BURSA (İHA) - Bursa'da As Merkez tarafından organize edilen "Mağazacılık Zirvesi" başladı. Zirvenin açılışında konuşan As Merkez Genel Müdürü İlham Dündar, mağazacılığın ekonominin lokomotifi olduğunu belirterek, "Hükümet, her hareketi kayıt altında olan mağazacılara destek olmalıdır. Salı pazarı, cuma pazarı gibi işportacılara gösterilen müsamaha maalesef mağazacılara gösterilmiyor" dedi.
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı YKM Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan da, ekonomide geçmiş yıllarda peş peşe yaşanan krizlere hal çaresi bulmak için mağazacıları bir araya getirdiklerini kaydederek, "Üyelerimiz, Türk markalarının uluslararası piyasaya hitap edecek hale gelmesi için çalışıyor. Mağazacılar, hem kayıtlı mali harekette, hem de istihdamda yüzde 25'lik pay ile önemli bir sektör olmasına rağmen yeterince temsil edilmiyorlar. Asgari ücret tespit komisyonunda bile temsilcimiz bulunmuyor. Biz bir taraftan modayı, yeni satış trendlerini takip edip ticaretimizi geliştirmek için uğraşırken, en çok mücadeleyi devletle veriyoruz. KDV meselesi, asgari ücret, gümrüklerde yaşanan sıkıntılar, vergi düzenlemelerini takip etmeye çalışıyoruz. Devlet bize nereden gol atacak diye bakınıyoruz. Devlet, önümüzü açıp ticareti artırmalı. Bundan kendisi de kazançlı çıkacak" şeklinde konuştu.
Türkiye'de başarı ile uyguladıkları mağazacılık anlayışı hakkında da bilgi veren Tan, şunları söyledi: "Mağazayı ziyaret eden 10 kişiden 2'si alış veriş yapıyor. Bu rakamı 3'e çıkarttığınız zaman cironuzu yüzde 50 artırıyorsunuz. Perakende sektörü olarak biz hizmet satıyoruz. Bunun için insan faktörü çok önemli. Personelimize, gelen müşterilere satış yapabilmeyi öğretmeliyiz. Bunu biz mağazalar arası rekabet ile sağladık. Türkiye'deki 42 mağazamız, birbirlerinin cirolarını anında görüyorlar. Böyle olunca da saatlik satış rekabetleri ve canlılıklar ortaya çıkıyor. Her mağaza yüzde 20 yeni mal bulunmak mecburiyetinde. Belki bu malın bir kısmı elinizde kalabilir. Ancak müşteriye modayı takip ettiğiniz mesajını vererek, diğer malların satışını gerçekleştiriyorsunuz. Yeni dönemde enflasyonun düşmesi ile birlikte 10-12 ay taksit yapmaya başladık. Bugünden yarının malını satıyoruz. Müşterinin satın alma gücünü bugünden tüketiyoruz, yarın ne olacağını bu startejide anlayamıyorsunuz. Biz YKM olarak, blançolarımıza stok maliyetlerini de koyuyoruz. Teknoloji imkanları ile hangi müşterilerimizin satışlarımızın ne kadarını oluşturduğunu takip ediyoruz. Bu değerlendirmelerle yeni startejiler geliştiriyoruz".
AC Nielsen Araştırma Şirketi'nden Ali Danış da, Türkiye'de enflasyonsuz ortama dönüş ile bir paradigma yaşandığını belirterek, mağazacıların bundan sonraki dönemde çok yüksek enflasyona göre çok farklılık arzeden düşük enflasyon durumunda nasıl hareket edilmesi konusunda yeni startejiler geliştirmeleri gerektiğini söyledi. Danış, alış verişi yüzde 75 oranında bayanların etkilediğini, yaş grubunun da gençlerden oluştuğunu sözlerine ekledi.
Pırlant Saat Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Akpınar ise, müşterilerin özel günlerini takip ettiklerini belirterek, "Bizim satış personelimiz kendilerini iş sahibi gibi görüyorlar. Çalışanlarımızın her türlü özel günlerini takip ediyoruz. Müşterelerimize de eşlerinin doğum günlerini, evlilik yıldönümlerini hatırlatıyoruz. Saat konusunda farklı yaş gruplarına hitap etmek için de 3 ayrı mağaza dizaynı ile değişik gruplara hitap ediyoruz" dedi.
Bu arada, Çetin Mağazaları Sahibi Çetin Yağcı, Bursa'da 11 mağaza ile her kesime hitap ederken, müşterileri memnun etmek için doğru yer, doğru zaman, doğru fiyat, doğru ürüne önem verdiklerini kaydetti.
Özhan Marketler Genel Müdürü Sabri Erdem de, Bursalı tüketicilerin yerli firmalara sahip çıktığını, dinamik yapıları ile müştereleri mutlu ettiklerini anlattı.
Zirvede Cem Mergen, Doğan Barış, Emre Zümbülova, Melih Minareci, Okan Aras, Vahdet Söğütlü, Selçuk Ayanoğlu, Erhan Ersoy, Suat Soysal ve Prof. Dr. Tarık Minkari de konuşma yaptı.