Anayasa Mahkemesi'nin, DTP'nin kapatılması için Yargıtay Başsavcılığı tarafından yapılan başvuruyu kabul etmesinin ardından siyasi kulisler hareketlendi. Demokratik Toplum Partisi Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, PKK'nın kaçırdığı 8 askeri almak için Kuzey Irak'a giden 3 milletvekiliyle ilgili fezlekenin Meclis'e verilmesinin ardından, "Bir vekilin dokunulmazlığı kalkarsa hepimiz toptan istifa ederiz. Amaçları da bizi gruptan düşürmektir. Bir süredir partimize yönelik linç girişimleri var. Kapatma girişimi de bunun bir örneğidir" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin başvuruyu kabul etmesiyle, bundan sonra yaşanacak süreç gündeme gelmeye başlarken, konunun ulusal ve uluslararası boyutlarda yaratacağı yankı da su yüzüne çıkmaya başladı. DTP Milletvekili Ayla Akat Ata, partilleriyle birlikte merkeze bağlı köyleri ziyaret ederek köylülerin sorunları dinleyip sohbet etti. Ata, köylülerle yaptığı sohbetler sırasında Hakkari Dağlıca'da terör örgütü PKK'nın kaçırdığı 8 askeri almak için Kuzey Irak'a giden DTP milletvekilleri Osman Özçelik, Fatma Kurtulan ve Aysel Tuğluk hakkındaki fezlekenin Meclis'e verilmesi ve haklarında 7.5 yıl hapis istenmesine tepki gösterdi. Partilerine karşı linç girişimlerinin sürdüğünü, sadece partilerine yönelik milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bazı partilerin yaptığı girişimlere de anlam veremediğini söyleyen Ayla Akat Ata, şöyle konuştu:
"Şayet bir milletvekilimizin dokunulmazlığı kalkarsa, hepimiz toptan istifa ederiz. Amaçları da bizi gruptan düşürmektir. Bir süredir partimize yönelik linç girişimleri var. Kapatma girişimi de bunun bir örneğidir. Türkiye kapatılan parti mezarlığına dönüştü. Demokratik özerklik projemizde, asıl amaç bölge insanının kendini ifade etmesidir. Demokratik özerklik projemizi açıkladığımızda, `bunlar ayrı bayrak istiyorlar' dediler. Kesinlikle böyle bir şey yok. Bu raporun tümü okunduğunda gerçekler anlaşılacaktır. Nasıl bir mahalle futbol takımının simgesi varsa, belediyenin amblemi, bir simgesi vardır. Resmi dilin Türkçe ve ortak bir bayrak olması gerektiği de bu projede yer almaktadır. Fakat yine bunu yanlış değerlendirdiler."
KADINLAR SORUNLARINI İFADE EDEMİYORLAR
Demirlispor Köyü'nde kendisini sadece erkeklerin karşıladığını gören Ata, camiden ses yayın cihazından anons yaptırarak kadınların da toplanmasını istedi. Ata, "Karşımda bayanları görmeyince doğrusu şaşırdım. Bayanların olmadığı ortamda rahat değilim. Çünkü onların da sorunlarını dinlemek istiyorum" dedi.
Köy meydanında toplanan kadınlarla sohbet eden milletvekili Ayla Akat Ata, kadın seçmenlerin mağdur olduğu ve sorunlarını dinlemek için köy gezilerine ağırlık verdiğini söyledi. Ata, "Batman'da ilk kadın milletvekiliyim, haliyle kadınların sorunlarına da kulak vermek zorundayım. Kadın seçmenler nedense sorunu anlatmakta zorlanıyor. Her köyde kadınlarla konuşmak, onları dinlemek istiyorum. Çünkü onlar kendilerini ifade etme olanağı bulamıyorlar. Köylerdeki kadın seçmenlerin kendi aralarında bir temsilci seçmelerini istiyorum. Bu sözcü ve temsilci arkadaşlarımız, sorunlarını daha iyi bir şekilde aktarabilir. Yeter ki, kadınlara söz hakkı tanınsın. Bölgede ezilmiş kadın sayısı oldukça fazla. Onların sözcüsüyüm. Seçim bölgeme geldiğimde, kırsaldaki kadını dinlemeyi bir görev biliyorum" diye konuştu.