TRABZON (İHA) - Trabzon TEKEL Yaprak Tütün ve İşletme Müdürlüğü'nce, bu yılın tütün alımları başladı. Edinilen bilgiye göre, tütün alım fiyatı 4 milyon 881 bin lira olarak açıklanırken, devlet üreticiyi teşvik amacıyla kilo başına ayrıca 1 milyon lira prim veriyor. Trabzon'da yaklaşık 6 bin tütün üreticisinden 1 milyon 100 bin kilogram civarında tütün alımı beklenirken, bu rakamın 600 bin kilosunun özel sektör tarafından alınacağı tahmin ediliyor. Tütünde 200 kilogramlık kota uygulaması kalkarken, tütün alım işlemlerinin en geç 20 gün içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Üreticiler, muhtarlar aracılığıyla tütün ekimi yapması konusunda özendirilirken, birçok fındık üreticisinin de fındık bahçelerini sökerek yerine tütün ekimi yapmaya başladığı belirtiliyor.
İzmir'de tütün ihracatçısı bir firmanın, özellikle Trabzon tütününü tercih ettiği, bunun nedeninse tütün ihraç ettiği Endenozya'nın, Trabzon tütünü talebinde bulunmasının etkili olduğu öğrenildi.
Türkiye son 2 yıldır ihraç ettiği tütünden yaklaşık 150 milyon dolar döviz girdisi sağlarken, Trabzon tütününün en çok tercih edilen tütün olduğu ifade edildi.
"TRABZON TÜTÜNÜ YÜKSEK NİKOTİN İÇERİYOR" Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Ahmet Ulusoy, bölge tütününün, Türkiye'de üretilen tütünler içinde en yüksek oranda nikotin içeren tütün olduğunu söyledi.
Tütün üretilen bölgelerdeki toprak farklılığının tütün çeşitleri üretimini de beraberinde getirdiğini belirten Doç. Dr. Ulusoy, "Türkiye'nin diğer yöreleri bir yana, Karadeniz'de üretilen tütün çeşitleri batı, iç, orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi olarak ayrılmakta ve farklı yapı arz etmektedir. Trabzon-Artvin grubu içinde yer alan bölgemiz tütün üretimi; Trabzon, Akçaabat, Artvin, Borçka, Şebinkarahisar ve Ardanuç gibi merkezlerde yapılmaktadır. Bölgemiz tütününün yaprakları büyük, ince dokulu, kalınca, orta damarlı, elastikiyet ve yanmaları yüksek yapıdadır. Türkiye'de üretilen tütünler içinde en yüksek oranda nikotin içeren tütündür. Çok sert içimli olduklarından sigara harmanlarında sertlik vermek için kullanılır. Harmanlara renk vermek, yanma kabiliyetini yükseltmek için yine bölgemiz tütününden yararlanılmaktadır" dedi.