HABER

Endonezya ile vize kalkıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya ile vizelerin tamamen kaldırılmasıyla ilgili çalışmaları başlatma konusunda mutabakata vardıklarını bildirdi.

Gül, "Bundan sonra çok daha yakın olacaktır. Bundan sonra bu girişimlerin diğer konulara da yansımasını temenni ediyoruz. Bu yaptığımız görüşmelerde vizelerin kaldırılması yönünde de çalışma yapma kararını aldık. Tüm bunlar mesafe uzak olsa da işbirliği imkanının çok büyük olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında öncelikle iki ülke arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Endonezya ve Türkiye hükümetleri bakanları, tarım, savunma sanayi, kobiler, kültür değişimi, eğitim, deniz taşımacılığı, yatırım destek alanlarının yanı sıra iki ülkenin devlet televizyonlarının haber ve program değişim anlaşmalarına imza attı.

Basın toplantısında 25 yıl aradan sonra Endonezya’dan Cumhurbaşkanı düzeyinde bir konuk ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Endonezya ile ilişkilerin 16. yy’da Osmanlı dönemine kadar uzandığını ifade etti. 235 milyon nüfusa sahip dünyanın en büyük Müslüman ekonomisine sahip olan Endonezya ile ilişkilerin bundan sonraki dönemde daha da gelişeceğine vurgu yapan Gül, “Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde ve heyetlerarası görüşmelerde, tarımdan, kültüre, ekonomiden eğitime kadar çok sayıda alanda işbirliği kararları aldık. Bu iki ülke arasında 1.5 milyar dolar olan ticaret hacmini yakın zamanda 5 milyar dolara daha sonra da 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

-VİZELER İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI-

Avrupa’dan Cakarta’ya uçan üç havayolu şirketinden birinin Türk Hava Yolları olduğunu belirten Gül, şunları söyledi:

“Bilindiği gibi G-20 içinde Türkiye ve Endonezya bulunmaktadır. G-8’in kurucu iki ülkesiyiz. İKÖ içinde yakın işbirliğimiz bulunmaktadır. Türkiye ile Endonezya yakın çalışma içindedir. Bundan sonra çok daha yakın olacaktır. Bundan sonra bu girişimlerin diğer konulara da yansımasını temenni ediyoruz. Bu yaptığımız görüşmelerde vizelerin kaldırılması yönünde de çalışma yapma kararını aldık. Tüm bunlar mesafe uzak olsa da işbirliği imkanının çok büyük olduğunu göstermektedir.”

-TSUNAMİDEN SONRAKİ YARDIMLARI UNUTMAYACAĞIZ-

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ise Türk halkının Endonezya’ya gelmeleri ve iki halkın kardeşleri ile kaynaşmasının önemli olduğunu düşündüklerini söyledi. Özellikle Tsunami faciasından sonra yardıma koşan ilk ülkelerin başında Türkiye geldiğine dikkat çeken Yudhoyono, “Tsunami afetinden sonra Türk halkının sağladığı yardımı hiçbir zaman unutmuyoruz. Bu da aramızdaki dayanışma ve gelecekteki işbirliğimizin sağlam temellerinin bir başka göstergesi olmuştur” diye konuştu.

Konuk Cumhurbaşkanı iki ülke işbirliğinin ikili, bölgesel ve global konularda nasıl geliştirilebileceği konusu üzerinde durduklarını belirterek, Türk yatırımcıları tarım, turizm, altyapı, ulaştırma, sanayi ve diğer alanlarda yatırım yapmak üzere Endonezya’ya beklediklerini söyledi. İstanbul’da düzenlenecek Türkiye-Endonezya İş Forumu’nda yatırımcılara sesleneceğini belirten Yudhoyono, özellikle jeotermal enerjinin geliştirilmesi konusunda beraber çalışmayı teklif edeceklerini ifade etti.

-SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ-

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono özellikle savunma sanayi konusunda Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye Nato üyesi bir ülke olarak güçlü bir savunma sanayine sahip. Görüşmede Endonezya olarak güçlerimizi birleştirecek olursak savunma alanında sağlam bir işbirliği gerçekleştirebileceğimizi vurguladık. Bununla birlikte dünya üzerindeki barışı gerçekleştirmek için yumuşak güçlerden faydalanmanın öneminin de altını çizdik” diye konuştu.

-FİLİSTİN KONUSUNDA MUTABIKIZ-

Konuk Cumhurbaşkanı son dönemde İsrail Türkiye ilişkilerinin gerilmesine neden olan Filistin sorununa ilişkin ise şunları söyledi:

“Filistin konusunda Türkiye ile benzer bir pozisyona sahibiz. Aynı zamanda Filistin halkının haklarının teslim edilmesi ve kendilerine ait hükümran ve bağımsız bir devletin tıpkı dünya üzerindeki diğer bağımsız ülkeler gibi sahip olması konusunda ortak görüşlere sahibiz. Aynı zamanda Gazze’deki insan haklarının da mutlaka korunması muhafaza edilmesi gerektiği ve Gazze’ye insani yardımın temin edilmesi gerektiği konusunda da mutabık bulunuyoruz.”

ANKA

En Çok Aranan Haberler