Şili'de yerin yüzlerce metre altında iki ayı aşkın süredir mahsur kalan 33 madencinin gökyüzüyle özlemi sona eriyor.
[**
Şili'de yerin 700 metre altında mahsur kalan 33 madenciye 66 gün sonra ulaşıldı. Madenciler, gün ışığını ilk gördüklerinde sorun yaşamamaları için özel güneş gözlükleri takacak.
'Zümrüdüanka Kuşu' adı verilen kapsül, 71 santim çapındaki kurtarma kuyusunun kıvrımlarında 350 dereceyle 10-12 kez dönecek.
Operasyonu, Şili özel kuvvetleri mensuplarıyla daha önce yapılan yeraltı kurtarma operasyonlarında deneyimli toplam 16 kurtarma görevlisi yürütüyor.
Bir problemle karşılaşmaları halinde, kafesteki madenci, kafesi kapsülün tepesinden ayırarak gerisin geri aşağıya inebilecek.
Madenciler astronotlar için tasarlanmış, kalp atışlarını, solunumlarını, ateşlerini ve oksijen tüketimlerini ölçebilen özel giysiler giyecek.
İşçiler, 17 günlük süreçte, sığınakta kendi koydukları kurallar çerçevesinde günaşırı 2 kaşık ton balığı, bir yudum süt, bir parça kraker ve bir lokma şeftali yiyerek hayatta kaldılar.
Madencilere kitap yazmaları, sayısız televizyon şovuna katılmaları, filmlerde yer almaları, bedava tatil yapmaları gibi teklifler geliyor. Güncelleme: 02:16 TSİ 13 Ekim. 2010 Çarşamba
Şili'de, 5 Ağustos'ta San Jose'deki meydana gelen maden kazası nedeniyle yer altında mahsur kalan 33 madenci gün ışığına kavuşuyor.
Kurtarma işlemi için hazırlanan özel kafes, TSİ 05.00 sularında, oluşturulan demir kapsül tünelden yer altına yollanacak ve ilk madenci yeryüzüne çıkarılacak.
Plana göre, her bir madencinin çıkarılması yaklaşık 1 saat sürecek. Yüzeye yapacakları yolculuk öncesi madencilere yardımcı olması amacıyla madene önce bir sağlık görevlisi gönderilecek.
ÖNCE SAĞLIKLI OLANLAR
Önce kimin çıkarılacağı daha önce madencilere bildirilmiş ancak bu isimler kamuoyuna açıklanmamıştı.
İlk girişimde bir aksilik olması durumunda daha az etkilenecek, psikolojik olarak güçlü ve deneyimli olanların önce çıkarılacağı belirtilirken, daha sonra ise en zayıf ve hasta olanların kurtarılacağı belirtiliyor.
Yeryüzüne çıkarılan madenciler hemen doktor kontrolünden geçirilecek. Durumu iyi olanlar aileleriyle görüştükten sonra daha ileri tetkikler için Copiapo kentindeki hastaneye kaldırılacak.
DEVLET BAŞKANLARI KARŞILAYACAK
32 Şilili ve bir Bolivyalı madenciyi tünel çıkışında yakınlarının yanı sıra Şili ve Bolivya devlet başkanları karşılayacak.
OBAMA DUA EDİYOR
ABD Başkanı Barack Obama ise, 33 madencinin sağ salim kurtarılması için dua ediyor. Obama, ''Tanrı'nın yardımıyla madencilerin evlerine dönmeleri için dua ediyoruz'' dedi.
ABD Başkanı Obama, madencileri kurtarmak için Şilili kurtarma ekipleriyle çalışan Amerikalılarla da gurur duyduğunu ifade etti.
1000 GAZETECİ TAKİP EDİYOR
Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 1000 gazeteci, madencilerin çıkışlarını yansıtmak için Şili'deki San Jose'de bulunuyor.
Maden kazası 5 Ağustos'ta meydana gelmiş, madencilerin hayatta oldukları 17 gün sonra anlaşılmıştı. 33 madenci, dünyanın en uzun süre yeraltında kalan insanları olma özelliğini taşıyor.