HABER

DSP'den ‘geçici işçi’ sorusu

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, geçici işçi Mahmut Celal Özmen’in geçici işçilerin mağduriyeti hakkında Başbakan Erdoğan’a yazdığı mektubu TBMM Gündemine taşıdı.

ANKARA (ANKA) - DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a geçici işçilerin mağduriyetini anlatan bir mektup gönderen Mahmut Celal Özmen’e yanıt verilip verilmeyeceğini sordu.

Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Geçici işçi Mahmut Celal Özmen’in bir süre önce Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubunda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/C maddesine göre geçici olarak işe alınan ve kamuoyunda “4/C”li olarak bilinen geçici işçilerin sorunlarını dile getirdiğini bildiren Yağız, Özmen’in mektubunda, Başbakan’ın “Bir daha geçici isçi lafını duymak istemiyorum. Artık bu işi bitirin” sözüyle başlayan ve kamuda çalışan 123 bin geçici işçinin kadro alması ile sonuçlanan süreci anımsattığını ifade etti. Özmen’in “Pek çok haksızlık bir ölçüde giderilmiş ise de, yine aynı uygulamanın bazı kişisel etkiler dolayısıyla tam anlamıyla düzenlememiş olmasından kaynaklanan pek çok sıkıntı da hemen akabinde başlamıştır” diyerek, geçici işçilerin mağduriyetlerini özetlediğini kaydeden Yağız, Başbakan Erdoğan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

“-Sayın Mahmut Celal Özmen’in ‘2006 Yılı içerisinde 180 günü var diyerek kadroya geçirilen çoğunluğu sendika ve siyasiler aracılığı ile çalıştırılmış ve aynı sebeplerle sendikadan ve siyasilerden desteği olmadığı için 180 gün çalışmak istedikleri halde çalıştırılmamış olan ve böylece sadece 2006 yılında 180 iş günü olmayanlar mağdur edilmiştir’ iddiası doğru mudur?

-Özmen’in mektubunda dile getirdiği, ‘2006 yılı dışında diğer yıllarda 180 gün veya daha fazla çalışmışlığı olanlar bu yasanın kapsamı dışında tutulmuştur. İşte bu noktada biz mağdur edilen Şeker işçileri, 2006 yılının ne özelliği olduğunu ve bu yılın özellikle neden dikkatte alındığını bilmiyoruz ve bilmek istiyoruz... Bizi çalıştırmayan işverenlerimiz ve idarecilerimiz bu hesabı neye göre yapmışlar ve neden 2006 yılını baz almışlardır?’ sorularına yanıt vermeyi düşünüyor musunuz?

-Mahmut Celal Özmen’in ifade ettiği, ‘uygulamanın bazı kişisel etkiler dolayısıyla tam anlamıyla düzenlememiş olmasından kaynaklanan pek çok sıkıntı da hemen akabinde başlamıştır’ görüşünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Sayın Özmen’in ‘Başbakanım siz ‘ben geçici işçi istemiyorum’ demiştiniz. Verdiğiniz talimat doğrultusunda çıkan taslak sonucunda da ilgili yasa çıkarılarak uygulamaya geçildi... En son gelinen durum ise sizin bu sözünüze rağmen, ancak Türkiye'deki geçici işçilerin 4/3 ünün faydalanmış ve kalan 4/1lik kısmını faydalanamamıştır. Sonuç olarak da, 218 000 kişi kadro alırken 26 bin kişi bu imkândan faydalanamamış ve kadro alamamıştır’diyerek dikkat çektiği kadro alamayan geçici işçiler ile ilgili olarak yasal bir düzenleme yapılmasını düşünüyor musunuz?

-‘Evet, Sayın Başbakanım, biz geçici işçilerin mağduriyeti bu zamana kadar giderilmiş değil. Dileğimiz odur ki siz Sayın Başbakanımız bu soruna el atasınız ve ilgili kurumlara mağduriyetimizin giderilmesi anlamında talimat veresiniz’ diyen Özmen’e ve devletin diğer kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçilere ‘müjdeli’ bir haber verecek misiniz?”

En Çok Aranan Haberler