HABER

Enerji sektöründe özelleştirme

BURSA (İHA) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, hükümetin her yıl büyüme oranından çok daha fazla talep artışı yaşanan elektrik enerjisinin üretim ve dağıtımı konusunda süratle özelleştirme kararları alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de doğalgazdan elektrik enerjisi üreten otoprodüktör şirketlerin TEDAŞ'ın fiyatlarından yüzde 15 daha ucuz elektrik sattığını hatırlatan Mahmut Yılmaz, hayat standardının yükselmesi ve sanayide yaşanan yatırım hareketliliği ile artan elektrik enerjisi talebinin karşılanabilmesi için bugünden tedbir alınması gerektiğini hatırlattı. Yılmaz, en önemli tedbirin ise her zaman için verimlilik ve rekabet mantığı ile hareket eden özel sektörün, enerji üretim ve dağıtım işinde etkin olarak yer alabilmesinin sağlanması olduğunu kaydetti.

Hükümetin sanayi elektriğini yüzde 5 ucuzlatmasının sevindirici olduğunu belirten Mahmut Yılmaz, "Ancak devletin elektrik fiyatlarını yüzde 5 düşürmesi çözüm değildir. Türkiye'de 2004 yılında elektrik talep artışı yüzde 11 olarak gerçekleşti. Yaklaşık olarak büyümenin iki katıdır. Türkiye Avrupa Birliği yolunda vatandaşlarının hayat standartlarını da yükseltiyor. Kişi başına yıllık 2 bin kilowatt saatlik tüketim Avrupa ortalaması olan kişi başı 7 bin kilowatt saate doğru yükselmeye başladığında talep artış hızı çok daha fazla olacaktır. Bugün yapılan hesaplara göre şu anda yıllık 150 milyar kilowaat saat elektrik tüketen Türkiye'nin, artan oranda talepleri bugünkü sistemler ile 2007 de karşılaması mümkün olmayacaktır. 2007 de yedek kapasitesini doldurmuş, halen devlet sektöründe kalan bir enerji üretimi Türkiye'nin batılalaşmasına yakışmaz. Yedek kapasite dolduğunda, her hangi bir ünitenizi tamir etmeye kalktığınızda, enerji akışında kısıntıya gitmek gerekecektir. Bu da enterkonnekte dağıtım sisteminde ciddi arızaları beraberinde getirir. Kesinti başlayınca da birçok üretim dalında duraklamaların yaşanması ciddi sıkıntılar yaşatır. Elektrik enerjisi ithal etmek durumunda kalabiliriz. Bu sıkıntıları yaşamamak için bugunden elektrik üretimi ve dağıtımı konusunda özel sektörün devreye alınması çok faydalı olacaktır" diye konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Nilüfer ilçesinde yaptırılacak Çınarcık Hidroelektrik Santrali'nin yapımına talip olduklarını da hatırlatan Mahmut Yılmaz, "Bizden istenen bütün evrakları teslim ediyoruz. Bizimle birlikte 4 firma daha bu işe talip. Bu konunun da bir an önce neticelenmesini bekliyoruz. Türkiye enerji üretimi konusunda, bugünden alınacak tedbirler ve özel sektör mantığı ile hareket ederek artan enerji talebini çözebilir" diye konuştu. Bursa Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan otoprodüktör şirketi BOSEN'e de 20 milyon dolarlık bir yatırım ile yüzde 70 kapasite artışı sağlamayı hedefleyen BTSO, dağıtım sistemlerinin de özelleştirilip bir an önce yenilenmesi konusunda bir çalışma yapacak.

En Çok Aranan Haberler