HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat edilmesi gereken hastalık: Sedef

Sedef Hastalığı Sadece Basit Bir Cilt Hastalığı Değil: Araştırmalar Sedef Hastalığının Yaşam Kalitesini Düşürdüğünü Gösteriyor

Dikkat edilmesi gereken hastalık: Sedef

İstanbul, 23 Kasım 2009 – Türkiye’deki sedef hastalarının yaşam kalitesini ölçmeyi amaçlayan araştırma sonuçlandı. Araştırmanın sonuçları sedef hastalığının yaşamı ne kadar güçleştirdiğini ve yaşam kalitesini ne kadar düşürdüğünü ortaya koyuyor.

Sedef Hastalığının Yaratabileceği, Sosyal, Psikolojik ve Ekonomik Etkiler Araştırıldı

Kronik bir hastalık olan sedef hastalığının yaratabileceği sosyal, psikolojik ve ekonomik etkilerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak üzere Abbott tarafından yürütülen anket araştırması, kampanya 1 Nisan - 31 Temmuz 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Ulusal Psoriyazis Destek ve Dayanışma Derneği Araştırmayı Destekledi

Sedef hastalığı ile ilgili ilk ulusal hasta derneği olan Ulusal Psoriyazis Destek ve Dayanışma Derneği araştırmayı destekliyor. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Derneğin Başkanı Prof. Dr. Güzin Özarmağan yaptığı açıklamada; “Sedef hastalığı basit bir cilt hastalığı değildir, kronik bir hastalıktır ve bağışıklık sistemi bozukluğudur. Tedavisi için mutlaka bir hekime danışmak gerekir“ dedi.

Açıklamasında yapılan araştırmaya da değinen Prof. Özarmağan, “bu girişim, sedefin hastaların yaşamını nasıl etkilediğini göstermesi ve böylece hekim-hasta iletişimini artırması açısından çok önemlidir. Çalışma aynı zamanda sedef hastalarının sesini topluma duyurmaktadır, bu nedenle sonuçları Dünya Sedef Hastalığı Günü’nde açıklıyor olmamız Derneğimiz açısından çok anlamlıdır” dedi.

17 Ülke 11.000’den Fazla Hasta

Türkiye ile birlikte 17 ülkede gerçekleştirilen anketin sorularını, 11.000’den fazla katılımcı yanıtladı. Her ülkede, katılımcılar tarafından isim vermeden doldurulan anket verileri ile diğer ülkelerin verileri toplanarak, sedef hastalığının şiddeti ile ilgili, hem ülke bazında, hem de uluslararası düzeyde bilgi sağlanması amaçlanıyor.

Sedef hastaları, hastalığın özgüvenlerini, duygu durumlarını ve gelecek hayallerini olumusuz etkilediğini söylüyor

Ülkemizde, Ulusal Psoriyazis Destek ve Dayanışma Derneği’nin desteklediği anket çalışmasının sonuçları şöyle:

•Ülkemizde anketi dolduran katılımcıların %52’si kadın, %48’i erkek.
•Katılmcıların %55’ini 35 yaşın altındaki yaş grubu oluşturuyor.
•Katılımcıların %52’si 10 yıldan daha uzun süredir sedef hastası olduğunu belirtiyor
•Katılımcıların %50’si cildinin görünümünden dolayı ciddi anlamda rahatsızlık ve utanma duyduğunu ifade ediyor.
•Katılımcıların %60’ı sosyal faaliyetlerinin hastalıklarından etkilendiğini belirtiyor.
•Anket katılımcılarının yaklaşık %20’si sedef hastalığının karşı cinsle ikili ilişki kurmalarına engel oluşturduğuna dikkat çekiyor.
•Katılımcıların yaklaşık %15’i hastalıkları sebebiyle iş yerinden en az 10 gün izin almak zorunda kaldıklarını belirtirken, %74’ü sedef hastalığı belirtilerinin iş yerindeki davranışlarını etkilediğini düşünüyor.
•Katılımcıların %22’si ise iş yerindeki çalışma arkadaşlarından hastalığı sebebiyle farklı muamele gördüğünü belirtiyor.
•Katılımcıların %63’ü sedef hastalığı için aldıkları tedavilerin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkilediğini ve zamanlarını aldığını düşünüyor.
•Ankete cevap veren katılımcıların yaklaşık %44’ü hastalığın cinsel yaşamlarında sorun yarattığını belirtiyor.
•Katılımcıların %75’i sedef hastalığının yaşamdan zevk almalarını engellediğine dikkat çekerken, %60’ı gelecek hayallerinin hastalıklarından etkilendiğini belirtiyor.
•Anketi yanıtlayanların yaklaşık %68’i hastalığın zihin sağlığı ve duygu durumları üzerindeki olumsuz etkisinin farkında olduklarını ifade ediyor
•Katılımcıların %63’ü sedef hastası olmalarının kendilerinde özgüven sorunu yarattığını belirtirken, her 4 hastadan 1’i bu etkinin çok ciddi boyutta olduğuna dikkat çekiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler