HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Endeks 9 bin 800'lerde

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Bileşik Endeksi saat 11.00'i Cuma günkü kapanışa göre 105.08 puan düşüşle 9798.78 puandan geçti. Hisse senetleri yüzde 1.06 oranında değer kaybederken borsada 178 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleşti. Endeks maksimum 9977.83 , minimum 9769.39 puanları gördü. Endeks Cuma günü 9903.86 puandan kapanmıştı.

Borsada 71 hisse değer kazandı, 124 hisse değer kaybetti. İşlem hacmi en yüksek hisseler; Yapı Kredi Bankası (31.9 trilyon TL), İş Bankası C (16.6 trilyon TL), Sabancı Holding (10.9 trilyon TL), değeri en fazla artan hisseler; Lio Yağ Sanayi (yüzde 7.45), Anadolu Gıda (yüzde 6.82), Yatırım Finans Yatırım Ortaklığı (yüzde 6.67), değeri en fazla düşen hisseler; Doğan Holding (yüzde 11.59), Doğan Yayın Holding (yüzde 8.99), Avrasya Yatırım Ortaklığı (yüzde 5.66), değeri en fazla artan endeksler; Bilişim (yüzde 0.67), Gıda (yüzde 0.53), Sigorta (yüzde 0.46), değeri en fazla düşen endeksler; Kağıt (yüzde 3.35), Metal Ana (yüzde 3.2), Holding (yüzde 2.37) şeklinde sıralandı.

Erciyes Menkul Değerler'den İlker Özparça, "Endeksin 9650 seviyesinin üzerinde tutunduğu sürece 10000 seviyesinin hedef konumunda olacağını düşünüyorum" dedi. 9650 puan seviyesi stop loss olmak üzere pozisyonların korunabileceğine dikkat çeken Özparça, piyasanın bir süre bu seviyelerde güç toplamaya çalışmasını beklediklerini belirtti.

Ekinciler Menkul Değerler'den Orhan Gülen, borsanın Cuma günü bir süre sıkışık seyir izlese de kapanışa doğru gelen alımlarla gün 9903 puandan önceki kapanışa göre yüzde 2.1 yukarıdan kapadığını, işlem hacminin ise 595 trilyon TL olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Orhan Gülen geçen hafta bonolara gelen alımlarla piyasalarda oluşan atmosferin devam etmesinin bu hafta için takip edilmesi gereken önemli unsur olacağına dikkat çekerek, "Bonolara gelen alımların spekülatif bir hareket olabileceği korkusu piyasalarda tedirginlik oluşturmaktaydı. Piyasalar bu tedirginliğin aşılması için ısrarla bono faizlerindeki düşüşün kalıcı olduğunun teyidini bekliyor. Bu açıdan bugünkü ve yarınki Hazine ihaleleri büyük önem taşıyor" dedi.

IRAK OPERASYONU VE MGK
Hazine'nin bugün 1 katrilyon 182 trilyon TL'lik 3 ay vadeli referans bono ihalesi düzenleyeceğini belirten Gülen, "Yarın ise 3 ayda bir faiz ödemeli 2 yıl vadeli tahvil ihalesi ve 308 gün vadeli bono ihalesi olacak. Bu ihalelerden çıkacak sonuçlar yakından takip edilmelidir" diye konuştu. Bu haftanın diğer önemli bir konusunun da Türkiye'ye gelen ve ABD'nin muhtemel bir Irak harekatında bu harekatın muhtemel komutanı olan Amerikalı orgeneral Tommy Franks'ın Ankara'da yapacağı temaslar ve bu temaslardan ortaya çıkacak sonuçlar. Yapılan görüşmeler yarın MGK toplantısında da ele alınacak. Dolayısıyla bugün ve yarın Irak konusundaki gelişmeler borsa üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Irak konusunda yapılacak yorumlar ve muhtemel alınacak kararlar, piyasaların yönünü tayin etmesinde etkili olacaktır. Eğer Türkiye Irak harekatına bilfiil katılmaz, sadece üslerini müttefik ülkelerin kullanımına açar ve de oluşacak ticari kayıpları sebebiyle yurt dışında da dile getirilen hibe şeklinde bir yardım alırsa bu harekatın piyasalara yansıması pozitif bile olabilir. Zaten Irak, sanayi şirketlerimizin ihracat pazarlarından uzak bir konumda yer almaktaydı. 1 Eylül itibariyle de Irak'taki Kürtlere mali kaynak sağladığı gerekçesiyle sınır ticaretinden petrol ithalatı kaldırılmıştı. Dolayısıyla harekata dahil olmazsak ticari açıdan harekatın etkisinin sınırları çok da büyük olmayacağı düşünülebilir" dedi.

