ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bazı ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla görülen davada yargılanan tutuklu sanıklar Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst ve işadamı İbrahim Selçuk, tahliye edildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2. duruşmasına, tutuklu sanıklar işadamı İbrahim Selçuk ile Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Servet Üst ve geçen celse tahliye edilen EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder Piyade, işadamları Muzaffer Nasıroğlu ve Cemil Kazancı'nın da aralarında bulunduğu 7 tutuksuz sanık ve sanık avukatları katıldı. Duruşmada, ilk olarak Servet Üst'ün oğlu Murat Üst, tanık olarak dinlenildi. Paraya ihtiyacı olduğu bir dönemde babasına ulaşamadığı için aile dostları olan İbrahim Selçuk'u arayarak para istediğini ifade eden Murat Üst, Selçuk'un bürosuna giderek yeğeni Yalçın Selçuk'tan 60 milyon lira para aldığını ve parayı aldıktan sonra Selçuk'a cep telefonundan, "Babacığım para için teşekkür ederim" diye mesaj gönderdiğini söyledi. Swissotel görevlilerinden İlknur Demirel ve Onur Avkan da İbrahim Selçuk'tan Önder Piyade'ye iletildiği ileri sürülen zarfla ilgili konuştu. Görevliler, zarfın içinde ne olduğunu bilmediklerini, hatırlamadıkları bir kişiye emaneti teslim ettiklerini dile getirdi.
Servet Üst'e 1 saatin rüşvet olarak verildiği iddiasıyla ilgili olarak ise radyo yayıncısı Adnan Yüce, sahibi olduğu radyonun elektrik sorun olduğunu, Servet Üst'un bu sorunu halletiğini belirterek, "Bir arkadaşımın yurtdışından bana hediye getirdiği ama kullanmadığım saati, Servet Üst Genel Müdür Yardımcısı olunca ona verdim" dedi.
Daha sonra söz alan tutuklu sanık Selçuk'un avukatlarından Salim Özdemir, bugün yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) yürürlüğe girmesiyle yepyeni bir dönem başladığını belirtti. TCK'nın yürürlüğe girmesiyle 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu'nun ortadan kalktığını söyleyen Özdemir, müvekkili hakkında 4422 sayılı yasa uyarınca verilen tutuklama kararının da dayanaksız kaldığını ifade savundu. Özdemir, bu nedenle müvekkilinin tahliyesine karar verilmesi gerektiğini savunurken, Selçuk'un diğer avukatı Jirhat Kılıç da müvekkilinin 4 aydır tutuklu olduğunu, suç vasfının değişebileceğini ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.
Öğleden sonra devam edilen duruşmada mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'nin de talebi doğrultusunda, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak, Servet Üst ve İbrahim Selçuk'un tahliyelerine karar verdi. Böylece davada tutuklu sanık kalmazken, mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.