HABER

Dünyada tüm gözler Ankara'ya çevrilecek

Hafta sonunda dünyada tüm gözler, Türkiye'ye çevrilecek. ABD Başkanı Barack Obama, G-20 ve NATO toplantılarının ardından Pazar akşamı Ankara'ya geliyor. Türkiye'yi ziyaret eden beşinci ABD Başkanı olacak Obama'ya, İstanbul'u da kapsayacak ziyarette sırasında 150 kişilik bir medya ordusu eşlik edecek.

7 Nisan'a kadar kalacağı Türkiye'ye Air Force 1 uçağı ile gelecek Barack Obama, Ankara ve İstanbul'u kapsayacak ziyaret sırasında hem hükümet, hem de muhalefet ile buluşacak, Obama'nın, Ankara'dan Köşk'teki basın toplantısı ve TBMM'deki konuşması, İstanbul'dan ise kültürel ve dini liderler ve öğrencilerle buluşmalarının aracılığıyla Türk halkı ve Müslüman dünyasına "mesaj" verme fırsatları olacak.

İLK YURT DIŞI ZİYARETİNİN SON DURAĞI
Tüm dünyada büyük dikkat çeken bir kampanya sonucunda yeni ABD Başkanı olarak seçilen Obama'nın resmen görevine başlamasından 2.5 ay sonra, ilk yurt dışı gezisi olan Avrupa gezisinin son durağı Türkiye'yi 5-7 Nisan günlerinde ziyaret edecek.
Pazar akşamı Air Force 1 uçağı ile Ankara'ya gelecek olan Obama'ya, beraberindeki resmi heyetin yanısıra 150 kişlik bir medya ordusu eşlik edecek. Medya mensupları, ayrı bir uçakla seyahat edecek. Bu arada, konuklar için Ankara'da Sheraton ve Hilton otelerinde geniş yer ayırıldı. Başkan Obama için Ankara ve Istanbul'da en üst düzeyde güvenlik önlemleri uygulanacak. Ziyaretten çok önceden her iki kente gelen çok sayıda ABD'li güvenlik yetkilisinin, Türk muhatapları ile geniş güvenlik önlemleri gözden geçirmişti.

BEŞİNCİ BAŞKAN
Barack Obama'nın, Ankara'nın ağırlayacağı beşinci ABD başkanı olacağına dikkat çekiliyor. Ankara'yi ilk ziyaret eden ABD Başkanı'nın, 6-7 Aralık 1959 tarihlerinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower olduğu anımsatılıyor.
Ankara ayrıca, 1990 yılında George H.W. Bush'u, 1999 yılında Bill Clinton'u, 2004 yılında ise George W. Bush'u da ağırlamıştı.

YOĞUN PROGRAM
ABD Başkanı Barack Obama, Ankara'da Pazartesi sabahı ilk olarak Anıt Kabri'ni ziyaret ederek saygı duruşunda bulunacak. Bunun ardından Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek olan Obama, öğleden sonra TBMM' ye gidecek. Burada, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve muhalefet liderleri ile ayrı ayrı görüşecek olan Obama, toplam 90 dakika kalacağı TBMM'de Başkan Clinton gibi Genel Kurul'una hitap edecek.

Obama'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında ABD'nin Türkiye'deki demokratikleşme ve insan hakları alanlarındaki beklentilerini dile getirebileceği kaydediliyor. Bu arada, son dönemde Ankara tarafından atılanTRT6 ile Ermeni radyo yayını gibi adımlara Obama'dan destek gelmesi de bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluşacak olan Obama, Ankara'daki temaslarının ardından Pazartesi günü akşam saatlerinde İstanbul'a geçecek. İstanbul'da kültürel ve dini liderler ve öğrencilerle buluşması öngörülen Obama'nın, bu çerçevede Müslüman ile dini azınlıkların liderleriyle biraraya gelecek.

