Haber ve yorumlarda özellikle AKP’nin oylarını artırmasına rağmen sandalye sayısı azaldığı için anayasa değiştirmek amacıyla “konsensüs” araması gerekeceği vurgulandı. Yabancı medya organları, “Erdoğan Türk siyasetinde rakipsiz”, “Güçlü galibiyetin özgürlükleri kısıtlamak için kullanılacağı kaygısı var”, “Ezici zafer Erdoğan’ın siyasetteki hakimiyetini teyid ediyor”, “Ezici zaferden sonra AKP’yı zorlu bir dönem bekliyor”, “İktidar değişmedi, basın özgürlüğü kaygıları da” gibi değerlendirmeler yapıldı.
-WSJ: “ERDOĞAN TÜRK SİYASETİNDE RAKİPSİZ”-
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “ezici zafer” olarak nitelediği seçim sonucunun Başbakan Erdoğan’ın “Türk siyasetindeki rakipsiz konumu”nu teyit edeceğini belirttiği haberinde Erdoğan’ın yeni anayasa arzusu için “Bu, İslam’ın toplumdaki uygun rolü konusunda derin biçimde ayrışmış bir millet için potansiyel olarak bölücü bir hedef” değerlendirmesine yer verdi.
-NYT: “GÜÇLÜ GABİLİYETİN ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAMAK İÇİN KULLANILACAĞI KAYGISI VAR”,
New York Times, Başbakan Erdoğan’ı eleştirenlerin, güçlü galibiyetinin gücünü daha da sağlamlaştırmak ve özgürlükleri ve siyasi muhalefeti kısıtlamak için kullanmasından kaygılandığını yazdı. AKP’nin hızlı ekonomik büyümeyi sağladığını, dış politikasının destek gördüğünü kaydeden gazete “Ancak partinin iktidarının ilk yıllarındaki reformcu yaklaşımından uzaklaştığı” yorumunu da yaptı.
-LA TIMES: “ERDOĞAN’A DİNDAR YOKSULLARDAN DESTEK DALGASI”-
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times de Başbakan Erdoğan’ın liderliğindeki AKP’nin “dindar yoksullar ve Müslüman orta sınıftan destek dalgası” ile üçüncü bir dönem elde ettiğini yazdı. Haberde, seçim sonrası Erdoğan’ın uzlaştırıcı bir ton ile konuştuğuna da işaret edildi.
-FT: “EZİCİ ZAFER ERDOĞAN’IN SİYASETTEKİ HAKİMİYETİNİN TEYİDİ”-
Ekonomi gazetesi Financial Times, AKP’nin ezici zaferinin Erdoğan’ın Türk siyasetindeki hakimiyetini teyid ettiği” yorumunu yaptı. Gazete Erdoğan için “popülist söylem, otoriter davranışları ve muhafazakar değerleri, liberalleri kaygılandırıyor ama daha yoksul kentsel semtlerin, köylerin ve yükselen orta sınıfın kahramanı” diye yazdı. Gazete Kılıçdaroğlu’nun “CHP’yi canlandırmayı başardığı”nın altını çizdi.
-GUARDİAN: “EZİCİ ZAFERDEN SONRA AKP’Yİ ZORLU DÖNEM BEKLİYOR-“
“Erdoğan, ezici bir zafer elde etti” diyen The Guardian da, Erdoğan’ı “Türk tarihinin en başarılı başbakanı” olarak niteledi. İngiliz gazetesi, AKP’nin sandalye sayısının 330 altında kalmasının Erdoğan’ı “Putin” stili bir yönetimi istemekle suçlayan muhalifler için “iyi haber” olduğunu yazdı. Buna karşın “AKP’yi zorlu bir üçüncü dönem bekliyor” yorumunu da yapan gazete, bu bağlamla “fazla ısınan” ekonomi, dış politika ve Kürt sorununa dikkat çekti.
-TİMES: “İKTİDAR DEĞİŞMEDİ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAYGILARI DA”-
İngiliz The Times ise, haber ve yorumlarında Türkiye’deki seçimi "Türkiye'de iktidar değişmedi, basın özgürlüğü kaygıları da” başlığını kullandığı haberde Başbakan Erdoğan'ın Fransız başkanlık sistemine benzer bir model hayal ettiğini belirtti. “Zaferden sonra basın ve ifade özgürlüğü sınırlamaları artacak" görüşüne de yer veren gazete, Türkiye’deki liberallerin Erdoğan'ın seçimlerden sonra reformcu çizgisine geri döneceğini düşündüklerini de kaydetti.
-TELEGRAPH: “ERDOĞAN MEYDAN OKUMALARIN ÜSTESİNDEN GELDİ”-
Büyük İngiliz gazetelerinden The Telegraph da, Erdoğan’ın üçüncü gabiliyetiyle “demir yumruğuna meydan okumaların üstesinde geldiği” yorumunu yaptı. Erdoğan’ı eleştirenlerin kendisini “giderek otoriter hale gelmekle suçladıkları”nı kaydeden gazete, Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçilmesini sağlayıp yeni cumhurbaşkanı seçilmesi halinde bu on yılın sonuna kadar ülkenin liderliğini elinde tutacağına dikkat çekti. (ANKA/DEVAM)