PARTİLERİN TAVIRLARI Orhan Gülen, seçim tarihi yaklaştıkça siyasi partilerin çalışmalarının hız kazandığını ifade etti ve mitinglerde adayların popülist konuşmaların dozajını artırdığını, bu konuşmaların daha önceden oluşan IMF programı konusunda siyasi partilerin radikal değişimlere gitmeyeceğine yönelik beklentiler üzerinde şüpheler doğmasına sebebiyet verebileceğinin altını çizdi ve bu açıdan bu hafta partilerin programlarında yapacağı değişiklikler ve yapacağı açıklamaların yakından takip edilmesi gerektiğini bildirdi.
Gülen, bugün borsanın geçen hafta yaşanan hızlı yükselişten sonra bir soluk almasını beklediklerine işaret ederek yatırımcıların bu haftaki önemli gelişmelerin sonucunu görmek isteyeceklerini, ihale sonuçlarının da bu açıdan önem taşıdığını söyledi. Orhan Gülen, "Haftanın ilk günü bekle gör politikasını uygulamak ve yaşanacak gelişmelere göre portföylere yön vermek mantıklı bir davranış olacaktır. Bilanço beklentilerine bağlı olarak kağıt bazında hareketler beklenebilir" diye konuştu.

Gedik Yatırım'dan Uğur Yılmaz piyasanın kararsız bir seyirle güne başladığını söyledi. Bileşik endeksin dalgalı bir seyir izlediğine dikkat çeken Yılmaz, "Piyasada önce satış, daha sonra alış geldiği gözlendi. Endeks Cuma günkü kapanış seviyesi civarında dalgalanıyor" dedi. Yılmaz, önceki günlere göre artan bir işlem hacmi olduğuna değindi ve hacmin ilk yarım saatte 100 trilyon lirayı bulduğunu hatırlattı.

BONO PİYASASI, BORSANIN ÖNÜNÜ AÇTI Acar Menkul Değerler'den Zeynel Abidin Balcı, bileşik endeksin Cuma günü 9903 puan ve 595 trilyon liralık işlem hacmiyle kapattığını söyledi. Hacimli çıkışın sürdüğünü kaydeden Balcı, bono faizlerdeki düşüş ve dış piyasalarda yaşanan olumlu havanın çıkışa etki eden nedenlerin başında geldiğinin altını çizdi. Zeynel Abidin Balcı, "Özellikle bono piyasasında yaşanan yüksek hacimli düşüş öne çıktı. Irak ve K. Irak gündemin diğer konu başlıkları. Bu konudaki spekülasyonlar devam ediyor" diye konuştu.

Endeksin ilk direncinin 10000 seviyesinde bulunduğunu, bu seviyede kar satışlarının gelebileceğini ifade eden Balcı, çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesinin gerektiğini bildirdi ve "Sonraki dirençler 10300 - 10600 seviyeleri. Destek olarak 9800 - 9500 seviyeleri izlenmeli. Yeni alımlar için 10000 seviyelerinin üzerinde tutunması beklenmeli. 10000 seviyesinin geçilememesi durumunda satış yapmak lazım" dedi.

ENDEKSİN TEKNİK ANALİZİ
Garanti Yatırım'dan Murat Arslanoğlu da endeksin teknik analizini yaparken 18 Ekim Cuma günü gün içinde yaşanan kar realizasyonuna yönelik satışlara rağmen endeksin 9485 puan seviyesinden geçen boyun çizgisi üstünde kalmayı ve günün ikinci seansında gelen alımlar ile formasyon hedefine doğru yükselişini sürdürmeyi başardığını vurguladı.

Bu formasyonun teknik olarak incelendiğinde, endeksin 9500 puan seviyesinden geçen boyun çizgisi kırılmadıkça formasyon hedefi olarak tespit edilen 10200 - 10300 puan bandına doğru yükselişini sürdüreceğinin söylenebileceğini ifade eden Arslanoğlu, "Bu hafta içinde endeksin söz konusu formasyon hedefine ulaştıktan sonra ters yönde bir akım içinde hareket edebileceği, orta vadeli yatırımlar için göz önünde bulundurulmalıdır" diye konuştu.

Arslanoğlu, yatırımcılarımıza 9500 stop loss olmak üzere mevcut hisse senedi pozisyonlarını korumalarını ve gün içinde 10200 - 10300 puan bandına ulaşılması halinde bu bant içinde satış yapılmasını tavsiye etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler