HABER

Diyarbakır uyuşturucu kullanımında Türkiye'de birinci

DİYARBAKIR (İHA) - Her 3 çocuktan birinin uyuşturucu pençesinde olduğu Diyarbakır uyuşturucu kullanımında Türkiye'de ilk sırada bulunuyor. Uyuşturucu kullanan 231 çocuk Diyarbakır'da açılan Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi görüyor.

Diyarbakır'da 2007 yılında kurulan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, açılışını yaptığı Uçucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (UMATEM), uyuşturucu kullanan gençlerin uyuşturucudan kurtulması için adeta savaş açtı. Türkiye'de İstanbul ve İzmir'den sonra Diyarbakır'da kurulan UMATEM'e Türkiye'nin dört bir yanından uyuşturucu kullanan gençler tedavi olmak için geliyor. Bugüne kadar 231 çocuğun tedavi gördüğü UMATEM'de uzman hekimler çocuklarını kötü alışkanlıklarından kurtarmak için ailelerin desteğini yanlarına alarak eğitim ile bu sorunu çözüyor. Uyuşturucuyu bırakmak isteyen çocuklar 5 yıldızlı otel konforunda sosyal aktiviteler eşliğinde çeşitli mesleki kurslarda eğitim alarak topluma kazandırılıyor.

Merkezde bulunan hasta odaları kamera ile 24 saat izlenirken şimdiye kadar merkeze uyuşturucu madde kullanan 231 çocuk ve genç müracaat etti. Uyuşturucu kullananlardan 18 yaşından küçük olanlardan sosyal güvencesi olsun olmasın hiçbir tedavi ücreti alınmıyor. UMATEM'de görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Hüner Aydın, şu ana kadar hasta sayısında ciddi bir şekilde artış olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 2 katı kadar artış var diyebiliriz. Çünkü madde bağımlılığı Diyarbakır'da önemli bir sorun. Diyarbakır uyuşturucu kullanımında birinci sırada yer almaktadır. Hastaların nereye başvuracağı konusunda bir bilgisi yok. Böylesi bir tedavi merkezinden haberleri olmadığı için gereken başvuruları alamıyoruz. Ancak bunun zamanla artacağını düşünüyoruz. Hastalar buranın var olduğunu gördükçe buraya başvuruların artacağını düşünüyoruz. Madde bağımlılığı Diyarbakır'da sosyal bir sorundur. Sadece tıbbi bir sorun değildir. Giderek de artığını düşünüyorum. Merkezimizin ihtiyaçlarının artırılması çok önemlidir. Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili çalışmalar yapacağız. Tedavinin bir diğer yanı da 'Rehabilitasyon' dediğimiz 1 veya 2 yıla dağılan tedavi kısmı var. Ama bu kısmı biz buradan yürütmüyoruz. Buradan başlıyoruz. sonra zaten bir kere burada yatan hasta bizim artık sürekli hastamız oluyor. Çünkü bu tür hastalar bilindiği gibi aile, sosyal ve kişilik sorunları olan hastalardır. Bunlar da burada bir iki ayda yatılıp çözülecek sorunlar değildir. Bu sorunlar devam ettikçe hastalığın büyüme ihtimali artıyor. Yani hasta bırakıp 5 ay sonra tekrar başlayabiliyor. Bu yüzden uzun vadedeki ayağı önemlidir" dedi.

BU BÖLGE TEDAVİ AÇISINDAN BİRAZ DAHA ZOR BİR BÖLGEDİR

Dr. Hüner Aydın konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu bölge uyuşturucu açısından biraz daha zor bir bölgedir. Madde bağımlılığı açısından diğer bölgelere göre şansımız biraz daha düşük olabilir. Çünkü tedavide anne ve babayı içine katmak gerekir. Çünkü çocuğun asıl tedavisi anne babayla başlıyor. Çünkü burada ailelerin eğitim düzeyi çok düşük. Eğitim durumu düşük olduğu için bizim biraz daha çaba sarf etmemiz gerekir. Muhtemelen diğer bölgelere göre başarımızı biraz daha az olacaktır. Kurumumuzda 9-18 yaş arası çocuklar yatıyor. Yeni çıkan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yasası'nda 18 yaş altı çocukların tedavisi ücretsiz olarak yapılıyor."

En Çok Aranan Haberler