HABER

Eğitimde uyum tamam

Eğitimde uyum tamam

Avrupa Komisyonu'nun dün yayınlanan İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin eğitim alanında yaptığı çalışmalarla uyumun hemen hemen tamamlandığı ve üyelik için bu alanda genel olarak iyi hazırlandığı kaydedildi.

"Türkiye 2006 İlerleme Raporu"nun 26 fasıl numaralı "Eğitim Bölümü'nde" Türkiye'deki eğitim alanıyla ilgili tespitler, "Eğitim kültür ve gençlik alanında iyi bir gelişim sağlandı. Türkiye, Topluluk Programlarından Leonardo da Vinci, Socrates ve Gençlik programlarına başarılı bir şekilde katılmakta ve programların ülke genelinde yaygınlaşması için gerekli önlemleri almaktadır. Geçen sürede, başvuru sayısındaki dikkate değer artış ve gelecekte Türkiye'nin Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Eylem programlarına katılmayı önemli ölçüde artırma niyeti göz önünde bulundurulduğunda, sorumlu kurum olan Ulusal Ajans'ın takviye edilmesi ve usulle ilgili bazı işlemleri kolaylaştırması faydalı olabilir. Türkiye Eğitim Öğretim 2010 Çalışma Programı Koordinasyon Grubunun ve bazı alt grupların çalışmalarına aktif olarak katılmaya başlamıştır" şeklinde anlatıldı.

Uyum kriterlerinde en hazır bölümün eğitim alanı olduğu vurgulanan raporda, özellikle "Haydi Kızlar Okula Kampanyası" projesi örnek verilerek, bu projenin tanıtımının çok iyi yapıldığı ve başarılı olduğu ifade edildi. Türkiye'nin, kız çocuklarının okullaşmasında OECD ortalamalarına göre oldukça aşağıda olmasına rağmen yapılan çalışmalarda elde edilen başarıya dikkat çekilen raporda, "Tüm eğitim kademelerindeki kayıt oranlarını yükseltmede ilerleme sağlanmıştır. Tanıtımı iyi yapılmış olan kızların eğitimi kampanyası başarılı olmuştur. Yenilenmiş olan ilköğretim ve mesleki eğitim müfredatı uygulamaya konmuştur yada pilot olarak uygulanmaktadır. Türkiye, Avrupa Nitelikler Çerçevesi geliştirme çalışmalarına katılmaktadır" şeklindeki tespitlere de yer verildi.

Bu arada raporda, Türkiye'de henüz ulusal yeterlik sistemi kurulamadığına da dikkat çekildi. Eğitimde yapılması gereken "Hayat Boyu Öğrenmeye" katılım oranının düşük olduğuna vurgu yapılırken, hayat boyu öğrenmede de 2000 yılında yüzde 1.1 olan oranın 2005'te yüzde 2'ye yükseldiğinin altı çizildi. Raporun eğitim alanıyla ilgili kısmının sonuç bölümünde de şu çarpıcı ifadeler yer alıyor:
"Uyum hemen hemen tamamlanmış olup Türkiye, bu alanda üyelik için genel olarak iyi hazırlanmış durumdadır. Lizbon Stratejisine ilişkin çabaların, özellikle Hayat boyu öğrenme alanında devam etmesine ihtiyaç vardır."

En Çok Aranan Haberler