HABER

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davası

KOCAELİ (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Donanma Komutanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 53'ü tutuklu, 13'ü firari 92 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde özel olarak yaptırılan 250 kişi kapasiteli salondaki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ve bazı yakınları katıldı.

Tutuklu eski Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'in Mersin'de görev yaptığı dönemde "mahrem abiliğini" yaptığı ve burada Deniz Kuvvetleri'nden sorumlu "abi" konumunda olduğu iddia edilen tutuklu sanık Aytekin Tekin, hakkındaki suçlamalarla ilgili savunma yaptı.

Örgütün şifreli mesajlaşma uygulaması "ByLock"u kullanmadığını ve FETÖ'de "mahrem abi" olmadığını ileri süren Tekin, hakkındaki iddiaları ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Haziran 2012'den beri Mersin'de yaşadığını, 21 yıldır ticaret yaptığını, hiçbir örgütle irtibatının olmadığını, hakkında ifade veren Hayrettin İmren'le aralarında hiçbir bağlantı olmadığını iddia eden Tekin, "Ben 2011 yılında Mersin'de yaşamıyordum. İkamet bilgilerime bakıldığında bu görülecektir. Tarafıma atılan iftiraları kabul etmiyorum. Benim gibi yüksekokul mezunu birinin bir amiralle nasıl ilişkisi olabilir." diye konuştu.

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde Kullar'daki yüksekokulda öğrenci olduğu 1996-1997 döneminde, darbe girişiminden sonra KHK ile kapatılan Erkul Lisesi'nde çalıştığını ve görevinin telefonlara bakmak olduğunu anlatan Tekin, modem şifresinin kırılması sonucu adına kayıtlı internet üzerinden "ByLock" kullanılmış olabileceğini ileri sürdü.

Tekin'in savunmasının ardından söz verilen tutuklu sanık İmren, iddianamede yer alan teşhis tutanağındaki ifadelerinin doğru olduğunu belirterek, "Sanık Tekin, tutanaktaki fotoğrafın kendisine ait olduğunu söylüyorsa kendisi ifademde bahsettiğim kişidir. Şu an sakal bırakmış." dedi.

- Tuğamiral Kaynak'a, "Eagle" yüklü tableti mahrem abisi vermiş

TSK mensuplarıyla irtibatı sağlamak için FETÖ/PDY tarafından kurulan "Özel Hizmetler Birimi" (Mahrem Hizmetler Birimi) içerisinde faaliyet gösterdiği ve eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı tutuklu sanık Gürel Kaynak'ın "mahrem abisi" olduğu iddia edilen tutuklu sanık Halil İbrahim Temel de savunmasında suçlamaları kabul etmedi.Kaynak'ın, "Halil İbrahim Temel, tabletime 'Eagle' programı yükledi. Artık buradan haberleşeceğiz." şeklindeki ifadelerinin doğru olmadığını savunan Temel, "Kendisi bu tableti darbe başarısız olunca kırdığını ve attığını söylemiştir. Bu iddiasını ispatlayacak delili yoktur. FETÖ üyesi değilim. Darbeye karışmadım, suçsuzum." diye konuştu.

KHK ile kapatılan, Ankara'daki Özel Çankaya Anafartalar Koleji'nin müdürlüğünü yaptığını, okulun Atatürkçü düşünceye sahip olduğunu ve bu nedenle burada çalışmayı tercih ettiğini ileri süren Temel, "Kaynak'ı, oğlunun öğrenci olması dolayısıyla tanırım. Kendisiyle sadece öğrenci veli ilişkisi içindeydik. Oğlu sınavdan kötü puan alınca benden intikam almak için benim FETÖ'cü ve darbeci olduğumu söylemiştir. Zaten itirafçı olmuştur. Fazla ceza almamak için bana iftira atmıştır." ifadelerini kullandı.

Temel, darbeci ve FETÖ üyesi olmadığını, suçsuz olduğunu iddia ederek, tahliyesini istedi.

İmren'in, Bartın'da görev yaptığı dönemde mahrem abiliğini yaptığı, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bulunan Deniz Kuvvetleri personelinin de abiliğini yaptığı, "ByLock" kullandığı, 17-25 Aralık sürecinden sonra kendisinin ve ailesinin Bank Asya hesabında hareketler olduğu tespit edilen "Levent" kod isimli tutuklu sanık Yavuz Arslan da hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

Mahrem abi olduğuna dair yapılan teşhisi reddeden Arslan, "ByLock" kullanmadığını ve Bank Asya'daki hesap hareketlerinin örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısıyla ilgisi olmadığını savundu.

Arslan, hatalı fotoğraf teşhisi nedeniyle soruşturma dosyasına dahil edildiğini öne sürerek, Hayrettin İmren'in ismini ilk defa gözaltındayken duyduğunu ve kendisini de ilk defa duruşma salonunda gördüğünü iddia etti.

Hayatının hiçbir döneminde Bartın'a gitmediğini ileri süren Arslan, Hayrettin İmren'in, mahkeme huzurunda, "Yavuz Arslan'ı fotoğraftan teşhis etmiştim. Kendisine çok benziyor ama o değil." şeklinde ifade verdiğini belirterek, suçsuz olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır kullandığı cep telefonu incelendiğinde "ByLock" programını kullanmadığının anlaşılacağını anlatan Arslan, örgüt elebaşı Gülen'in söz konusu talimatından önce Bank Asya'da yüklü miktarda parasının olduğunu, talimatından sonra da bu parayı çektiğini savundu.

Savunmaların ardından cumhuriyet savcısı mütalaasında, tahliye talep eden sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Arslan'ın tahliye edilmesine, diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Yusuf Sevimli, Arslan'ın başka bir davadan tutuklu olduğunu belirtti.

Öte yandan, duruşmayı STK temsilcileri ve vatandaşlar da takip etti.

- İddianamedenFETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianamede, eski Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Kurmay Başkanı Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık, eski Güney Grup Görevi Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, eski Sahil Güvenlik Komutanlığı Harekat Başkanı Süleyman Yarayan, eski Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ayhan Bay, eski Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, eski Genelkurmay Konsept Teşkilat ve Harbe Hazırlık Daire Başkanı Gürel Kaynak, eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Muharrem Aslan, eski Harp Filosu Komutanlığı Kurmay Başkanı Murat Erdem ile Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18 sivil ve 1 asker öğretmenin de aralarında yer aldığı 92 şüpheli bulunuyor. İddianamede Gülen hakkında, "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs", "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" ve "silahla birden fazla kişiyle birlikte yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli askerlerle irtibatlı olan, onları darbe toplantılarına götüren ve kaçtıkları dönemde saklayan, Donanma Komutanlığı'nda görevli askerlerin "mahrem abileri" konumundaki 18'i sivil, 1'i asker öğretmen ile Donanma Komutanlığı'nda darbe girişimini yönettiği belirtilen tutuklu sanıklar Hakan Üstem, Hayrettin İmren, Ömer Faruk Harmancık, Nazmi Ekici, Süleyman Yarayan, Tezcan Kızılelma, Gürel Kaynak, Muharrem Aslan ve Murat Erdem ile firari sanık Ayhan Bay hakkında ağırlaştırılmış müebbet ile 19 yıldan 36 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer sanıkların ise ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan yirmi dokuzar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

En Çok Aranan Haberler