HABER

Çukobirlik'te grev kararı

ADANA (İHA) - Çukurova'nın en büyük entegre tesisi olan 30 bin ortaklı Çukobirlik'te bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesinin 'arabulucu' dönemi de olumsuz sonuçlanınca, sendika grev kararı aldı. Grev kararı 31 Ekim 2002 tarihinde işyerine asılacak.

Konu hakkında İHA'ya açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Adana Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli, tekstil kolunda örgütlü konfederasyona bağlı Tekstil-İş Sendikası ile Çukobirlik yönetimi arasında sürdürülen görüşmelerin tamamen tıkandığını söyledi. Yürekli Tekstil-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda ilgili yasaya göre, grevin 60 gün içinde her an uygulanabileceğini kaydetti.

"KENDİLERİNE YÜZDE 300 ZAM YAPTILAR" DİSK Adana Bölge Temsilcisi Yusuf Yürekli, entegre tesiste çalışan Tek Gıda-İş ve Koop-İş'e üye işçiler ile ortalama 250 milyon lira maaş alan Tekstil İş Sendikası'na bağlı işçiler arasında yüzde 93 oranında ücret farkı bulunduğunu belirterek "Biz, önce bu farkın kapatılmasını istedik. Kabul edilmeyince açlık sınırı olan olan 403 milyon liraya çıkarılmasını istedik. Ancak bunu da vermediler. Daha sonra yüzde 40'a kadar düştük. İşveren ise yüzde 24'den yukarı çıkmadı. Oysa bir hafta önce yapılan Çukobirlik Genel Kurulu'nda yönetim kademesinde bulunanların maaşları yüzde 300 nispetinde artırılmış. 5-6 milyar lira maaş alıyorlar. İşçiye yüzde 40'ı bile vermeyenleri, kendileri için yapılan artışı açıklamaya davet ediyorum" dedi.

Yusuf Yürekli, 2 yıl önce yapılan sözleşmede, işletmenin yaşatılabilmesi için işçilerin yüzde 15 zamma razı olduğunu, ancak bugün gelinen noktada hala çalışandan fedakarlık beklenmesini kabul edilemez bir yaklaşım şeklinde gördüklerini ifade etti.

"IMF'NİN DİREKTİFİ UYGULANIYOR; İŞLETME KAPATILACAK" Yusuf Yürekli, Uluslararası Para Fonu'nun (İMF), zarar eden işletmelerin kapatılması doğrultusunda 57. Hükümet'e tavsiyesi bulunduğunu hatırlatarak, "Çukobirlik yönetimi ile masaya oturduğumuzda bize 'KİT'leri Yeniden Yapılandırma Üst Kurulu'nun kapatın talimatı var. İşte talimat yazısı' şeklinde zaman zaman tehditlerde bulunarak, kendi şartlarını kabul etmeye zorladılar. Ama, iki yıldır sıfıra yakın zamla çalışan işçiye bunu anlatmak mümkün değildir" dedi. Yürekli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Amaçları Çukobirlik'deki üretimi durdurup, kapatmak. IMF'nin belirlediği stratejiler ile Dünya Bankası'nın yaptırım politikaları uygulanmak isteniyor. Bunu 2 yıl önce de denediler. Kapattıktan sonra da işletmeleri satacaklardı. Hatta o dönemde parselizasyon yapıp kimlere satılacağı bile belirlenmişti. O zaman Başbakan ve yardımcıları ile Sanayi Bakanlığı nezdindeki yoğun girişimlerimizle kapatma işlemini zor durdurduk. Şimdi yeniden deniyorlar. Ancak, yasal ve demokratik haklarımızı kullanarak iki yıl önce oynanan oyunu şimdi de bozacağız."

Yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı entegre tesiste Tekstil-İş Sendikası'nın bin 300 işçi adına katıldığı görüşmelerden umut kesilmesi üzerine, binlerce işçi 2 gün önce D-400 karayolunda akşam iş çıkışından sonra beş kilometre yürümüş ve yolu trafiğe kapatmıştı.

En Çok Aranan Haberler