HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Eczacılar sıkıntılar yaşıyor"

ANKARA (İHA) - Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç, biyoeşdeğerliliği olmayan ilaçlara biyoeşdeğerlilik belgesi verilmesinin sadece Türkiye'de değil dünyanın her tarafında olduğunu söyledi.

Domaç, Türk Eczacılar Birliği binasında 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolaysıyla bir basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Domaç, bilimsel ezcacılığın 165. yıldönümün kutlanacağı 14 Mayıs'ta toplumumun büyük bir kesimi gibi eczacıların da ekonomik, siyasal ve kültürel daralmanın meydana getirdiği sıkıntıları yaşadığını söyledi. Eczacıların karşı karşıya kaldığı sıkıntıların biran önce aşılmasını isteyen Domaç, Türkiye'de sağlık hizmeti sunumunda eşitsizlik olduğunu ve bunun hemen kaldırılması gerektiğini ifade etti. Sağlık meslek birliklerinin birleşitirilmesine ilişkin yasa tasarısına değinen Domaç, Türk Eczacılar Birliği olarak bu tasarıyı desteklemediklerini, kendilerinin mevcut yasadan mennun olduklarını vurguladı. Kamu kurumlarının aldığı ilaçların parasını zamanında ödemesi gerektiğini söyleyen Domaç, Bağ-Kur ve SSK'nın ilaç ödeme sürelerini geçirdiğini, bunun da ilaç-ezcacılık hizmetlerini ciddi sıkıntılara soktuğunu anlattı. Eczacıların bundan dolayı büyük zarar gördüğünü ifade eden Domaç, bu tür sorunların önüne geçebilmek için iyi bir ödeme sistemi kurulmasını ve bunun da biran önce hayata geçirilmesini istedi. İlacın topluma yönelik reklamının yapılmasını doğru bulmadıklarına dikkati çeken Domaç, ilaçta dışa bağımlılığın da gün geçtikçe artığına dikkati çekti. "Türkiye ilaçta bir ithal cenneti haline geldi" diyen Domaç, ülkedeki ilaç pazarının yüzde 40'ını ithal ilaçların oluşurduğunu, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 9'da kaldığına işaret etti. Patenti sona ermiş ilaçlar için başvurarak yeniden patent alma anlamına gelen veri imtiyazına karşı çıkan Domaç, "Veri imtiyazı, halk sağlığı anlayışına aykırı bir düzenlemedir. Bu konuda önemle alınmalıdır. Biz veri imtiyazının AB'ye girdikten sonra başlamasını istiyoruz" diye konuştu.

Jenerik ilaçların desteklenmesi gerektiğini savunan Domaç, bu yolla ilaçta tasarrufa da gidileceğini söyledi. İlaç fiyatlarının düzenlenmesini halk sağlığı gözetilerek saptanması yönünde görüş bildiren Domaç, yeni ilan edilen İlaç Fiyat Kararnamesi'nin hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğunu belirtti. İthal ilaçların günlük döviz kuruna göre ayarlanması ve KDV indirimiyle bütün ilaçların ucuzlatılmasının toplumun yararına olduğunu kaydeden Domaç, bazı ilaçlardaki yüzde 50 oranında indirime gidildiğine, bazıların ise hiç indirilmediğine dikkati çekerek bunun da eczacıları mağdur edeceğini söyledi.

Türkiye'de toplam 14 eczacılık fakültesi bulunduğunu vurgulayan Domaç, ezcacılık fakültesi sayısının giderek artmasının, mezun olan eczacıların daha çok serbest eczacılık alanına yönelmesinin, yüzde 25'i gizli işsiz olan bir eczacılık alanı oluşturduğunu söyledi. 14 fakülteden her yıl mezun olan bin 100 öğrencinin 800'ünün eczane açtığına dikkati çeken Domaç, yeni eczane açılışındaki artışın ülke nüfusunun artışına oranla çok daha fazla olduğu ve bunun da eczacılık mesleğinde daralmayı ve gizli işsizliği gündeme getirdiğini, zaten Türkiye'nin 2015 yılına kadar eczacı ihtiyacı bulunmadığını savundu. Eczanelerin eşitsiz dağıldığını söyleyen Domaç, Türkiye'de 3 bin 100 kişiye bir eczane düştüğünü, ancak eczanelerin yüzde 41'inin nüfusunun yüzde 23'ninin yaşadığı üç büyük ilde toplandığını, geri kalan eczanelerin ise nüfusunun yüzde 77'sine hizmet verdiğini kaydetti.

Kamu kurumlarını eczasız eczane çalıştırdığını ileri süren Domaç, SSK'nın da eczacılık hizmetini serbest eczanelerden almasını gerektiğini söyledi.
Son zamanlarda gündemde olan biyoeşdeğerliliği olmayan ilaçlara biyoeşdeğerlilik belgesi verilmesine de değinen Domaç, "Bu tür olaylar ilk değil. Sadece Türkiye'de değil dünyanını her tarafında oluyor. Bunlar ortaya çıkartıldı ve çok büyük cezalara çaptırıldılar" dedi. Türkiye'nin denetleme hakkı olmasına karşın yurtdışındaki biyoeşdeğerlilik şirketlerini denetlemediğini kaydeden Domaç, Türkiye'de biyoeşdeğerlilik çalışmaları yapan çok az kuruluş bulunduğunu, bunlardan birisinin de Türk Eczacılar Birliği bünyesinde kurulan Novagenix olduğunu söyledi.

Domaç, 'Reçete Kontrol Ünitesi' adında yeni bir hizmeti hayata geçirmeye hazırlandıklarını söyledi. Maliye Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan protokol uyarınca çalışmalarına başlanılan ünitenin 13 ilde pilot uygulamasına geçildiğini kaydeden Domaç, ünitenin tam olarak hizmete girmesi ile fazla ilaç yazılmasının önüne geçileceğini bildirdi.

Eczacılık Kanunu'nun güncelleştirlmesini de isteyen Domaç, bir soru üzerine YÖK tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Domaç, "Bence Türkiye'nin imam ihtiyacını karşılacak kadar imam-hatip okulu bırakılsın, geri kalanlar ise normal okullara çevrilsin" ifadesini kullandı.
Domaç, basın toplantısın ardından Reçete Kontrol Ünitesi'nin uygulandığı birimi de basına gösterdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler