HABER

Eğitim Sen'in kapatılma davası

ANKARA (İHA) - Tüzüğünde herkesin anadilde konuşmasını savunan Eğitim-Sen hakkında açılan kapatma davasının görülmesine başlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Ankara Valiliği'nin başvurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan davada mahkeme, tüzüğün değiştirilmesi için sendikaya 60 günlük süre vererek duruşmayı erteledi. Ankara 2. İş Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasından önce Ankara Adliyesi çevresinde sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alındı. Duruşma başladığında sendika üyeleri Tandoğan'dan, olayı protesto edecekleri Sıhhiye Meydanı'na doğru sloganlar atarak yürüyüşe geçtiler. Duruşmaya çok sayıda sendika avukatıyla birlikte haklarında dava açılan Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer ve 6 sendika üyesi katıldı. Duruşmada KESK Başkanı Sami Evren de meslektaşlarına destek vermek için hazır bulundu. Duruşmada hakim Kudret Kurt, davalı taraftan kendilerine bir sözcü tayin etmelerini istedi. Davalı tarafı, Avukat Kazım Genç'i sözcü olarak tayin etti. Hakim Kurt, Avukat Genç'e sendikanın davaya konu olan tüzüğünde değişiklik yapılmasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan herhangi bir yazı yazılıp yazılmadığı yönünde soru yöneltti. Avukat Genç, bu konuda Bakanlığın sendikaya herhangi bir yazı yazmadığını söyledi. Davayı açan tarafın duruşmada yer almadığını belirten Avukat Genç, Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 409. maddesine göre dosyanın işlemden kaldırılmasını talep etti. Duruşma devam ederken tekrar söz alan Avukat Genç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan kendilerine 15 Ekim 2002 tarihinde bir yazı geldiğini ve 1. Olağan Genel Kurul'da yapılan tüzük değişikliğinin Bakanlık tarafından incelendiğini belirterek, "Bakanlık tüzük değişikliğinin yasaya aykırı olmadığını söylemiştir. Bu konuda sendikaya bir yazı yazmıştır. Bu yazının örneğini ibraz ediyorum" dedi.

Mahkeme, karşı tarafın HMUK'un 409. maddesine göre davanın işlemden kaldırılması talebini, davanın özellik ve niteliğine göre duruşmada Cumhuriyet Savcısı bulunamayacağından bu yöndeki talebin reddine karar verdi. Davanın 7 sendika yöneticisine açıldığını hatırlatan Mahkeme Başkanı Kurt, bundan sonraki davalarda sendikanın tüzel kişiliğinin sorumlu olacağını belirterek, davanamenin kapatılması istenen sendika başkanlığına tebliğ edilmesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca sendikanın davaya konu olan tüzük maddesinin değiştirilmesi için 60 günlük süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. Bu arada Mahkeme Başkanı ile avukatlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Avukatlar 4688 sayılı Sendika Yasası'na göre davayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın değil Ankara Valiliği'nin açması gerektiğini belirterek davanın reddedilmesini istedi. Sendikanın tüzüğünün değiştirilmesi için 60 günlük süreyi az bulan avukatlar davanamenin sendika başkanlığına tebliğ edilmesinin ardından süre verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Hakim Kurt, tutanakta gereği düşünüldü bölümünden önceki bölüme gelerek avukatların bu taleplerini tutanaklara yazdırdı. Hakim Kurt, avukatların taleplerinin tümünü reddederek duruşmayı erteledi.

Öte yandan, duruşma nedeniyle çok sayıda sendika üyesi Adliye Sarayı'nın bulunduğu Sıhhiye Meydanı'nda eylem yaptı. Duruşma çıkışında bir açıklama yapan Avukat Kazım Genç, dava dosyasının HMUK'un 409.maddesine göre işlemden kaldırılması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını söyledi. Davanın sendika yöneticilerine açıldığını hatırlatan Genç, yasalara göre sendikanın tüzel kişiliğine açılması gerektiğini söyledi. Genç, karara itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler