Madagaskar'da, ordu Devlet Başkanı'nı devirerek yerine eski bir DJ olan 34 yaşındaki muhalif lideri geçirdi. Rajoelina'nın yaşı başkan olmaya yetmeyince, anayasa da değiştirildi
Afrika'nın doğusunda zengin petrol ve maden yataklarına sahip bir ada ülkesi olan Madagaskar'da 2002 seçimlerinden beri yaşanan siyasi kriz, askeri ihtilalle sonuçlandı. Ocak sonlarında Devlet Başkanı Marc Ravalomanana'ya karşı başlatılan ve 100'den fazla insanın ölmesine neden olan gösterilerden sonra, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Hyppolite Ramaroson yönetime el koydu. Ramaroson'a bağlı askerler, üç gün süren çatışmalardan sonra, devlet başkanlığı sarayını ele geçirdi ve Ravalomanana'yı koruyan muhafız alayını etkisiz hale getirdi. Genelkurmay Başkanlığı, devlet başkanlığı görevini, 34 yaşındaki muhalefet lideri Andry Rajoelina'ya verdi. Şubat ayına kadar başkent Antananarivo Belediye Başkanı olan Rajoelina, Devlet Başkanı'nı diktatörlükle suçlayınca görevden alınmış, bu tarihten itibaren de muhalefet gösterileri başlatmıştı. Hakkında tutuklama kararı olduğu için Fransa Büyükelçiliği'ne sığınan Rajoelina da saklandığı yerden çıkarak, "Daha fazla kan dökülmemesi için en iyi yöntem buydu" dedi.
ARKASINDA ESKİ BAŞKAN MI VAR?
Eski bir DJ olan Rajoelina, önceki gün halkın sevinç gösterileri ve silahların gölgesinde başkente girdi. Binlerce kişi tarafından bayraklar ve posterlerle karşılanan liderin ilk işi devlet başkanlığı sarayına gitmek oldu. Ancak önünde son bir engel daha vardı. Madagaskar Anayasası'na göre, devlet başkanı olmak için 40 yaşından büyük olma şartı vardı. Anayasa Mahkemesi, bu yasanın yürürlükten kalktığını açıklayınca, Rajoelina koltuğa oturdu. İlk işinin yolsuzluk ve işsizlik ile mücadele olacağını söyleyen yeni devlet başkanı, yeni bir anayasa hazırlanacağını ve 24 ay içinde seçimlere gideceğini açıkladı. Afrika Birliği, Madagaskar'ın üyeliğini dondurmaya hazırlanırken, AB ülkeye yardımları askıya aldı. Madagaskarlı kaynaklara göre, genç liderin arkasında, eski devlet başkanı ve Ravalomanana'nın ezeli rakibi Didier Ratsiraka bulunuyor. Rajoelina'nın iki yıl ülkeyi yönetmesi, ardından 71 yaşındaki Ratsiraka'nın seçimlerle göreve gelmesi bekleniyor.
BARLARDA POP MÜZİK ÇALARAK BAŞKAN SEÇİLDİ
ANDRY Rajoelina (34), renkli kişiliği sayesinde siyasete hızlı bir şekilde girdi. 1994'ten beri organizatörlük, reklamcılık, DJ'lik gibi işler yapan Rajoelina, kurduğu "Azimli Madagaskar Gençliği (TGV)" partisiyle Aralık 2007'deki yerel seçimlerde başkent Antananarivo'nun belediye başkanı oldu. Genç lider, mitinglerinde dans müzikleri çaldı, resminin basılı olduğu tişörtler dağıttı, kürsüye bir pop yıldızı gibi çıktı. Ancak belediyenin yüklü borçlarını ödeyemedi. Eski başkan Didier Ratsiraka tarafından desteklendiği için, Devlet Başkanı Ravalomanana ile arası açıldı. Sonunda Ravalomanana'ya bağlı kurumlar borçları nedeniyle başkentin suyu ve elektriğini kesti. Rajoelina'ya ait, Başkan'a muhalif yayınlar yapan VIVA radyosu kapatıldı. Rajoelina, Ravalomanana'nın istifa etmesi için yandaşlarını gösteri yapmaya çağırınca şubatta başkanlık görevinden alındı.
ESKİ FRANSIZ SÖMÜRGESİ TATİL CENNETİ
Afrika'nın doğusunda Hint Okyanusu'nda yer alan Madagaskar, 581 bin kilometrekare yüzölçümüyle dünyanın dördüncü en büyük adası. Bağımsızlığını Fransa'dan 1960'ta kazandı. 20 milyon 500 bin nüfuslu ülkede ortalama yıllık gelir 320 dolar. Halkın yüzde 70'i, günde iki dolardan daha az bir gelirle yaşamını sürdürüyor. Başlıca gelir kaynakları turizm ve tarım olan ülkede önemli miktarda petrol ve kobalt madenleri de bulundu. Ancak ülke henüz ciddi bir ihracatçı konumuna gelmedi. 2008'de Madagaskar'ı 380 bin turist ziyaret etti. Ülkenin bir yılda turizmden kazandığı para yaklaşık 390 milyon dolar.