Istanbul'da Aya Sofya ve Sultanahmet'i ziyaret etmesi öngörülen Obama'nın ayrıca 6-7 Nisan günlerinde İstanbul'da gerçekleşecek olan "BM Medeniyetler İttifakı'nın İkinci Forumu" nun programının kapsamındaki resepsiyona katılabileceği ifade ediliyor.

OBAMA İÇİN "MESAJ VERME FIRSATLARI"
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye ziyareti sırasında, "el uzatma" kararlılığını defalarca ifade ettiği Müslüman dünyasına "mesaj" vermek için çeşitli fırsatları olacağına dikkat çekiliyor.

Çankaya Köşkü'nde Obama ve Gül tarafından düzenlenecek ortak basın toplantısı, Obama'nın TBMM'dek Genel Kurulu'ndaki konuşması ile İstanbul'daki dini liderler ve öğrenciler ile buluşmaları aracılığıyla Müslüman dünyası'na yankı yaratacak mesajların vermesi için fırsatlar oluşturacağı kaydediliyor.

KRİTİK GÜNDEM MADDELERİ
Türkiye'ye seyahatinden önce Londra'daki G-20 toplantılarında Başbakan Erdoğan ile, NATO Zirvesinde Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya gelmiş olacak Obama'da Ankara'da çok yoğun görüşmeler bulunacak ve kritik önemi taşıyan bölgesel konuları ele alacak.
Başkan Bush dönemindeki Irak savaşı nedeniyle sarsılan ikili ilişkiler ve iki ülke arasındaki "stratejik ortaklığın" geliştirilmesinin önemli bir gündem maddesini oluşturacağı görüşmelerde Türkiye'nin demokratik ve insan hakları reformları konusunun da üzerinde durulması bekleniyor. Bu çerçevede Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Ankara ziyareti sırasında değindiği Ruhban Okulu'nun yeniden açılması gibi beklentilere vurgu yapacağı sanılan Obama'nın, Türkiye'nin AB üyeliğine tam destek ifade etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İki ülkenin çok önemsediği bölgesel konular, gündemin ağırlıklı maddelerini oluşturacak. Özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanları'nın katılımıyla düzenlediği "Üçlü Zirve"de detaylı bir biçimde görüşülen ve NATO Zirvesi'nin en önemli konusu olan Afganistan meselesi üzerinde durulacak.

PKK İLE MÜCADELE
İran, Irak ve Ortadoğu gibi başlıca bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunacağı görüşmeler sırasında Obama'nın Türkiye'nin bölgesel sorunların çözümüne yönelik çalışmaları ile "aracılık" çabalarını sürdürmesini, İsrail'in yeni hükümetiyle iyi ilişkilerin kurulmasını istiyeceği belirtiliyor. İki ülkenin PKK ile mücadelede yaptığı işbirliği, Obama'nın çantasındaki önemli dosyalardan biri olacak. PKK'ya karşı, Türkiye, ABD ile Irak arasındaki üçlü işbirliğinin son dönemde daha da geliştirilmesine destek verecek Obama'nın Türkiye ile Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi arasında son dönemde yapılan temaslardan duyulan memnuniyeti dile getirmesi bekleniyor.

ERMENİSTAN, "SOYKIRIM" MESELESİ
Bu arada, Başkan Obama'nın Ankara'daki temaslarına ilişkin çok büyük bir merakla beklenen bir unsuru,Türkiye-Ermenistan yakınlaşması ile Kongre'ye sunulan yeni "soykırım" tasarısı ve Başkanın 24 Nisan'daki geleneksel açıklamada "soykırım" sözcüğünü kullanıp kullanmayacağı meseleleri oluşturuyor.

Gerek yurt içinde, gerekse Ermenistan ve yurt dışında Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında Nisan ayında "önemli" bir gelişme yaşanacağı beklentisi bulunuyor. Bu bağlamda, Türkiye ile Ermenistan arasında görüşülen, sınırların açılması, diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi ve tarihçiler komisyonunun kurulması gibi konularda 24 Nisan öncesi kayda değer bir "adım" atılmasının Obama ile görüşüleceği kaydediliyor.

En Çok Aranan Haberler