HABER

Din eğitimi meclis gündeminde

ANKARA (İHA) - CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, bazı ilköğretim okullarında, öğrenci ve velilerin dini inançlarıyla ilgili sorular içeren anket yapılması hakkındaki düşüncelerini sordu. CHP İzmir Milletvekilleri Türkan Miçoğulları ise Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, önümüzdeki dönemde din dersi uygulamalarının ne olacağına dair cevap istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ankara'daki bazı ilköğretim okullarında öğrencilere, okul yönetimleri tarafından "bakanlık emriyle" bir anket formu dağıtıldığını, öğrencilere verilen bu formların, veliler tarafından doldurularak okul idarelerine geri verilmesinin istendiğini belirten Tütüncü, "Ankara Üniversitesi Din Eğitimi Anabilim Dalı doktora öğrencisi İsmail Arıcı tarafından hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı APK Başkanı Nurettin Konaklı tarafından uygun görüş verilen", İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerine Karşı Tutum Ölçeği adlı ankette, "Okul dışında din eğitim aldınız mı? Aldınızsa nerede? (Kuran kursu, imam hatip okulu, cemaatler, aile) TV ve radyolarda dini içerikli programlara ilgi durumunuz, camiye gitme durumunuz, dini kimliğiniz (Sünni-Hanefi, Caferi, Sünni-Şafi, Alevi, Sünni-diğer, mezhebi yok)" gibi sorular yer aldığını ifade etti.

Tütüncü, Başbakan Erdoğan'a şu soruları yöneltti:

"Bu anketi, laik ve çağdaş bir hukuk devletinin Başbakanı olarak, gerek içeriği, gerekse böyle bir uygulamaya izin verilmesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu anketin partinizin dünya görüşünü ve siyaset yapma anlayışını yansıtan düşüncelerle örtüştüğü iddialarını nasıl karşılıyorsunuz? Söz konusu anketi yanlış buluyorsanız, başta Milli Eğitim Bakanı olmak üzere, sorumlular hakkında ne tür işlem yapmayı düşünüyor musunuz?"

CHP'li bir başka Milletvekili Türkan Miçoğulları ise, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in cevaplamasını isteği önergesinde şu soruları sordu:

"Önümüzdeki dönemde başlayacak olan uygulamalı din eğitimi dersinin uygulama alanları nerelerdir? Bu alanlar Bakanlığınızca mı belirlenmiştir? Yoksa derslere giren öğretmenlerin tasarrufuna mı bırakılmıştır? Uygulamalı din dersinde öğrencilere gösterilecek ya da öğretilecek pratikler nelerdir? Din dersi zorunlu dersler arasında yer almaktadır. Bu durumda farklı dinlere ya da İslam dininde yer almayan farklı mezheplere bağlı öğrenciler için nasıl bir uygulama ya da pratik eğitimi verilecektir? Bu öğrencilerin uygulama ya da pratiğe katılmaması halinde ne gibi işlem yapılacaktır? Uygulamalı din dersi eğitimini Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerinden biri olan laiklikle bağdaştırmak mümkün müdür?"

En Çok Aranan Haberler