HABER

Eczacılardan yeni eylem uyarısı

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerin yaşadığı sorunların çözümü için ne türlü refleks gerekiyorsa bundan geri adım atmayacaklarını belirtti.

''Eczane kapatmanın doğru bir yaklaşım olmadığını biliyoruz. Ama sonuçta derdimizi bir şekilde anlatmak zorundayız. Eczane kapatmak bir çareyse bu çareyi uygulamaktan geri kalmayacağız'' dedi.

Çolak, birlik yöneticileri ile birlikte TEB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, 4 Aralıkta ilaç fiyatlarındaki düzenlemeleri protesto amacıyla gerçekleştirilen eczanelerin 1 günlük kepenk kapatma eylemini değerlendirdi.

Aradan geçen 5 günde siyasi irade ve bürokrasi tarafından sorunlarının çözümüne ilişkin herhangi bir adım atılmadığını ifade eden Çolak, ''İlaç fiyat düşüşlerine karşı değiliz. Gerekirse ilaç fiyatları daha da düşürülsün. Ancak unutulmamalıdır ki sürekli açık veren bir sosyal güvenlik reformunun yaralarını sadece fiyat düşürerek sarmak mümkün değildir'' diye konuştu.

İlaç sanayi ile ilgili bakanlıklar ve SGK'nın yaptığı görüşmeler sonunda, ilaç fiyatlarındaki düzenlemede, yüzde 66 oranı ile yüzde 23'lük iskontonun karara bağlandığını, böylece 800 milyon TL'nin bir gecede ilaç sanayine iade edildiğini kaydeden Çolak, oysa kendilerinin 66 gün boyunca uzlaşıya varmak için sarf ettikleri çabaların sonuçsuz kaldığını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in, eylemden önce ''Sorunun çözüldüğü'' açıklaması yaptığını, ancak ilaç sanayinin stok zararlarının giderilmesine yönelik düzenlemelere uymadığını savunan Çolak, ''Diğer yandan; ilaç fiyat düşüşlerinin 45 gün sonra yürürlüğe girmesi hakkındaki genelge, üzerinden daha 24 saat geçmeden değiştirilmiş; 3 Aralık gecesi bir kararname değişikliği yayınlanarak 45 günlük süre 5 güne indirilmiştir'' şeklinde konuştu.

SGK'nın önce tek tek teşekkür ettiği eczacıları, dünden itibaren de 4 Aralık günü sadece geçmiş tarihli reçete girişi yaptıkları için tehdit etmeye başladıklarını iddia eden Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sağlık ve ilaç alanını bu girdaptan kurtarmanın tek yolu, eczacıların bilgi sahipliğinden ve danışmanlık hizmetinden kaynaklanan meslek hakkının verilmesidir. Kısacası bizler diyoruz ki bir gecede, bizim vergilerimizle ilaç sanayine verilen 800 milyon TL geri alınmalı, yaratılan bu kaynakla Anayasa'ya aykırı bir şekilde hastalarımızdan alınan muayene ücretleri tamamen kaldırılmalı, tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi eczacılara, fiyatlardan bağımsız bir meslek hakkı verilmelidir. Ayrıca, denetimler artırılmalı, sağlığın açık vermesini sağlayanlara, kamunun kaynaklarını zarara uğratanlara yaptırım uygulanmalı ve hepimizin ortak paydası olan sağlık alanında dayatmalar yerine karşılıklı diyalog ve uzlaşı yolu açılmalıdır.''

-''ECZANE KAPATMAK ÇAREYSE''-

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, daha sonra soruları yanıtladı.

''Bundan sonra da eczanelerin kapatılmasına yönelik eylem yapılıp yapılmayacağı'' sorusu üzerine Çolak, yarın TEB Genel Kurulu'nun toplanacağını, ne tür eylemler ortaya konulacağının burada tartışılacağını kaydederek, ''Sorunun çözümü konusunda ne türlü refleks gerekiyorsa bundan geri adım atılmayacak. Eczane kapatmanın doğru bir yaklaşım olmadığını biliyoruz. Ama sonuçta derdimizi bir şekilde anlatmak zorundayız. Eczane kapatmak bir çareyse bu çareyi uygulamaktan geri kalmayacağız'' görüşünü dile getirdi.

Bir başka soruya karşılık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu istediklerini ancak görüşemediklerini anlatan Çolak, ilgili Bakanlarla yaptıkları görüşmeden ise çözüm alınamadığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler