HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Dünya Akıllı Şehirler Kongresi"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal: - "Ulaşım teknolojilerine, enerji çözümlerine, binalara, iletişim ve bilgi teknolojilerine, kısacası daha akıllı bir şehre duyulan ihtiyaç giderek artıyor" - İstanbul olarak teknolojik altyapısı güçlü bir şehir inşa etmek için İstanbul'un 'akıllı şehir endeksini' oluşturduk. Akıllı şehir vizyonu, stratejileri ve yol haritasını ortaya koymak adına çalışmalar yaptık. Hazırlanan bu Vizyon Belgesi, akıllı şehircilikte bize hız katacaktır"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, daha akıllı ulaşım teknolojilerine, enerji çözümlerine, binalara, iletişim ve bilgi teknolojilerine kısacası daha akıllı bir şehre duyulan ihtiyacın giderek arttığını belirterek, "İstanbul olarak teknolojik altyapısı güçlü bir şehir inşa etmek için İstanbul'un 'akıllı şehir endeksini' oluşturduk." dedi.

İBB'nin ev sahipliğinde Yenikapı Avrasya Sanat ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen "Dünya Akıllı Şehirler Kongresi'nde" konuşan Uysal, hayatı kolaylaştırmak için geliştirilen dijital uygulamalar konusunda dünya şehirleri arasında akıllı teknolojiler alanında güzel bir yarış olduğunu söyledi.

Sorunlara iyi çözümler geliştiren şehirlerin başka kentlere örnek teşkil ettiğini aktaran Uysal, "Dünya bu konuda umut vadeden bir etkileşim içinde. Bu kongre ve fuar, akıllı şehir teknolojileri ve uygulamalarının kapsamlı bir sergisi sayılabilir. Yeni teknolojileri ve dijital uygulamaları kullanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, bu kongre ve fuara ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

Uysal, 12 ülkeden 120 şehir ve teknoloji üreten 100'den fazla firmanın katıldığı kongrede çeşitli etkinliklerin, panellerin ve sunumların yapılacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

"21. yüzyılda dünyanın en önemli gündem maddelerinden birini 'Akıllı Şehirler' oluşturuyor. Daha akıllı ulaşım teknolojilerine, enerji çözümlerine, binalara, iletişim ve bilgi teknolojilerine, kısacası daha akıllı bir şehre duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70’inin şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. İhtiyacımız daha fazla artıyor. Hızlı kentleşme; ulaşım ağları, acil durum hizmetleri ve kamu hizmetleri üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Bu nüfus yoğunlaşmasından önce, şehirlerimizin daha akıllı hale getirilmesi gerektiği için dünyadaki önemli şehirler şimdiden akıllı projelere yöneliyor."

Uysal, yerel yönetimler olarak şehirleşmenin getirdiği sorunlara yeni çözümler üretmeleri gerektiğini, belediye hizmetlerinin de kapsamı her geçen gün genişlediğini bunun için de vatandaşlarla günün 24 saati her alanda etkileşim içinde olmak zorunda olduklarını belirtti.

Bir yandan sorunlara hızlı çözüm üretirken, diğer yandan şehrin standartlarını yükseltmek mecburiyetinde olduklarını vurgulayan Uysal, "Süreçleri eş güdüm içinde yürütmeliyiz. Şehirleri daha yaşanabilir kılacak akıllı sistemler bu bakımdan büyük önem taşıyor. Temiz, yeşil ve planlı gelişen şehirler için çalışmak zorundayız. Bu nedenle; İstanbul olarak teknolojik altyapısı güçlü bir şehir inşa etmek için İstanbul'un 'akıllı şehir endeksini' oluşturduk. Akıllı şehir vizyonu, stratejileri ve yol haritasını ortaya koymak adına çalışmalar yaptık. Hazırlanan bu Vizyon Belgesi, akıllı şehircilikte bize hız katacaktır." ifadelerini kullandı.

"Artık mobil uygulamalar dönemindeyiz" diyen Uysal, şunları kaydetti:

"Hayatı kolaylaştıran fikirler, hızlı bir şekilde yaşantımızın ayrılmaz parçası haline geliyor. Akıllı şehircilik adına yıllar önce yaptığımız ilk uygulamalarımızdan biri trafik üzerineydi. İstanbul'da milyonlarca kişinin kullandığı 'Cep Trafik' ulaşımda büyük bir ihtiyaca cevap verdi ve vermeye devam ediyor. Bugünse, akıllı şehirlerde yaygın bir şekilde kullanılan mobil taksi uygulamasına, belediyemizin mühendislerinin geliştirdiği yazılımla iddialı bir alternatif oluşturduk. Buna; İ-Taksi, yani İstanbul Taksi adını verdik. Bu uygulamaya elektrikli araçları da dahil ederek, ulaşımda geleceğin vizyonunu toplu ulaşıma taşımış olduk. Toplu ulaşım sistemleri ve trafik yönetimi konusunda birçok çalışma yapıyoruz."

Akıllı trafik sinyalizasyonunun da İBB'nin geliştirdiği teknolojik uygulamalarından biri olduğunu vurgulayan Uysal, şu an İstanbul genelinde 100 önemli kavşakta bu sistemin kullanıldığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Bu sistem, araç yoğunluğuna göre sinyal sürelerini ve geçişleri yönetiyor. Böylece İstanbullular, zamandan ve yakıttan tasarruf sağlıyor. Akıllı şehirciliğin olmazsa olmazı, şehri fiber ağlarla donatmaktır. Her vatandaşa fiber ağlarla ulaşmaktır. Bu konuda da epey mesafe aldık. Hedefimiz, geleceğin ihtiyaçlarını öngörerek, şehrin tamamını hızlı internetle buluşturmak. Şehirler inovasyon merkezlerdir. Üretken, yenilikçi fikir ve uygulamaları belediye olarak destekliyoruz. Sanayi, üniversite ve iş dünyası ile sıkı bir iş birliği içindeyiz. Bu bağlamda İstanbulumuzda yaşam ve deneyim laboratuvarı (living lab) çalışmaları hızla artıyor. Biz de bunlara destek veriyoruz. Biliyorsunuz, bugünkü refah düzeyine geçmişte ortaya konan yenilikçi fikir ve buluşlarla ulaştık. Bugünü ve geleceği de yine yenilikçi fikirler, yeni teknolojiler ve inovasyona dayalı girişimlerle şekillendireceğiz. Daha iyi bir gelecek için bunu yapmaya mecburuz. Bu çalışmaları yapmak zorundayız. "

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, her gün binlerce veri üreten bir kurum olduğunu söyleyen Uysal, bilgi teknolojisine dayalı altyapının geliştirilmesi için her alanda çalışma yapıldığını kaydetti.

Şehirleri daha akıllı sistemlerle donatmak, en başta kamunun sahip olduğu büyük verinin işlenmesiyle mümkün olabileceğini anlatan Uysal sözlerini şöyle tamamladı:

"Geleceğin şehirlerinde, yapay zekanın iş ve hizmet süreçlerinde daha çok yer alacağı muhakkak. Evlerin kendi atıklarından elde ettiği enerjiyle aydınlandığı, afet ve risklere karşı alarm sistemlerinin çalıştığı, herhangi bir afet anında doğalgazın otomatik kesildiği şehirler dönemindeyiz. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu sistemlere sahibiz. Akıllı şehir teknolojileri daha çok devreye girdikçe, şehirlerde yaşam kalitesi ve ekonomik refah da artacaktır. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, yerel yönetimlerin akıllı şehircilik adına yapacak daha çok işi var."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler