Almanya ziyaretini gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Angela Merkel ile düzenlediği basın toplantısında "Hem mültecilere en iyi şartları sağlamak hem de Suriye'ye barışı getirmek için çalışmalıyız" dedi.
Türkiye ve Almanya arasında gerçekleşen ilk hükümetlerarası stratejik istişareler toplantısı için Berlin'de bulunan Davutoğlu, Merkel'e göçmen krizi karşısında benimsediği politikalar nedeniyle teşekkür ederek, "Siyasi liderler tarihe sadece projeleriyle değil zor dönemlerde aldıkları insani tavırlarıyla geçerler" dedi.
"Mülteci krizine stratejik bir risk olarak değil, insani bir olay olarak bakıyoruz" diyen Davutoğlu, sorunun kesin çözümünün ise ancak Suriye'de kalıcı barışın sağlanmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
Davutoğlu, "Ortak kanaatimiz bir an önce siyasi diyalog üzerinden bir çözüm bulunması. Mültecilerin ‘Artık Suriye'ye barış geldi ben geri dönebilirim' demesi gerek. [Suriye Devlet Başkanı Beşar] Esad Şam'da oldukça hiçbir mülteci Suriye'ye dönmez. Şartların değişmediğine inanır" diye konuştu.
Çalışma grupları toplanacak2015 yılında 1 milyonun üzerinde kişi Almanya'da iltica başvurusu yaptı.
Kirizin çözümü için birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Merkel deüzerinde anlaşılan eylem planı kapsamında iki ülkenin oluşturduğu çalışma gruplarının bundan sonra daha sık biraraya geleceğini ifade etti.
Göçmenlerin barınması ve insani yardım alabilmesi için Avrupa Birliği'nin (AB) sağlayacağı 3 milyar euroluk fonun da hazırlanacağını ifade eden Merkel, "Artık tedbirler uygulamaya geçiriliyor. Yasa dışı göçün ne kadar azalıp azalmadığını gözlemleyeceğiz" dedi.
AB üyesi İtalya, Türkiye'ye verilmesi planlanan 3 milyar euroluk mali desteğe karşı çıktığını açıklamıştı.
İtalyan hükümeti, kaynağın üye ülkelerden değil, AB bütçesinden alınması gerektiğini savunup "Ayrıca bu paranın nasıl kullanılacağının daha fazla detaylandırılması gerek" demişti.
'Güvenli bölge olsaydı kriz yaşanmazdı'Basın toplantısının soru - cevap bölümünde gelen bir soru üzerine Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin savunduğu güvenli bölge konusuna da değindi:
"4 yıldır güvenli bir bölge oluşması için olağanüstü bir kampanya yürüttük ve hep 'Suriyeli mazlumları ülke içinde tutacak güvenli bir bölge oluşmazsa bölge sıkıntı yaşar' dedik. Ancak Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi yeterli dikkati göstermedi. Güvenli bölge ilan edilmiş olsaydı. 1-2 milyon mülteciyi orada tutup barınak sağlardık çok daha az maliyetli olurdu."
"Neredeyse yalvardık. Uğraştık, sözümüzü duyan olmadı" diyen Davutoğlu, Rusya'nın müdahalesinin ardından Suriye'de artık hiçbir bölgenin güvenli olmadığını da söyledi.