ANKARA(ANKA)- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Eczacılarla hükümet arasında yarın yeni bir protokolün yürürlüğe gireceğini söyledi.
Şahin, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Dışişleri Bakanı ve Baş Müzakereci Ali Babacan'ın AB süreci ile ilgili bilgi verdiğini belirterek, iki hafta önce Lüksemburg'da yapılan katılım konferansında Türkiye-AB müzakereleri çerçevesinde iki faslın açılmasına karar verilerek, açılan fasıl sayısının 8'e çıktığını anımsattı. Fransa'nın yarın AB dönem başkanlığını devralacağını belirten Şahin, "Bizim Türkiye olarak Fransa'nın dönem başkanlığından beklentimiz müzakere sürecimizin şeffaflık ve ahde vefa prensibi çerçevesinde devam etmesi ve yeni fasılların açılmasına zemin hazırlayacak bir dönem olmasıdır" dedi.
Adalet Bakanı Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Türk Eczacılar Birliği'yle (TEB) bir süredir yürütülmekte olan, bugün süresi biten ve yarın yürürlüğe girmesi gereken yeni protokol çalışmalarıyla ilgili de Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini söyledi.
Şahin, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Maliye Bakanı ve Sağlık Bakanının şuanda TEB Başkanı ve yetkilileriyle bu protokole son şeklini vermek için çalışmakta olduklarını kaydetti. Şahin bu konuyla ilgili sorulan bir soru üzerine, Bakanlar Kurulu'nda Çelik'in verdiği bilgilerin yanı sıra Sağlık ve Maliye Bakanlarının da ilave açıklama yaptığını belirterek, "Bunlardan yarın yeni bir protokol yürürlüğe gireceği şeklinde bir izlenimim oldu" dedi.
Şahin, Türkiye'nin Malezya Büyükelçiliğine güvenlik gerekçesiyle sığınan Malezya eski başbakan yardımcılarından Enver İbrahim'in durumunun sorulması üzerine de, "Gerek büyükelçiliğimiz, gerek hükümetimiz Malezya tarafıyla çeşitli temaslarda bulunmuş ve Enver İbrahim büyükelçiliğimizden ayrılmıştır. Biz bu konunun kısa sürede ve sükunetle halledilmiş olmasını Türkiye ve Malezya arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerine bağlıyoruz" dedi.
Bir gazetecinin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) geçen hafta parti kapatılması halinde Türkiye ile olan müzakerelerin sıkıntıya gireceği şeklinde bir karar aldığını anımsatarak, bu konudaki düşüncelerini sorması üzerine Şahin özetle şöyle dedi:
"AKPM zaman zaman buna benzer karar tasarılarını görüşüyor ve çoğu kez de kabul ediyor. Bu AKPM'nin kendi iç işleyişiyle ilgili bir konudur. Türkiye ile ilgili olduğu için hepimizi ilgilendirmektedir. Karar tasarısında Türkiye'nin lehine hükümler olduğu gibi, üzerinde düşünülmesi gereken Türkiye'nin aleyhinde de değerlendirilebilecek bir takım cümleler olmuştur. Bizim hükümet olarak bu konuyla ilgili yapacağımız herhangi bir şey yoktur. Aslında Türkiye AB bağlamında demokrasi standartlarını daha da yükseltmeyi, temel hak ve özgürlüklerin sınırını daha da genişletmeyi hedeflemiştir. Türkiye bu konuda daha da ileriye gitmelidir. Cumhuriyetimizin 85'inci kuruluş yıldönümünde çok daha ileri noktalarda olmalıyız."