HABER

Dosya, milletin vicdanında kapandı

ANKARA (İHA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) terörist başı Abdullah Öcalan hakkında verdiği kararı, "Bu dosya hukuken yeniden açılsa da açılmasa da milletin vicdanında kapanmış bir dosyadır" dedi.

Fırat, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, AİHM'in terörist başı Öcalan ile ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Temel olarak bakıldığında davanın esası ile ilgili bir karar çıkmadığını, tamamen usul hukuki ile ilgili bir karar bozma olduğunu belirten Fırat, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu, bunun gerekleri neyse o yönde işlemler yapılacağını bildirdi. Fırat, herkesin Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğundan emin olmasını isteyerek, açıklanan kararın içeriği, safahatı ve takip edeceği uzun sürecin farklı analizlere yol açabileceğini, bunun da normal olduğunu kaydetti. Fırat, "Bu dosya hukuken yeniden açılsa da açılmasa da milletin vicdanında kapanmış bir dosyadır. Terör, terörizm konusunda bütün dünyada hassasiyetlerin doruğa çıktığı bir dönemde dünya bir teröristin suç dosyasına eğer yeniden bakmak istiyorsa biz yine de deriz ki, Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye Cumhuriyeti açık bir hukuk devletidir. Şundan da herkes emin olsun ki, terör üzerinden Türkiye'ye son bir kötülük yapılmasına bu millet izin vermeyecektir" diye konuştu.

"KİMSE GÜÇ DEVŞİRME DERDİNE DÜŞMESİN" Bir hukuk devleti olan Türkiye'nin yol haritası ve hedefleri belli olduğuna işaret eden AK Partili Fırat, Türkiye'nin bu istikamette ilerlemeye devam edeceğini dile getirdi. "İnanıyorum ki, iktidarımızın, muhalefetimizin de milletimizin de hassasiyeti birdir" diyen Fırat, bu birliği zedeleyecek hiçbir zaafa zerre kadar prim verilmeyeceğinin altını çizdi. Fırat, bu konunun iç politika malzemesi yapılması ihtimalini de zayıf bir ihtimal olarak gördüklerini söyledi. Milletin birlik ve hissiyatını provake edecek kimsenin muradına erişemeyeceğine işaret eden Fırat, "Bu mesele, yalnızca AK Parti'nin meselesi olmayıp bir devlet meselesidir. Devletin tüm unsurlarıyla ele alınması gereken bir meseledir. Aynı yöne bakmamız gereken bütün konularda olduğu gibi bu konuda da art niyetlere bu ülkenin aklı selimi asla fırsat vermemiştir, veremez. Ola ki bu hassasiyetin aksi yönünde biri çıkarsa yapacağı tahribatın bedelini ödeyemez, hesabını da veremez. AB üyeliği hedefimizi de, milli birliğimizi de harici sorunlar değiştiremez. Millet olarak aynı istikamette kilitlenmemiz gereken bir süreç yaşıyoruz. Kimse kendince zaaf olarak gördüğü alanlar üzerinde güç devşirme derdine düşmesin" uyarısını yaptı.

"YARGI KARARINI BEKLİYORUZ" Fırat, Türkiye'de her şeyin ötesinde bu kararın bir sürecin başlangıcı olduğunu ve uzun bir süreç olduğunu bildirdi. Öncelikle bu kararın Avrupa Hükümet Komitesi tarafından incelenmesi gerektiğini hatırlatan Fırat, bunun Temmuz'a kadar süreceğini, ondan sonraki sürecin de 1 yıl kadar uzun bir süreç olacağını kaydetti. Fırat, bu süreç içerisinde hükümetin siyasi her türlü girişimi yapacağını ve bundan hiç kimsenin kuşkusu olmamasını istedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Fırat, yargının kararırın ardından AK Parti'nin izleyeceği tavrın ne olacağı konusunda şunları söyledi:

"Yargı, yargılama kararı verirse ondan sonra adli süreç başlayacaktır, siyasi süreç başlamayacaktır. Eğer yargı, bunu kabul etmezse, ondan sonra siyasi süreç başlayacaktır. Yargının kabul etmemesi, yasal engel olduğuna müstenittir. Avrupa Bakanlar Komitesi, bu engelin ortadan kaldırılması talebini görüşebilir ve Türkiye'ye önerebilir. Dolayısıyla o süreç siyasi bir süreçtir."

AK Partili Fırat, bu süreçte Anayasa'da ve yasalarda değişiklik yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine ise, "Yargı mercilerinin vereceği kararı görmemiz lazım. Anayasal bir değişiklik mi, yoksa yasal bir değişiklik mi gerekir veya hiçbiri gerekmez yargı süreci başlayabilir mi? Yargı karar verecek. Kabul edebilir, usulü yönden yargılama süreci başlatır ve karar verebilir. Bozma tamamen usule müstenittir. Verilen cezanın değiştirilmesi sözkonusu görünmüyor. Yargılama usulen tekrarlanacak" karşılığını verdi. Bir gazetecinin 'TCK'da terörist başı Öcalan ve 90 kişinin yargılanmasına kısıtlama getiriliyor. Bu madde de değişiklik yapılabilir mi?' yönündeki sorusuna da Fırat, "Değiştirebilir. Anayasa'nın 90. maddesi AİHM'nin kararlarını iç hukukun üstünde gördüğümüzü beyan ettik. Anayasa'nın bu maddesine aykırı maddeler değiştirebilir" şeklinde cevap verdi. Fırat bir soru üzerine, Genelkurmay'ın metropollerde eylem uyarısı ile ilgili bir soru karşısında, güvenlik güçlerinin bunları önleyecek gerekli tecrübe ve istihbarata sahip olduğunu kaydetti.

En Çok Aranan Haberler