HABER

Ege'de 22 kişinin öldüğü faciada tüyler ürperten detaylar

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Ege'deki faciayla ilgili 3'ü Suriyeli 8 kişiyi ifadelerine başvurmak üzere gözaltına aldı.

Bodrum'da Orak Adası açıklarında, 8'i çocuk, 11'i kadın 22 kişinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili, jandarma aralarında otel sahibi ve şoförlerin de bulunduğu 3'ü Suriyeli 8 kişiyi ifadelerine başvurmak üzere gözaltına aldı.

Mumcular, Mazı ile Turgutreis mahallerindeki 6 otel ve 4 işyeri hakkında da arama kararı çıkartıldı. Kaçakları ölüme götüren 'Arıcıoğulları' adlı Bodrum Limanı'na kayıtlı, 45 yıllık günübirlik tur teknesinin eskidiği için faaliyette olmadığı, boyandıktan sonra 30 Ağustos'ta Türk kaptanı tarafından bir Suriyeli'ye satıldığı ortaya çıktı.

Bodrum'un Orak Adası açıklarındaki faciada ölenlerin kimlik tespitleri sürerken, kurtarılan 249 kaçak göçmenin işlemlerinin ardından Osmaniye'deki kampa gönderileceği bildirildi. Bazıları silah zoruyla tekneye bindirildiklerini söyleyen kaçakların ifadeleri ise kan dondurdu.

Bodrum açıklarındaki Orak Adası'na 2 mil mesfade batan ve 22 kaçak göçmenin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili detaylar belli olmaya başladı. Faciadan sağ olarak kurtarılan 249 kaçağın ifadeleri tek tek alındı.

Kaçakların, ifadelerinden Bodrum'daki bazı pansiyonlar ile pazar yerinden 14 Eylül'de alınan 193'ü Suriyeli, 30'u Iraklı, 20'si Pakistan ve 28'i de Afganistan uyruklu kaçak göçmenin saat 21.00'der itibaren yaklaşık 4 saat süreyle 30 kilometre mesafedeki Mazı Mahallesi yakınlarındaki Kisebükü-Alaca Koyu'na taşındıkları belirlendi. Burada yolda indirilen kaçak göçmenlerin, eşyaları, kimisi de kucaklarında çocuklarıyla tepelik arazide 3 saat boyunca yürüyerek tekneye binecekleri yere ulaşarak, ölüm yolculuğuna çıktıkları anlaşıldı. Sonradan 35 kaçak göçmenin daha tekneye bindirilmek istendiği ancak yer kalmaması üzerine Bodrum'a geri götürüldükleri de öğrenildi.

"ÖLÜMLE TEHDİT EDİP TEKNEYE BİNDİRDİLER" İDDİASI

Kurtarılan kaçak göçmenlerden 37 yaşındaki Suriyeli Efrim Kale'nin ifadesinde, saat 04.30'da tekneye bindiklerini belirtip, "Eşim ve iki çocuğumla Bodrum Otogarı yakınından alınıp, teknenin bulunduğu yere getirildik. Tekneyi gördüğümüzde şoke olduk. Çünkü bize iki ayrı yat ayarlanacağı söylenmiş ve bunun için kişi başı 1500 dolar ödemiştik. Hatta organizatörler çocuklardan bazılarından para almadı. Ancak, gecenin karanlığında itiraz etme şansımız yoktu. Tekne tıka basa dolmuştu. Oturacak yer bile neredeyse yoktu. Binmek istemeyenler oldu, ancak organizatörler, silah çekip, 'Ya binersiniz ya da ölürsünüz' dedi. Korkup, binmek zorunda kaldık. Tekneye bindiğimizde motor kısmında zaten su vardı. O suyun normal olduğunu söylediler. Denizle ilgili bilgimiz olmadığından bir şey diyemedik. Tekneyi çalıştırıp, Suriyeli Zaim ismini kullanan genç birine teslim edip ayrıldılar. Saat 05.30 gibi ise tekne su aldı, alabora olduk" dedi.

"BAĞIRA BAĞIRA ÖLDÜLER"

Kurtarılan kaçak göçmenler arasındaki Irak Türkmenleri'nden 26 yaşındaki Salim Bazani de kıyıdan ayrıldıklarında teknenin çok yavaş hareket ettiğini vurgulayıp, "Kullanan kişinin acemi olduğu belliydi. Bir saat kadar yol aldıktan sonra tekne iyice ağırlaştı. Çok daha yavaş gitmeye başladı. Aşağıda olanlar tekneye hızla su dolmaya başladığını belirtip yukarıya çıkmak isteyince panik yaşandı. Teknenin en üst bölümünde panikle bağıranlar vardı. Alt kattakilerin yarı beline kadar su gelmişti. Çığlıklar birbirine karışıyordu. Ardından tekne yan yatıp, batmaya başladı. Üst kısımda olan ben de dahil can yelekleri ile denize düştük. Alttakilerin ise çıkma şansı olmadı. Büyük bölümü bağıra bağıra ölüme gitti. Gecenin karanlığında kime nasıl yardım edeceğimiz, nasıl hayatta kalacağımızı düşünüyorduk. Ancak herkes bağırdığı için ve panik yaşandığı için kimse kimseye yardım edemiyordu. Suyun üstünde kalan tekneye bir yandan tutunurken, bir yandan da içeride kalanları çıkarmaya çalışıyorduk. Can yelekleri olanlar ve yüzme bilenler bu şekilde en az 40 kişinin hayatını kurtardı. Teknenin su yüzeyinde kalması büyük bir şanstı. Ardından askerler geldi bizi sudan çıkarıp, kurtardı" dediği öğrenildi.

ESKİ TEKNEYİ BOYAYIP, SATMIŞLAR

Faciayla ilgili soruşturma sürerken kaçakları ölüme götüren 'Arıcıoğulları' isimli 1970 yılı yapımı olan ve eski olduğu için uzunca bir süredir hizmet vermediği öğrenilen günübirlik tur teknesinin geçen 30 Ağustos'ta boyandıktan sonra, sahibi olan Türk kaptan M.K. tarafından H.K. adlı Suriyeli'ye satıldığı tespit edildi. Bodrum Limanı'na kayıtlı 20 metrelik tekneyi satan M.K.'nin yakalanması için güvenlik güçleri tarafından çalışma başlatıldı. Faciayla ilgili jandarma, polis ve sahil güvenlik ekiplerinin soruşturması sürerken, aralarında otel sahibi, kaptanlar ve şoförlerin de bulunduğu 3'ü Suriyeli 8 kişi, ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alındı. Mumcular, Mazı ile Turgutreis mahallerindeki 6 otel ve 4 işyeri hakkında da arama kararı çıkartıldı.

ÖLENLERİN KİMLİK TESPİTLERİ SÜRÜYOR

Faciada yaşamını yitiren 8'i çocuk, 11'i kadın toplam 22 kaçak göçmenin ise Muğla Adli Tıp Kurumu'ndaki kimlik tespit işlemlenin sürdüğü bildirildi. Ölen kaçakların yakınlarının Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde ifadelerine başvurulurken, cenazelerin kimlik tespitlerinin tamamlanması halinde bugün akşam saatlerinde yakınlarına teslim edilmeye başlanacağı bildirildi.

Öte yandan kurtarılan 249 kaçağın ise işlemlerinin tamamlanmasının ardından, sığınmacılar için yapılan Osmaniye'deki kampa götürülecekleri, onlar için 3 otobüs ve 2 midibüsün hazır bekletildiği belirtildi. (DHA)

En Çok Aranan Haberler