporda, çocuk ve gençlerin görüşlerine de yer verildi.

Çocuk ve gençler, yaşanılan ortamın yeterince güvenli olmaması, ahlaki değerlerin önemsenmemesi, acımasız olanlara daha çok saygı gösterilmesi ve dini değerlerin ihmal edilmesini, toplumda şiddete yol açan nedenler olarak sıraladı.

En Çok Aranan Haberler