Dişlerimiz sararıyor. Dişlerimizi ne kadar fırçalarsak fırçalayalım üstelik, diş macunu reklamlarındaki bembeyaz gülüşlere yaklaşamıyoruz bile. Zaman zaman hırslanıyor, günde 3 değil 5 defa fırçalıyoruz, narince değil maden deler gibi, inatçı kirleri söker atar gibi fırçalıyoruz. Ardından yılıp diş beyazlatmak için diş hekimine gidiyoruz; hem beyazlatma ücretini ödüyoruz, hem de diş minemize zarar verdiğimiz gerçeği ile karşılaşıyoruz... Peki bize çok çektiren bu diş sararması neden oluyor ki?
Bir sürü sebebi var elbet;
Milli değerlerimiz olan çay ve kahve bir numaralı sebep örneğin. Gayet iyi biliniyor ki sigara içmek de dişleri sarartıyor... Bunların yanı sıra fazla asitli içecekler, hattâ bazı meyveler bile sebep olabiliyor bu derde.
Bir de yediğinizle içtiğinizle ilgili olmayan sebepler var; mesela tükürlük eksikliği rahatsızlığı, geniz yolları tıkanıklığı, antibiyotik kullanımı da dişleri sarartıyor. Komple şanssızsanız genetik sebeplerden dolayı dişlerinizin doğal rengi sarı olabiliyor :(
Hemen yukarıda diş beyazlatma için hekimlere ödenecek meblaların abartılılığına rakam vermeden değindik. Evde beyazlatma taktiklerinin güzelliğine ise rakam vererek değinelim; aşağıdaki maddelerin her birini 10 Türk Lirası bandında gerçekleştirebiliyorsunuz :)
Buyrun bakalım;
Evet, çilek! Çünkü çileğin içindeki C vitamini ve malik asit dişlerinizin sararmasını önler, yüzeydeki lekeleri temizler. Tuz ise uygun miktarda kullanıldığında dişinize yapışan atıkların temizlenmesini sağlar. Kabartma tozu sayesinde de dişinizi fırçalayabilecek kıvamı elde edeceksiniz. İşte yapmanız gerekenler;
3 büyük çilek, bir tutam deniz tuzu ve yarım yemek kaşığı kabartma tozunu hazırlayın.
Çilekleri posa haline gelinceye kadar ezin, üzerine tuzu ve kabartma tozunu ekleyin.
Bir peçete yardımıyla dişlerinizin üzerindeki tükrüğü silin.
Karışımı diş fırçasıyla 5 dakika boyunca uygulayın.
Hindistan cevizi yağının ekstra bir beyazlatıcı özelliği yoktur. Ancak içindeki lorik asit sayesinde dişlerinizi sarartan bakterilerle savaşır, diş etlerinizin sağlığını yerine getirir, nefesinizin daha ferah olmasını sağlar. Yapmanız gerekenler;
Sabahları dişlerinizi fırçalamadan önce bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağını 15 dakika boyunca ağzınızda çalkalayın. Ardından ağzınızı durulayın ve dişinizi fırçalayın. Bu kadar :)
Doğal antibiyotik olmasının yanı sıra diş etlerinizi temizler, dişlerinizin üzerinde biriken kalıcı lekelerin çözülmesini sağlar. Kalıcı lekelere kahve ve sigaranın yarattığı kahverengi lekeler de dahil! Böyle yararlı bir madde işte elma sirkesi; içindeki asetik asit, potasyum, magnezyum ve çeşitli enzimler sayesinde dişlerinizi sarartan bakterileri öldürür, diş sağlığınıza yararlı bakterileri destekler.
Dişlerinizi fırçalamadan evvel bir dakika kadar elma sirkesi fırçalamanız, ardından florürsüz diş macununu tercih etmeniz yeterli! Tabii dişlerinizdeki beyazlığı farketmeniz için bu taktiği düzenli olarak, her sabah ve her akşam uygulamalısınız.
Aynı elma sirkesi gibi, portakal ve limon da dişleri beyazlatmaya yarayan faydalı asitleri içerir. Yediğinizde mide asitlerinizi düzenlerler, midenizden sızan gazların dişlerinize zarar vermesine engel olurlar. Ayrıca kabukları bile yararlıdır bu meyvelerin :)
Fırçalamadan hemen önce dişlerinizi portakal kabukları ile silmeniz dişlerinizi beyazlatmanızı sağlar. Bir taktik daha; ardından ağzınızı oksijenli su (hidrojen peroksit) ile çalkalarsanız en iyi sonucu elde edersiniz.
Muz kabuğunun iç kısmı potasyum, manganez ve magnezyum mineralleri açısından aynı elma sirkesi gibi zengindir. Diş minesi tarafından emilen bu minerallerin, dişlerinizi beyazlatıcı etkisi vardır.
Muz kabuğu taktiğini uygularken önce dişlerinizi fırçalayın.Ardından muz kabuğunun iç kısmını aynı portakal kabuğunda olduğu gibi dişlerinize sürün, iki dakika bekleyin. Ağzınızın içini iyice durulayın. Bu kadar!
Kaynaklar: Draxe.com, Everydayroots.com, Saglikhaberleri.com.tr