ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi ve Gözlemevi tarafından yapılan ve dünyada ilk olan takvimli güneş saaati kordon boyuna konuldu.
ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, geçen yıl Ulupınar mevkiindeki gözlemevinde çok fonksiyonlu bir güneş saati yaptıklarını ifade ederek, "Bu saatler çok eski yıllarda yaygın olarak değişik toplumlarda kullanılıyordu. Kökeni eski Çinlilere dayanıyor. Güneşin hareketi ile zamanı ölçme adı verilen bu sistem çok eski bir sistem. Güneşin bu saat üzerinde oluşturduğu gölgelerin boyundan zaman anlaşılıyor. Türkiye'de ve dünyada, saatin yanında günü, ayı ve burçları gösteren başka bir güneş saati yok. Bir ilki gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz" dedi.
Prof. Demircan, kordon boyuna konulan dev güneş saatinin turizme katsı sağlayacağını savunarak, "Bu güneş saatini görmek için başka illerden ve yurt dışından gelenler olacak. Yaptığımız bu güneş saatinin bilimsel bir değeri de var. Çünkü güneşin hareketlerinden gölge boyuna ve bunun üzerindeki çizgilere bakarak saati ve zamanı okuyabiliyorsunuz. Ayın kaçıncı günü olduğu da görülüyor. Diğer bir yenilik ise, burcun da okunması. Birinin doğum tarihinin güneş saati üzerinde hangi burca denk geldiği görülüyor. Güneş saatinin 35 santimetre uzunluğundaki çubuğunu ise çalınma ve tahrip edilme ihtimaline karşı plastikten yaptık. Çanakkale Seramik Fabrikaları'nda 6 aylık bir çalışma sonunda yapılan güneş saatinin aynısını İstanbul'da bilim merkezine de kuracağız" diye bilgi verdi.
Öte yandan, kordon boyuna konulan dev güneş saati vatandaşların ilgi odağı oldu.